Ένας από τους πιο θανατηφόρους ελεύθερους σκοπευτές απειλεί τους Ρώσους: «Δεν θα ξέρουν τι τους χτύπησε» (vid)

Newsroom
Ένας από τους πιο θανατηφόρους ελεύθερους σκοπευτές απειλεί τους Ρώσους: «Δεν θα ξέρουν τι τους χτύπησε» (vid)
O Wali έχει φτάσει στην Ουκρανία, έχει λάβει θέση στο Κίεβο και προειδοποιεί τους Ρώσους να μην κάνουν το λάθος να μπούνε στην πρωτεύουσα.

Εδώ και λίγες μέρες κάνει τον γύρω του κόσμου σχετικά με τον Καναδό ελεύθερο σκοπευτή που... επιστρατεύτηκε για να βοηθήσει τους Ουκρανούς στην μάχη που δίνουν ενάντια στους Ρώσους εισβολείς.

Ο Wali, όπως είναι το προσωνύμιό του, καθώς το πραγματικό του όνομα δεν είναι γνωστό, βρίσκεται ήδη στο Κίεβο, έχοντας αφήσει πίσω του σύζυγο και παιδί και περιμένει τα στρατεύματα του Βλάντιμιρ Πούτιν να επιχειρήσουν να μπουν στην πρωτεύουσα.

Wali

«Δεν μου αρέσει η ιδέα να πυροβολήσω κανέναν. Αλλά όταν έρθει η ώρα να πιέσω τη σκανδάλη, δεν θα διστάσω», είπε σε τηλεφωνική του συνέντευξη στην Daily Mail και συνέχισε: «Εάν ο Πούτιν θέλει πραγματικά το Κίεβο, θα πρέπει να πληρώσει ένα τεράστιο τίμημα. Κανείς δεν θέλει τους Ρώσους εδώ και όλοι θα αντισταθούν. Η ζημιά που μπορούμε να τους κάνουμε θα είναι τρελή. Θα χάσουν τόσες ζωές που θα γίνει ένα άλλο Στάλινγκραντ. Αυτή είναι μια τεράστια, χτισμένη πόλη, όχι κάποιο χωριό. Κοιτάζοντας από το σημείο που βρίσκομαι τώρα, μπορώ να δω τόσες πολλές κατασκευές και κτίρια για να πυροβολήσω, τόσα πολλά μέρη για να κρύψω όπλα και να εκτοξεύω ενέδρες. Δεν θα ξέρουν τι τους έχει χτυπήσει. Οι Ρώσοι έχουν ήδη αποτύχει να καταλάβουν το Χάρκοβο και τη Μαριούπολη, που είναι μικρότερες πόλεις. Δεν υπάρχει περίπτωση να κρατήσουν το Κίεβο. Θα είναι καλύτερα για όλους αν αποφασίσουν να μην επιτεθούν».

Μάλιστα αναφέρθηκε και στην υποδοχή των Ουκρανών, με αγκαλιές και χειραψίες, όταν έμαθαν ποιος είναι: «Είμαι καλός ελεύθερος σκοπευτής, ναι, αλλά δεν αξίζω τόση προσοχή. Δεν θέλω να αφαιρέσω το κουράγιο των άλλων στρατιωτών εδώ».

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, οι Ρώσοι του έχουν δώσει ένα τουφέκι αξίας 6.000 δολαρίων, φινλανδικής κατασκευής και έχει τοποθετηθεί σε μία από τις πρώτες γραμμές άμυνας της πόλης του Κιέβου.

Wali

Το βιογραφικό του

Ο Wali που θεωρείται ως ένας από τους καλύτερους ελεύθερους σκοπευτές στον κόσμο, μετράει τρεις θητείες σε Αφγανιστάν και Ιράκ, ενώ τα τελευταία χρόνια ασχολείται ως προγραμματιστής υπολογιστών.

Ωστόσο οι δύσκολες καταστάσεις που έζησε εκεί, δεν έχουν σβήσει το μυαλό του: «Υπήρξε μια περίπτωση που σε ένα χωριό κρυφτήκαμε στο πίσω μέρος μιας μπουλντόζας χρησιμοποιώντας το μεγάλο φτυάρι ως προστασία. Σκέφτηκα ότι αυτό είναι τρελό, δεν μπορώ να επιβιώσω από αυτό, αλλά οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους ήταν τόσο σοκαρισμένοι που έφυγαν τρέχοντας. Μερικοί από αυτούς κρύφτηκαν σε ένα σπίτι, έτσι οι Κούρδοι το έκαψαν και μετά τους πυροβόλησαν και σκότωσαν όταν έτρεξαν έξω. Μπορώ ακόμα να ακούω τις σφαίρες να πετάνε δίπλα μου. Ήταν απολύτως βάναυση, μια μέρα που δεν θα ξεχάσω ποτέ».