F.P.S: Οι σωματοφύλακες που προστατεύουν τον Πούτιν από απόπειρα δολοφονίας (vid)

Νίκος Ρόλλας
F.P.S: Οι σωματοφύλακες που προστατεύουν τον Πούτιν από απόπειρα δολοφονίας (vid)
Οι... εκλεκτοί της ρωσικής FPS έχουν αναλάβει την δύσκολη υπόθεση της φύλαξης του Βλάντιμιρ Πούτιν, ειδικά από τη στιγμή που αποφασίστηκε η εισβολή στην Ουκρανία.

Ο Βλάντιμιρ Πούτιν, μαζί με τον εκάστοτε πρόεδρο των ΗΠΑ, θεωρούνται ως οι πιο καλά φυλασσόμενοι άνθρωποι στον κόσμο και όχι άδικα. Ειδικά τα δύο τελευταία χρόνια που ο κορονοϊός αποτελεί τον... αόρατο κίνδυνο για όλους τους ανθρώπους, ο Ρώσος πρόεδρος έχει αναγκαστεί να λάβει πολλά μέτρα που κάποιες φορές θεωρούνται υπερβολικά.

Όπως για παράδειγμα οι αποστάσεις που κρατά όταν συναντά ξένους ηγέτες (ακόμα και τους δικούς υπεύθυνος των ενόπλων δυνάμεων) ή όταν είχε φορέσει ειδική στολή hazmat για να μπορέσει να επισκεφτεί ένα νοσοκομείο της χώρας.

Από την ημέρα όμως που αποφασίστηκε η εισβολή στην Ουκρανία, έχουν φουντώσει οι φήμες περί απόπειρας δολοφονίας του, με αποτέλεσμα τα μέτρα ασφαλείας σε κάθε του κίνηση να είναι αυξημένα. Κάτι που όπως εύκολα καταλαβαίνει κανείς, δεν είναι και τόσο εύκολη υπόθεση...

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας

Ποιος έχει αναλάβει αυτή την αποστολή; Η Federal Protective Service της Ρωσίας που ουσιαστικά φυλάει όλους τους υψηλά πρόσωπα της χώρας, μεταξύ των οποίων φυσικά είναι και ο Βλάντιμιρ Πούτιν. Φυσικά για να μπορέσει κάποιος να μπει σε αυτή την ομάδα, θα πρέπει να τηρεί συγκεκριμένες προδιαγραφές και η εμπειρία απαιτείται δεν είναι αυτή που θα περίμενε κάποιος.

fso

Π.χ δεν χρειάζεται να έχει εμπειρία από το πεδίο μάχης. «Δεν πρόκειται να οργανώσει ενέδρα ή να χρειαστεί να πηδήξει με αλεξίπτωτο από κάπου. Είναι χρήσιμη, αλλά δεν είναι εφαρμόσιμη σε αυτό που κάνουμε. Στον πόλεμο επιτίθεσαι. Εδω εμείς προστατεύουμε τον αξιωματούχο από κάποιον... αόρατο», είχε δηλώσει ένα πρώην μέλος της FPS στο Russia Beyond, ο οποίος ξεκαθάρισε πως ούτε πρώην αστυνομικοί κάνουν: «Εκπαιδεύονται για να συλλαμβάνουν. Η δουλειά μας δεν είναι η σύλληψη των δραστών, αλλά η προστασία του προέδρου».

Όπως τονίζεται λοιπόν, όσοι μπαίνουν στην συγκεκριμένη ομάδα είναι καλοί στο να προβλέπουν τις απειλές, προκειμένου να προστατεύουν τον Βλάντιμιρ Πούτιν από οτιδήποτε μπορεί να τον θέσει σε κίνδυνο. H New York Post αναφέρει πως θα πρέπει να έχουν ύψος άνω του 1.82, να ζυγίζουν από 75 έως 90 κιλά και να είναι μέχρι 35 ετών. Μάλιστα, όταν φτάσουν σε αυτή την ηλικία παίρνει άλλος την θέση τους.

Η δουλειά τους

Όταν ο Βλάντιμιρ Πούτιν επισκέπτεται ένα μέρος, η ομάδα που έχει αναλάβει την φύλαξή του, πηγαίνει στο μέρος και φτιάχνει διάφορα σενάρια για πιθανές επικίνδυνες καταστάσεις. Από ενδεχόμενη απόπειρα δολοφονίας μέχρι κάποια φυσική καταστροφή. Παράλληλα, έχουν και την βοήθεια της τεχνολογίας, καθώς παρακολουθούν όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές, ενώ εγκαθιστούν συσκευές παρεμβολής για να αποτρέψουν την εξ αποστάσεως πυροδότηση βομβών.

Φυσικά είναι οπλισμένοι, έχοντας πιστόλια Gurza των 9 χιλιοστών που μπορούν να εκτοξεύσουν 40 σφαίρες το λεπτό με τέτοια ταχύτητα και δύναμη που μπορούν να διαπεράσουν την πανοπλία σε μεγάλη απόσταση.

GURZA

Συνολικά γύρω από τον Ρώσο πρόεδρο κάνουν 3-4 κύκλους, προκειμένου να καλύψουν μεγάλη απόσταση. Ο πρώτος είναι αυτός που είναι δίπλα από τον Βλάντιμιρ Πούτιν, ο δεύτερος σε πολύ κοντινή απόσταση, ενώ τους άλλους δύσκολα θα μπορεί να τους διακρίνει κανείς, καθώς δεν είναι με τα κουστούμια, τα μαύρα γυαλιά και τα ακουστικά στα αυτιά. Είναι ντυμένοι απλά, για να μην τραβούν προσοχή, ελέγχουν τα πάντα και είναι έτοιμοι να επέμβουν αν προκύψει κίνδυνος.

Δείτε τι έγινε όταν ο Κόνορ ΜακΓκρέγκορ έκανε το λάθος να αγκαλιάσει τον Ρώσο πρόεδρο.