Πέτσας για εκλογές στο 2022: «Όχι γιατί κάποιος που δεν βγάζει το μήνα θέλει να τιμωρήσει την κυβέρνηση» (vid)

Newsroom
Πέτσας για εκλογές στο 2022: «Όχι γιατί κάποιος που δεν βγάζει το μήνα θέλει να τιμωρήσει την κυβέρνηση» (vid)
Ο Στέλιος Πέτσας απάντησε αρνητικά στο ενδεχόμενο εκλογών φέτος, καθώς υπάρχει κίνδυνος τιμωρίας από τους πολίτες.

Τους τελευταίες μήνες βλέπουν το φως της δημοσιότητας αρκετές φορές σενάρια περί εκλογών εντός του 2022.

Όλα έχουν διαψευστεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τα κυβερνητικά στελέχη, με τον Στέλιο Πέτσα να μένει στην ίδια... γραμμή.

Μόνο που ο αναπληρωτής Υπουργών Εσωτερικών, εκτός από την θέση του Πρωθυπουργού τόνισε και ένα άλλο επιχείρημα. Αυτό του κινδύνου να υπάρξει τιμωρία από τους πολίτες λόγω των μεγάλων οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.

«Δεν βλέπω εκλογές μέσα στο 2022, πρώτον γιατί ο Πρωθυπουργός είναι κατηγορηματικός πάντα οτι εκλογές θα γίνουν το 2023 και δεύτερον γιατί όταν υπάρχει αναταραχή όπως αυτή, είναι λογικό όταν κάποιος δεν βγάζει το μήνα ή τα βγάζει με δυσκολία, θέλει να τιμωρήσει την κυβέρνηση. Ανεξαρτήτως αν τα έχει πάει καλά σε άλλα πεδία, γιατί δεν βγαίνει. Χρειάζεται υπομονή και κατανόηση για το τί περνάει ο πολίτης αυτή τη στιγμή», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Πετσας τοποθετήθηκε σχετικά με το οικογενειακό επίδομα αλλά και για το έκτακτο βοήθημα: «Η κυβέρνηση επέλεξε να στηρίξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε διάφορες φάσεις αυτής της ενεργειακής κρίσης που βιώνουμε. Το οικογενειακό επίδομα, δείχνει ότι η κυβέρνηση καλύπτει μία μεγάλη γκάμα ανθρώπων και πραγματικά δεν πρέπει να επικεντρωνόμαστε σε ένα κομμάτι μέτρων, αλλά στο πακέτο. Πρώτον στο οικογενειακό επίδομα, στη μείωση της βενζίνης και αλλά 2-3 σημεία, τα οποία δείχνουν την προσοχή που θα έπρεπε. Για παράδειγμα οι αγρότες, εδώ και μία 10ετία ζητούσαν να επιστραφεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα καύσιμα για τα αγροτικά μηχανήματά τους. Αυτό λόγω δημοσιονομικών συγκυριών δεν είχε γίνει εφικτό. Όχι μόνο επιστρέψαμε τον φόρο κατανάλωσης στους αγρότες, στα επίπεδα που ήταν πριν, αλλά τον μηδενίσαμε», τόνισε αρχικά.

«Χρειάζεται μία συντονισμένη προσπάθεια και από εμάς και απ΄την Ευρώπη. Προσδοκώ ότι θα υπάρξει μία συντονισμένη παρέμβαση από την Ευρώπη, στο ευρωπαϊκό συμβούλιο της 24ης Μαρτίου. Ο πρωθυπουργός έχει στείλει μία πρόταση 6 σημείων, και περιμένουμε τα 2 σημεία τουλάχιστον, να περάσουν, δηλαδή το πλαφόν και ο έλεγχος της αισχροκέρδειας, προκειμένου να έχουμε μία γρήγορη πτώση των τιμών. Δεύτερον, να υπάρξει εξαίρεση κάποιων συγκεκριμένων δαπανών από τους δημοσιονομικούς κανόνες, εμείς έχουμε προτείνει τις αμυντικές δαπάνες, είναι πάνω από 2 μονάδες του ΑΕΠ, προκειμένου να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Μετά τον Μάιο θα είναι καλύτερα τα πράγματα», πρόσθεσε.

Μεταξύ άλλων ο Στέλιος Πέτσας αναφέρθηκε στην επιδότηση της τάξεως των 13,2 ευρώ το μήνα για τα καύσιμα: «Υπάρχουν εισαγόμενες ανατιμήσεις που κάνουν το ζήτημα της αισχροκέρδειας παγκόσμιο. Σε περιόδους όπως τώρα, με τον πόλεμο δημιουργούνται κάποιες «ατέλειες» όσο αφορά στην αισχροκέρδεια. Στο μεσοδιάστημα, υπάρχει μία συζήτηση για την μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης. Επιλέξαμε να κάνουμε οριζόντιες παρεμβάσεις στην αρχή, ήταν μία επιλογή σε σχέση με τις δημοσιονομικές δυνατότητες που είχαμε. Με την επιστροφή στο λίτρο είναι σαν να μειώσαμε πολύ περισσότερο τον ειδικό φόρο κατανάλωσης, από όσο το μείωσε για παραδειγμα το Βέλγιο. Εάν δει κανείς τις παρεμβάσεις, θα δει ότι οι παρεμβάσεις που κάναμε είναι καλύτερες σε σχέση με άλλες χώρες που μείωσαν τον ειδικό φόρο κατανάλωσης» σχολίασε χαρακτηριστικά.