Η αμύθητη περιουσία του Ρομάν Αμπράμοβιτς: Οι πωλήσεις που ψάχνει, εκτός από την Τσέλσι (vids)

Newsroom
Η αμύθητη περιουσία του Ρομάν Αμπράμοβιτς: Οι πωλήσεις που ψάχνει, εκτός από την Τσέλσι (vids)
Ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς δείχνει τάσεις επιχειρηματικής αποχώρησης από το Ηνωμένο Βασίλειο μετά τις εξελίξεις με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Αποφασισμένος να προλάβει τις εξελίξεις και τις κυρώσεις που ενδεχομένως θα προκύψουν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς. Ο Ρώσος μεγιστάνας εχθές επιβεβαίωσε την οριστική του απόφαση να προχωρήσει στην πώληση της Τσέλσι, ενώ φέρεται να πουλάει και ένας μέρος της περιουσίας του στο Λονδίνο, προκειμένου να αποχωρήσει εντελώς από την οικονομία της Βρετανίας.

Σύμφωνα με το περιοδικό Forbes, η περιουσία του Αμπράμοβιτς αγγίζει τα 12,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Εκτός από την Τσέλσι, η περιουσία του περιλαμβάνει μια έπαυλη στο Kensington αξίας 150 εκατομμυρίων λιρών, ενός διαμερίσματος 22 εκατ. λιρών, καθώς και γιοτ, ιδιωτικών τζετ, ελικοπτέρων και σούπερ cars άνω του 1,2 δισ. λιρών γιοτ.

Περιουσία Αμπράμοβιτς

Η Τσέλσι αποτελεί το πιο πολύτιμο περιουσιακό του στοιχείο στην Βρετανία, καθώς κατάφερε να μετατρέψει τον σύλλογο του Λονδίνου σε μια υπερδύναμη της Premier League, με την βοήθεια του Ζοσέ Μουρίνιο και των μεγάλων μεταγραφών που έχει κάνει όλα αυτά τα χρόνια. Επομένως, η πώληση της Τσέλσι θα αποτελέσει ένα τεράστιο προσωπικό πλήγμα για τον Ρώσο δισεκατομμυριούχο.

Ο Αμπράμοβιτς θεωρεί ότι η αξία της Τσέλσι φτάνει τα τρία δισεκατομμύρια λίρες, όμως πηγές στην Αγγλία αναφέρουν ότι η πιθανότητα να λάβει τέτοια προσφορά είναι λίγες. Το πιθανότερο είναι να μειώσει τις απαιτήσεις του. Ο ίδιος θα προτιμούσε ο διάδοχος να είναι Αμερικανός αγοραστής προκειμένου να εξασφαλιστεί το καλό του συλλόγου.

Την ίδια ώρα οι δισεκατομμυριούχοι που συνδέονται με το Κρεμλίνο αντιμετωπίζουν νέες απειλές κατάσχεσης των περιουσιακών τους στοιχείων από τις ΗΠΑ. Ο Αμπράμοβιτς δεν πήρε ποτέ την βρετανική υπηκοότητα και δημιούργησε την περιουσία του πουλώντας περιουσιακά στοιχεία που αγόρασε από το κράτος όταν διαλύθηκε η πρώην Σοβιετική Ένωση. Αρνείται κατηγορηματικά ότι είναι κοντά στο Κρεμλίνο ή ότι κάνει οτιδήποτε που θα άξιζε να υποστεί αυτές τις κυρώσεις.

Η τοποθεσία στην οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή ο Αμπράμοβιτς είναι άγνωστη, όμως πρόσφατα βρέθηκε στη Λευκορωσία προσπαθώντας να βοηθήσεις στις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας. Τα τελευταία χρόνια δεν επισκέπτεται συχνά το Λονδίνο κυρίως μετά το πρόβλημα που αντιμετώπισε με την επιχειρηματική του βίζα. Εκτός από ρωσική, έχει ισραηλινή και πορτογαλική υπηκοότητα, όχι όμως αγγλική.

«Θέλει να πουλήσει τα σπίτια του στο Λονδίνο»

Φαίνεται πάντως, ότι στα πλάνα του Αμπράμοβιτς σε ότι αφορά τις πωλήσεις περιουσιακών του στοιχείων στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι μόνο η Τσέλσι. Σύμφωνα με τον Βρετανό βουλευτή Κρις Μπράιαντ, ο Ρώσος μεγιστάνας θέλει να πουλήσει το σπίτι του και ένα ακόμα διαμέρισμα. Αναφέρεται στην έπαυλή των 15 υπνοδωματίων στο Kensington Palace Gardens, αξίας 150 εκατομμυρίων λιρών και ενός τριώροφου ρετιρέ στο Chelsea Waterfront, αξίας 22 εκατομμυρίων λιρών.

