Νέος... πονοκέφαλος: Ο Πούτιν κάνει στρατιωτικές ασκήσεις σε περιοχή που αμφισβητεί η Ιαπωνία

Newsroom
Νέος... πονοκέφαλος: Ο Πούτιν κάνει στρατιωτικές ασκήσεις σε περιοχή που αμφισβητεί η Ιαπωνία
Έντονη ανησυχία προκαλεί η απόφαση της Ρωσίας για στρατιωτικές ασκήσεις σε περιοχή που αμφισβητεί η Ιαπωνία.

Κίνδυνο να... φουντώσει ακόμα ένα πεδίο αντιπαράθεσης, προκαλεί ακόμα μία απόφαση του Βλάντιμιρ Πούτιν εν μέσω του πολέμου με την Ουκρανία.

Όπως αναφέρει το Reuters που επικαλείται το Interfax, η Ρωσία έχει ξεκινήσει μεγάλες στρατιωτικές ασκήσεις στις Κουρίλες Νήσους που διεκδικούνται από την Ιαπωνία, με την συμμετοχή 3.000 στρατιωτών και εκατοντάδων μονάδων στρατιωτικού εξοπλισμού.

Μάλιστα, η εξέλιξη αυτή έρχεται λίγες μέρες μετά την ένταση που υπήρξε μεταξύ των δύο χωρών, όταν η Ρωσία αποχώρησε από τις συζητήσεις με την Ιαπωνία για την υπογραφή ειρηνευτικής συμφωνίας λόγω των κυρώσεων που αποφάσισε να της επιβάλει για την εισβολή στην Ουκρανία.

Οι Κουρίλες Νήσοι αποτελούνται από συνολικά 56 ηφαιστειογενή νησιά με αρκετές μικρότερες βραχονησίδες και εκτείνονται σε μήκος 1.200 περίπου χιλιομέτρων, από το Χοκκάιντο της Ιαπωνίας μέχρι την χερσόνησο Καμτσάτκα της Σιβηρίας και χωρίζουν την Οχοτσκική θάλασσα από τον βόρειο Ειρηνικό.

Όλα τα νησιά βρίσκονται στην δικαιοδοσία της Ρωσίας, όμως η Ιαπωνία διεκδικεί τα τέσσερα νοτιότερα, τα Ιτουρούπ, Κουνασίρ, Σικοτάν καθώς και τις νησίδες Χαμπομάι. Τα τέσσερα αυτά νησιά προσαρτήθηκαν από τον στρατό της τότε Σοβιετικής Ένωσης στο τέλος του δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου.

kuril

Διαθέτουν άφθονους φυσικούς πόρους, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται μεγάλα και πλούσια αλιευτικά πεδία, πετρέλαιο και ορυκτά (σιδηροπυρίτης, θείο και πολυμεταλλικά μεταλλεύματα).