To «αεροπλάνο της αποκάλυψης» ακολούθησε τον Μπάιντεν : Οι εντυπωσιακές ικανότητές του (vid)

Newsroom
To «αεροπλάνο της αποκάλυψης» ακολούθησε τον Μπάιντεν : Οι εντυπωσιακές ικανότητές του (vid)
To «ιπτάμενο Πεντάγωνο» όπως το αποκαλούν ήρθε και αυτό στην Ευρώπη, μαζί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

Μέχρι και πριν από λίγους μήνες, το ενδεχόμενο να είχαμε χρήση πυρηνικών κατά την διάρκεια πολεμικής σύρραξης, φάνταζε ως μακρινό σενάριο. Οι εξελίξεις στην Ουκρανία με την εισβολή της Ρωσίας και τις απειλές του Βλάντιμιρ Πούτιν, δυστυχώς αύξησαν τις πιθανότητες αυτές.

Λόγω της επίσκεψης του Τζο Μπάιντεν στην Ευρώπη, για την σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, τον πρόεδρο της ΗΠΑ, ακολούθησε και το «αεροπλάνο της αποκάλυψης». Ή αλλιώς το «ιπτάμενο Πεντάγωνο» όπως χαρακτηρίζουν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού το Boeing 747 E-4B, το οποίο είναι σχεδιασμένο να διασώσει τον ίδιο και τα σημαντικά κυβερνητικά στελέχη της χώρας, σε περίπτωση ενός πυρηνικού πολέμου.

Οι δυνατότητές του

Όπως εύκολα καταλαβαίνει κανείς, το συγκεκριμένο αεροπλάνο δεν κατασκευάστηκε τώρα, αλλά από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου και απλά ανανεώνονται οι τεχνολογίες του που παραμένουν ακόμα και σήμερα ως top secret. Και όχι άδικα, καθώς στόχος του είναι να διατηρήσει λειτουργική την διακυβέρνηση των ΗΠΑ.

υπολογιστές

Σύμφωνα με τα όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής, το συγκεκριμένο αεροπλάνο διαθέτει μεγάλη χωρητικότητα καυσίμων, προκειμένου να μπορεί να πετάξει για 7 μέρες, ενώ έχει την δυνατότητα ανεφοδιασμού στον αέρα.

Αντέχει ηλεκτρομαγνητικά χτυπήματα, ενώ μπορεί να βγάλει ένα καλώδιο μήκους 8 χιλιομέτρων, προκειμένου να επικοινωνεί με την Γη, είτε με αναλογικά όργανα, είτε με την σύγχρονη τεχνολογία.

Ποιοι θα επιβιβαστούν

Στην περίπτωση λοιπόν που οι ΗΠΑ γίνουν στόχος, καταστραφούν οι επικοινωνίες και χρειαστεί ο Τζο Μπάιντεν να χρησιμοποιήσει το κόστους 223 εκατομμυρίων δολαρίων, θα πάρει μαζί τους όλους τους ανώτερους αξιωματικούς του στρατού, τον υπουργό άμυνας και τον αρχηγό προσωπικού, στήνοντας εκεί το... εναέριο κέντρο επιχειρήσεων.

Το E-4B «Nightwatch» που μπορεί να φιλοξενήσει έως και 112 άτομα, είναι χωρισμένο σε τρία μέρη. Το μπροστινό περιλαμβάνει χώρους διαμονής για ανώτερους στρατιωτικούς αξιωματούχους, όπου υπάρχουν 18 κουκέτες για το πλήρωμα της Πολεμικής Αεροπορίας.

Το μεσαίο είναι ο χώρος που αποτελεί το κέντρο επιχειρήσεων, ενώ το πίσω αφορά την εξωτερική επικοινωνία και το κέντρο τεχνικού ελέγχου.

Όπως εύκολα καταλαβαίνει κανείς, το κόστος για κάθε ώρα πτήσης του, δεν είναι και μικρό, καθώς υπολογίζεται στα 160.000 δολάρια την ώρα.

Δείτε εικόνες μέσα από το αεροπλάνο...