Οι «φωνές» για το στημένο παιχνίδι της Ελλάδας με την Ιταλία του φασίστα Μουσολίνι: «Η τιμή αγοράζεται με λιρέτες;» (vid)

Newsroom
Οι «φωνές» για το στημένο παιχνίδι της Ελλάδας με την Ιταλία του φασίστα Μουσολίνι: «Η τιμή αγοράζεται με λιρέτες;» (vid)
Σαν σήμερα το 1934 η Ελλάδα έχασε στο Μιλάνο από την Ιταλία με 4-0 για τα προκριματικά του Μουντιάλ, σε έναν αγώνα που χαρακτηρίστηκε στημένος. Στον επαναληπτικό δεν «κατέβηκε» ποτέ η Ελλάδα.

Ανήμερα της Εθνικής εορτής για την ελληνική επανάσταση το 1934, η Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου είχε βρεθεί στην Ιταλία για να παίξει απέναντι στην διοργανώτρια του Μουντιάλ. Σε έναν αγώνα όμως για τα προκριματικά του Παγκοσμίου, για τον οποίο «κατηγορήθηκε» πως ήταν… στημένος, από μια Ιταλία του… φασίστα Μπενίτο Μουσολίνι.

Ας πάρουμε τα πράγματα όμως από την αρχή…

Η Ιταλία ήταν τότε, μόλις η δεύτερη χώρα που είχε αναλάβει να διοργανώσει το Μουντιάλ. Ήταν μια σφοδρή επιθυμία του δικτάτορα Μπενίτο Μουσολίνι, για να προβάλει το «πρόσωπο» της Ιταλίας στον κόσμο. Πέραν από τις απαιτούμενες «πιέσεις» στη FIFA, μετά την ανάληψη της διοργάνωσης είχε ξοδέψει υπέρογκα ποσά για να κατασκευαστούν νέα στάδια και να εκσυγχρονιστούν οι υποδομές της χώρας.

Ο Μουσολίνι είχε βρει τον τρόπο για την επιρροή στον λαό: Το δημοφιλές ποδόσφαιρο! Μέσα από αυτό υποσχέθηκε μια μεγάλη και τρανή Ιταλία με νίκες και επιτυχίες.

2

Για πρώτη φορά όμως η διοργανώτρια χώρα δεν είχε περάσει απευθείας στην τελική φάση, οπότε η Ιταλία χρειάστηκε να παίξει προκριματικά με την… Ελλάδα. Ο αγώνας ορίστηκε για τις 25 Μαρτίου 1934 στο «Σαν Σίρο» του Μιλάνου. Ο Μουσολίνι φαίνεται πως δεν ήθελε να ρισκάρει, ήθελε να «κλειδώσει» από παντού την πρόκριση…

«Η Εθνική μας ομάδα καταρτίστηκε για να ηττηθεί στο Μιλάνο, εξιλαστήριο θύμα των πατριδοκαπηλικών απόψεων της Ομοσπονδίας, αλλά και των άκρατων φασιστικών ποδοσφαιρικών ονείρων της γειτονικής χώρας, της επoφθαλμιούσης, ως γνωστόν, το παγκόσμιο ποδοσφαιρικό κύπελλο» έγραφαν τότε τα «Αθλητικά Χρονικά» που συμπλήρωναν: «Η Εθνική μας ομάδα δεν μεταβαίνει στην Ιταλία με την ευγενή και ωραία φιλοδοξία να τιμήσει την πατρίδα των προαιώνιων αγωνιστικών παραδόσεων, αλλά για να ηττηθεί με αντάλλαγμα τη στέγαση της ΕΠΟ σε καλλιμάρμαρο μέγαρο και την τόνωση των οικονομικών της».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ΕΠΟ επωφελήθηκε 50.000 λιρέτες από τη φασιστική ποδοσφαιρική ομοσπονδία έτσι ώστε η Εθνική ομάδα της Ελλάδας να μην εμφανιστεί στη ρεβάνς του αγώνα. Για την ιστορία τα πρώτα γραφεία της ΕΠΟ χτίστηκαν στην οδό Φυλής και οι εφημερίδες της εποχής έγραφαν για το πόσες λιρέτες κόστιζε η τιμή.

Η Ιταλία λοιπόν πέρασε άνετα με 4-0 το εμπόδιο της Ελλάδας στον πρώτο αγώνα στο Μιλάνο, με δύο γκολ να βάζει ο Τζουζέπε Μεάτσα. Ο ποδοσφαιριστής θρύλος της Ιταλίας, που έδωσε μετέπειτα το όνομά του στο γήπεδο του Μιλάνου.

2

Ο Μουσολίνι είχε βρεθεί στο γήπεδο στο οποίο 50.000 θεατές τον αποθέωναν. Την ίδια μέρα άλλωστε, εκατομμύρια Ιταλοί είχαν ψηφίσει το φασιστικό κόμμα που ηγείτο.

Ο δεύτερος αγώνας φυσικά δεν έγινε ποτέ με την Ιταλία να περνάει άνευ αγώνα και με άνεση στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου που διοργάνωσε και τελικά… κατέκτησε.

Κατά τη διάρκεια του Μουντιάλ πάντως υπήρξαν πολλές καταγγελίες για στημένα παιχνίδια υπέρ της Ιταλίας.