Μάλιστα, το προσωπικό της έπαυλης στο Kensington φέρεται να ανέφερε σύμφωνα με τους Times, ότι ο Αμπράμοβιτς περιμένει προσφορές. Λέγεται ότι Κινέζοι αγοραστές έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον. Στο χαρτοφυλάκιο ακινήτων του Αμπράμοβιτς στο Λονδίνο υπάρχει ακόμα, ένα διαμέρισμα στο Cheyne Terrace, στο Chelsea, το οποίο αγοράστηκε για 8,75 εκατομμύρια λίρες το 2017 και περιλαμβάνει μια κάβα κρασιού με ελεγχόμενη θερμοκρασία υψηλής τεχνολογίας.

Έχει επίσης, τρία ακίνητα με θέα τον Τάμεση, τα οποία του κόστισαν 25 εκατομμύρια λίρες και είχε ως πλάνο να τα μετατρέψει σε ένα τεράστιο σπίτι αξίας 100 εκατομμυρίων λιρών. Η έπαυλή του στο Kensington Gardens, η οποία του κόστισε αρχικά 90 εκατομμύρια λίρες, βρίσκεται κοντά στα σπίτια του μεγιστάνα του χάλυβα, Lakshmi Mitta και του δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία, Wang Jianlin. Εκτός από τα παραπάνω ακίνητα στην Αγγλία, ο Αμπράμοβιτς έχει σπίτια στη Ρωσία, τη Σαρδηνία, τη Γαλλία, στην Ινδία και στις ΗΠΑ.

Μυθική περιουσία με γιοτ, τζετ και πολυτελή αυτοκίνητα

Παρά το γεγονός ότι προσπαθεί όσο είναι εφικτό να κρατά την προσωπική του ζωή μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, ο Αμπράμοβιτς ακολουθεί έναν λαμπερό τρόπο ζωής. Έχει στην κατοχή του δύο σούπερ γιοτ αξίας 930 εκατ. λιρών, πολυτελή αυτοκίνητα αξίας 16 εκατ. λιρών και αρκετά ιδιωτικά αεροπλάνα.

Ο δισεκατομμυριούχος πρόσφατα αγόρασε ένα αεροσκάφος Boeing 787-8 Dreamliner αξίας 264 εκατομμυρίων λιρών. Το αεροσκάφος των 50 θέσεων είναι το πιο ακριβό ιδιωτικό τζετ στον κόσμο με κόστος 188 εκατομμυρίων λιρών και φημολογείται ότι ο πρόσθετος εξοπλισμός ανέρχεται στα 76 εκατομμύρια λίρες για το γούστο του δισεκατομμυριούχου, ανέφερε το Forbes, επικαλούμενο πηγές του κλάδου.

Το Boeing 787-8 Dreamliner αντικαθιστά το Boeing 767-33AER (είχε αξία 128 εκατομμυρίων λιρών), είναι ένα από τα μόλις 250 τέτοια αεροσκάφη στον κόσμο και ανήκει κατά κύριο λόγο σε μεγάλες αεροπορικές εταιρείες. Το 787-8 μπορεί να μεταφέρει 223 επιβάτες.

Για όσους δεν έχουν δικό τους Boeing 787 Dreamliner όπως ο Αμπράμοβιτς, αλλά επιθυμούν να το ναυλώσουν για μια πτήση, θα πρέπει να πληρώσουν περίπου 56.000 λίρες την ώρα. Δηλαδή μια πτήση οκτώ τεσσάρων από το Λονδίνο στη Νέα Υόρκη θα μπορούσε να κοστίσει περίπου 450.000 λίρες.

Είχε επίσης τρία ελικόπτερα Eurocopter, ενώ δύο από αυτά έχουν έδρα στην Αγγλία, για να μπορεί να αποφύγει τη συμφόρηση στο Λονδίνο. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πιλότοι των ελικοπτέρων αμείβονταν περίπου 90.000 λίρες ετησίως.

Στην ιδιοκτησία του Αμπράμοβιτς ανήκει και το σούπερ γιοτ Solaris, αξίας 430 εκατ. λιρών που αυτή τη στιγμή είναι αγκυροβολημένο στη μαρίνα της Βαρκελώνης. Έχει 48 καμπίνες σε οκτώ καταστρώματα, πλήρωμα 60 ατόμων και χώρο για 36 άτομα. Το Solaris διαθέτει έναν στόλο 20 τζετ σκι υψηλής ταχύτητας και τουλάχιστον ένα ελικόπτερο για να μεταφέρει τους επισκέπτες από το πλοίο σε ακτή. Και αναμένεται ότι ο Αμπράμοβιτς θα επενδύσει ακόμα, σε ένα προσωπικό υποβρύχιο.

Ο Αμπράμοβιτς διαθέτει επίσης ένα στόλο υπεραυτοκίνητων αξίας άνω των 16 εκατομμυρίων λιρών. Μεταξύ των οχημάτων είναι μια Porsche 911 GT1 Evo, μια Ferrari FXX, μια Aston Martin Vulcan και μια Maserati MC12 Corsa. Η συλλογή του έχει επίσης, ένα Pagani Zonda R, ένα από τα 15 που έχουν κυκλοφορήσει και διατίθεται με τιμή 2,5 εκατομμυρίων λιρών.