Χειμώνας στις Φλόγες: To ντοκιμαντέρ για την Ουκρανία που εκτοξεύτηκε στον αλγόριθμο του Netflix

Γιάννης Μπαϊρακτάρης
Χειμώνας στις Φλόγες: To ντοκιμαντέρ για την Ουκρανία που εκτοξεύτηκε στον αλγόριθμο του Netflix
Την ώρα που ολόκληρος ο πλανήτης παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις στην Ουκρανία, ένα ντοκιμαντέρ για τα όσα συνέβησαν στη χώρα το 2013, αρχίζει και ανεβαίνει στις αναζητήσεις των χρηστών του Netflix.

Η εισβολή της Ρωσίας στα εδάφη της Ουκρανίας προκάλεσε παγκόσμιο σοκ, με χιλιάδες πολίτες σε αρκετά κράτη να διαδηλώνουν κατά του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, και τις μεγάλες δυνάμεις της Υφηλίου να επιβάλλουν λίστα κυρώσεων προς τη χώρα. Παράλληλα, ο πλανήτης παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις, με μοναδικό ερώτημα το «πότε θα σταματήσει όλο αυτό;»

Ήδη οι αναζητήσεις σχετικά με τη λέξη «Ουκρανία» στη Google αποτελούν το νούμερο ένα trend παγκοσμίως, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που τις τελευταίες ώρες ψάχνουν τη συγκεκριμένη λέξη κλειδί και στην πλατφόρμα του Netflix. Κάπως έτσι, έχει αρχίσει ο αλγόριθμος να προωθεί ένα ντοκιμαντέρ του Εβγκένι Αφινέφσκι με τίτλο «Χειμώνας στις Φλόγες: Η Μάχη της Ουκρανίας για την Ελευθερία», το οποίο κυκλοφόρησε το 2015.

«Επί 93 ημέρες στην Ουκρανία, αυτό που ξεκίνησε ως ειρηνική φοιτητική διαδήλωση μετατράπησε σε βίαιη επανάσταση και κίνημα για τα ατομικά δικαίωμα», διαβάζουμε στην περίληψη του ντοκιμαντέρ που υπάρχει στο Netflix. Ουσιαστικά εξιστορεί τα όσα έλαβαν χώρα στην Ουκρανία από τις 21 Νοεμβρίου 2013 ως τις 22 Φεβρουαρίου 2014. Το Euromaidan, όπως ονομάστηκε, ήταν ένα κύμα διαδηλώσεων και λαϊκών κινητοποιήσεων στη χώρα, με ευρείας έκτασης λαϊκές κινητοποιήσεις και με κύριο αίτημα την έναρξη διαπραγματεύσεων ένταξης της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στη συνέχεια η στάση των διαδηλωτών άλλαξε, με μεγάλο αριθμό από αυτούς να καλούν σε παραίτηση τον τότε Πρόεδρο της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς και την κυβέρνησή του. Κάπως έτσι, οι διαδηλώσεις πήραν διαστάσεις και ενισχύθηκαν από κατηγορίες περί κυβερνητικής διαφθοράς, κατάχρηση εξουσίας, καθώς και την πρωτοφανή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ουκρανία. Επακολούθησε η κρίση στην Κριμαία το 2014 και η προσάρτησή της από τη Ρωσία.

Υπογραμμίζοντας την απουσία οποιασδήποτε πολιτικής ιδεολογίας πίσω από την εξέγερση, ο Εβγκένι Αφινέφσκι τονίζει επανειλημμένα στο ντοκιμαντέρ του ότι όλα ξεκίνησαν από τους ανθρώπους, οι οποίοι έχοντας γευτεί την ελευθερία, αρνήθηκαν αυθόρμητα να υποκύψουν άλλο στη στρατιωτική αστυνομία.

Ο «Χειμώνας στις Φλόγες: Η Μάχη της Ουκρανίας για την Ελευθερία» έχει μια αρκετά υψηλή βαθμολογία στο Rotten Tomatoes, φτάνοντας το 88%, ενώ βρέθηκε και στην 88η τελετή των Βραβείων Όσκαρ, έχοντας υποψηφιότητα για το «Ντοκιμαντέρ της Χρονιάς». Μπορεί ο σκηνοθέτης Εβγκένι Αφινέφσκι να μην κέρδισε τελικά το χρυσό αγαλματίδιο για τη δουλειά του, όμως έκανε εκατομμύρια κόσμου να μάθουν για τα όσα έγιναν στην Ουκρανία εκείνη την περίοδο.