Σολτς για τον πόλεμο στην Ουκρανία: «Ούτε η Γερμανία ούτε το ΝΑΤΟ πρόκειται να παρέμβουν στρατιωτικά»

Newsroom
Σολτς για τον πόλεμο στην Ουκρανία: «Ούτε η Γερμανία ούτε το ΝΑΤΟ πρόκειται να παρέμβουν στρατιωτικά»
«Ο Πούτιν δεν θα κερδίσει αυτόν τον πόλεμο», δήλωσε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ξεκαθάρισε ότι η Γερμανία και το ΝΑΤΟ δεν θα παρέμβουν στρατιωτικά στη διένεξη.

«Ο Πούτιν δεν θα κερδίσει αυτόν τον πόλεμο. Το μέλλον της Ευρώπης θα είναι ένα μέλλον ειρήνης και ελευθερίας», δήλωσε πριν από λίγο ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς σε νέο τηλεοπτικό μήνυμά του για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα ότι ούτε η Γερμανία ούτε το ΝΑΤΟ πρόκειται να παρέμβουν στρατιωτικά στη διένεξη. «Αυτό θα οδηγούσε στην καταστροφή», είπε χαρακτηριστικά. Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή, «με την πρώτη εδώ και σχεδόν 80 χρόνια απόπειρα δια της βίας μετατόπισης συνόρων» στην Ευρώπη, συνέχισε. «Πρόκειται για επίθεση σε μια ανεξάρτητη, κυρίαρχη χώρα. Τίποτα και κανείς δεν μπορεί να τη δικαιολογήσει», τόνισε ο κ. Σολτς και ζήτησε απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων και ανάκληση της αναγνώρισης της ανεξαρτησίας των Ντονέτσκ και Λουχάνσκ.

Ο καγκελάριος, μπροστά από τις σημαίες της Γερμανίας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ουκρανίας, εξέφρασε εκ νέου την πλήρη αλληλεγγύη της χώρας του προς την Ουκρανία και διαβεβαίωσε ότι η παραβίαση της κυριαρχίας της δεν θα γίνει αποδεκτή. «Ο Πούτιν θέλει να γυρίσει τον χρόνο πίσω. Αλλά δεν υπάρχει επιστροφή στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου, δεν υπάρχει επιστροφή στον 19ο αιώνα, δεν υπάρχει επιστροφή στο 1989», τόνισε και υπενθύμισε ότι τόσο ο ίδιος όσο και άλλοι ηγέτες είχαν προειδοποιήσει τον Ρώσο πρόεδρο να μην προχωρήσει σε αυτό το βήμα. «Του είπα ξεκάθαρα, αυτός ο πόλεμος θα είναι σοβαρό λάθος. Ο Πούτιν αγνόησε όλες τις προειδοποιήσεις και τις προσπάθειες. Εκείνος μόνος φέρει την πλήρη ευθύνη», υπογράμμισε ο Όλαφ Σολτς και επανέλαβε ότι «δεν αποφάσισε ο ρωσικός λαός αυτόν τον πόλεμο, αυτός είναι πόλεμος του Πούτιν».

Αναφερόμενος στην κριτική που δέχεται η διεθνής κοινότητα ότι υποτίμησε τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ο κ. Σολτς τόνισε ότι «ελπίζαμε, αλλά δεν ήμασταν αφελείς» και έκανε λόγο για «πολύ σκληρές κυρώσεις», οι οποίες θα πλήξουν σοβαρά τη ρωσική οικονομία - ανάμεσά τους και η αναστολή της διαδικασίας πιστοποίησης του γερμανορωσικού αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, η οποία έχει ήδη ανακοινωθεί.

Ο πρόεδρος Πούτιν παραβιάζει σκόπιμα τις βασικές αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και της ευρωπαϊκής τάξης ειρήνης, υποστήριξε. «Μόλις δύο ώρες με το αεροπλάνο από το Βερολίνο, οικογένειες βρίσκονται σε καταφύγια αεροπορικών επιδρομών, γυναίκες και παιδιά φοβούνται για τη ζωή τους, πολίτες παίρνουν τα όπλα», είπε χαρακτηριστικά ο γερμανός καγκελάριος και προειδοποίησε το Κρεμλίνο «να μην υποτιμά την αποφασιστικότητα του ΝΑΤΟ». Η Γερμανία και οι σύμμαχοί της «ξέρουν πώς να προστατεύονται», δήλωσε και πρόσθεσε ότι τα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ στην ανατολική Ευρώπη θα έχουν απόλυτη προστασία και στήριξη, άνευ όρων.

«Ο Πούτιν δεν θα κερδίσει. Οι πολίτες της Ουκρανίας θέλουν δημοκρατία και ελευθερία και το μέλλον της Ευρώπης θα είναι ένα μέλλον ειρήνης και ελευθερίας. Θα το διασφαλίσουμε, από κοινού με τους συμμάχους και τους εταίρους μας», κατέληξε ο καγκελάριος Σολτς.