Oscar Effect: Το μεγάλο «έπαθλο» που εισπράττουν οι νικητές μετά τα Όσκαρ

Oscar Effect: Το μεγάλο «έπαθλο» που εισπράττουν οι νικητές μετά τα Όσκαρ
Η κατάκτηση ενός βραβείου Όσκαρ αποτελεί όνειρο για κάθε ηθοποιό ή σκηνοθέτη στο Χόλιγουντ. Ωστόσο, το μεγαλύτερο έπαθλο για τους νικητές έρχεται αμέσως μετά την τελετή.

Η 94η τελετή απονομής βραβείων Όσκαρ ολοκληρώθηκε και οι μεγάλοι νικητές παρέλαβαν το χρυσό τους αγαλματίδιο επί σκηνής. Όπως είναι λογικό η στιγμή της ανακοίνωσης του ονόματός του μετά τη φράση «And the Oscar goes to...» αποτελεί όνειρο για κάθε ηθοποιό ή σκηνοθέτη στο Χόλιγουντ, ωστόσο το πραγματικό έπαθλο έρχεται από την επόμενη ημέρα της τελετής και μετά.

Ίσως κάποιοι να πιστεύουν ότι οι νικητές των Όσκαρ, εισπράττουν μαζί με το χρυσό αγαλματίδιο και κάποιο χρηματικό ποσό. Όμως, η αλήθεια είναι πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Οι νικητές δεν παίρνουν χρήματα από την Ακαδημία για τη νίκη τους, όμως λαμβάνουν ένα διαφορετικό «έπαθλο».

Μιλάμε φυσικά για το «Oscar Effect», ένα «βραβείο» που δεν απαιτεί συμβόλαια και υπογραφές, αλλά μπορεί να αποφέρει στους νικητές πολλά χρήματα στο μέλλον. Πώς θα γίνει αυτό; Μα με την προώθηση του ονόματός τους, το οποίο από την επόμενη ημέρα της τελετής θα συνοδεύεται από τη φράση «βραβευμένος με Όσκαρ».

Όποιος ηθοποιός καταφέρνει να κερδίσει ένα βραβείο Όσκαρ αποκτά αυτόματα την ιδιότητα του διεθνούς αστέρα του κινηματογράφου κι αυτό προσελκύει πολλές νέες δουλειές, αλλά και κόσμο στις αίθουσες, προκειμένου να τον θαυμάσουν. Για να μπορέσει να έχει τώρα μια παραγωγή στη διάθεσή της κάποιον οσκαρικό ηθοποιό, θα πρέπει να πληρώσει έως και 20% περισσότερα χρήματα στο συμβόλαιό του, από αυτά που θα εισέπραττε για παράδειγμα, μία ημέρα πριν ανακοινωθεί το βραβείο του.

Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι οι απολαβές κάποιου ηθοποιού μπορεί αυξηθούν από 500.000 ευρώ μέχρι και 4 εκατομμύρια ευρώ σε ένα και μόνο βράδυ. Μέσα σε όλα αυτά να υπολογίσουμε και την απότομη αύξηση στους followers κάποιου στα social media, κάτι που μεταφράζεται και σε ακόμα καλύτερες μελλοντικές εμπορικές συμφωνίες. Δεν το λες και άσχημο το «έπαθλο», που συνοδεύει τη νίκη στα Όσκαρ.