Ο Μπάιντεν «xτυπάει» ρούβλι και ρωσική ελίτ: «Ο Πούτιν θα υποστεί τις συνέπειες» (vid)

Newsroom
Ο Μπάιντεν «xτυπάει» ρούβλι και ρωσική ελίτ: «Ο Πούτιν θα υποστεί τις συνέπειες» (vid)
Ο Τζο Μπάιντεν είπε ότι τα αμερικανικά στρατεύματα δεν θα πολεμήσουν στην Ουκρανία, αλλά θα υπερασπιστούν κάθε σπιθαμή των εδαφών του ΝΑΤΟ.

Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να βρίσκεται σε εξέλιξη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, απηύθυνε νέο διάγγελμα στον αμερικανικό λαό, ανακοινώνοντας νέο πακέτο κυρώσεων στην Ρωσία.

Ανακοίνωσε νέες οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, μετά την στρατιωτική επίθεση που εξαπέλυσε η Μόσχα στην Ουκρανία. Ειδικότερα οι περιορισμοί στις εξαγωγές εκτιμάται πως θα μπλοκάρουν σχεδόν το 50% των εισαγωγών προϊόντων υψηλής τεχνολογίας στη Ρωσία.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν είπε ότι θα επιβάλει κυρώσεις σε άλλες τέσσερις ρωσικές τράπεζες, περιλαμβανομένης της VTB. Όπως είπε, οι κυρώσεις θα έχουν «σοβαρό κόστος στη ρωσική οικονομία, τόσο άμεσα όσο και μακροπρόθεσμα».

Ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε λόγο για απρόκλητη επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, υπενθυμίζοντας ότι «εδώ και εβδομάδες είχαμε προειδοποιήσει ότι θα γινόταν αυτό και τώρα το βλέπουμε να ξεδιπλώνεται σε μεγάλη έκταση όπως είχαμε προβλέψει».

Επανέλαβε ότι πρόκειται για μία «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου», ενώ υποστήριξε ότι οι φιλοδοξίες του Πούτιν ξεπερνούν την Ουκρανία, κάνοντας λόγο για αναβίωση της Σοβιετικής Ένωσης.

«Θα περιορίσουμε την ικανότητα της Ρωσίας να είναι μέλος της παγκόσμιας οικονομίας», είπε ο Μπάιντεν. «Ο Πούτιν κήρυξε τον πόλεμο, ο Πούτιν διάλεξε αυτόν τον πόλεμο» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος και τόνισε ότι «τώρα θα αντιμετωπίσει τις συνέπειες».

«Προειδοποιούσαμε για τη ρωσική εισβολή εδώ και μερικές εβδομάδες, και τελικά συμβαίνει όπως είχαμε προβλέψει. Οι κυρώσεις στοχεύουν σε Ρώσους ολιγάρχες και στις οικογένειές τους, σε τέσσερις τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης και της δεύτερης μεγαλύτερης της χώρας, ενώ θα παγώσουν όλα τα περιουσιακά στοιχεία των Ρώσων στις ΗΠΑ»

Η Βρετανία επιβάλλει όριο 50.000 λιρών στις καταθέσεις Ρώσων υπηκόων στις βρετανικές τράπεζες

Οι υπήκοοι Ρωσίας δεν θα μπορούν να διατηρούν καταθέσεις άνω των 50.000 λιρών στις βρετανικές τράπεζες, ανακοίνωσε σήμερα το Φόρεϊν Όφις, δίνοντας λεπτομέρειες σχετικά με το τελευταίο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας.

«Βάσει των νέων τραπεζικών περιορισμών, θα απαγορεύεται σε όλους τους Ρώσους να διατηρούν σημαντικές καταθέσεις στους τραπεζικούς λογαριασμούς στη Βρετανία», επισημαίνει το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών σε μια ανακοίνωση, με την οποία καθόρισε το όριο καταθέσεων.