Ο Β΄Παγκόσμιος Πόλεμος είχε τελειώσει, αλλά συνέχισε να πολεμάει γιατί θεωρούσε πως του έλεγαν ψέματα οι εχθροί

Ο Β΄Παγκόσμιος Πόλεμος είχε τελειώσει, αλλά συνέχισε να πολεμάει γιατί θεωρούσε πως του έλεγαν ψέματα οι εχθροί
Σαν σήμερα το 1975, ο Χίρο Ονόντα παρέδωσε το σπαθί του, καθώς πείστηκε ότι ο Β΄Παγκόσμιος Πόλεμος είχε τελειώσει. Γι αυτόν κράτησε… 29 χρόνια!

Έχουμε ακούσει και διαβάσει κατά καιρούς για ξεχασμένους και απομακρυσμένους ανθρώπους από τον πολιτισμό, πρόσφατα μάλιστα είχε γίνει γνωστή μια ιστορία για κάποιους ταξιδιώτες που αγνοούσαν πως έχει απλωθεί στον κόσμο η πανδημία του κορονοϊού, ωστόσο την ιστορία του Χίρο Ονόντα, δεν μπορεί καμιά άλλη να την ξεπεράσει.

2

Ο Χίρο Ονόντα λοιπόν, σαν σήμερα το 1975, παρέδωσε το σπαθί του σαμουράι που είχε, ενώ μόλις έναν χρόνο πριν, το 1974 είχε πειστεί πως είχε τελειώσει ο Β΄Παγκόσμιος Πόλεμος και σταμάτησε να βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση. Είχαν βρει τον ανθυπολοχαγό του ιαπωνικού στρατού το 1974, απομονωμένο στη ζούγκλα του νησιού Λούμπανγκ των Φιλιππίνων, πιστεύοντας πως ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος βρισκόταν σε εξέλιξη και δεν μπορούσε να εγκαταλείψει το καθήκον του. Δεν ήταν μόνος. Ήταν μαζί του ακόμα τρεις στρατιώτες, από τον Δεκέμβριο του 1944. Ο Ονόντα είχε πάρει σαφείς εντολές: Να μην παραδοθεί, να μην αυτοκτονήσει και να περιμένει τον ιαπωνικό στρατό να τον απαλλάξει από τα καθήκοντά του!

Σκότωναν αθώους κατοίκους γιατί τους νόμιζαν για… εχθρούς

Ο πόλεμος είχε τελειώσει, η Ιαπωνία είχε ηττηθεί, ωστόσο ο Χίρο Ονόντα με τους στρατιώτες του συνέχισαν να πολεμάνε. Ποιους; Τους αθώους κατοίκους του νησιού που τους περνούσαν για… εχθρούς. Η κυβέρνηση των Φιλιππίνων έστελνε αεροπλάνα που πετούσαν φυλλάδια, με τα οποία ενημέρωναν πως ο πόλεμος είχε τελειώσει, αλλά ο Ονόντα πίστευε ότι ήταν κόλπα των συμμάχων για να τους ξετρυπώσουν.

2

Με τον καιρό, οι στρατιώτες πέθαναν κι ο Ονόντα έμεινε μόνος του. Πιστός ωστόσο στο καθήκον παρέμεινε στο πόστο του.

Το 1974, ένας Ιάπωνας φοιτητής, ο Νάριο Σουζούκι, αποφάσισε να ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο και βρήκε τον Ονόντα, αλλά ούτε αυτόν πίστεψε, όταν τον ενημέρωσε πως ο πόλεμος είχε τελειώσει. Θεωρούσε ότι ο Σουζούκι ήταν αιχμάλωτος των «συμμάχων» και προσπαθούσε να τον παγιδεύσει. Είπε στον φοιτητή λοιπόν, πως δεν θα εγκατέλειπε τη θέση του, παρά μόνο αν του το έλεγε ο ίδιος ο στρατηγός Γιοσίμι Τανιγκούτσι, που τον είχε στείλει στο νησί.

2

Οι ιαπωνικές αρχές βρήκαν τον Ονόντα και έτσι στις 10 Μαρτίου του 1975, παρέδωσε το σπαθί σαμουράι που κατείχε στον δικτάτορα των Φιλιππίνων, Φερντινάντο Μάρκος, που του έδωσε-από την πλευρά του- χάρη για τα εγκλήματα που είχε διαπράξει, γιατί ήταν αφοσιωμένος στρατιώτης που πίστευε ότι πολεμούσε για την πατρίδα του.

2

* Με πληροφορίες από τη mixanitouxronou