Σύνδρομο Μινχάουζεν: Η Gypsy που ήταν σε καροτσάκι ενώ περπάταγε και έβαλε να σκοτώσουν την μάνα της για να γλιτώσει (vid)

Newsroom
Σύνδρομο Μινχάουζεν: Η Gypsy που ήταν σε καροτσάκι ενώ περπάταγε και έβαλε να σκοτώσουν την μάνα της για να γλιτώσει (vid)
Μια από τις πιο γνωστές ιστορίες που συνδέονται με το σύνδρομο Μινχάουζεν και αποτέλεσε σενάριο σειράς του HBO.

Πολύς λόγος γίνεται το τελευταίο διάστημα για το σύνδρομο Μινχάουζεν, με αφορμή την υπόθεση των θανάτων των τριών παιδιών της Πάτρας. Μια ιστορία που έχει συγκλονίσει το πανελλήνιο, με την μητέρα των τριών κοριτσιών να δηλώνει ότι είναι διατεθειμένη αν χρειαστεί να υποβληθεί σε απαραίτητες εξετάσεις προκειμένου να διαπιστωθεί αν πάσχει από το συγκεκριμένο σύνδρομο.

Το σύνδρομο Μινχάουζεν είναι μία ψυχική διαταραχή. Τα άτομα που πάσχουν από αυτήν, δρουν σαν να πάσχει το παιδί τους ή άλλο εξαρτώμενο άτομο από πρόβλημα υγείας το οποίο χρειάζεται φροντίδα. Ωστόσο το παιδί ή το εξαρτώμενο άτομο δεν είναι άρρωστο. Επομένως, οι πάσχοντες από το σύνδρομο Μινχάουζεν δι’ αντιπροσώπου ψεύδονται για την κατάσταση της υγείας του.

Αυτό μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά επικίνδυνο, διότι η «φροντίδα» που προσφέρει ο πάσχων στο εξαρτώμενο άτομο είναι στην πραγματικότητα μορφή κακοποίησης. Το εξαρτώμενο άτομο που υποτίθεται ότι είναι άρρωστο συχνά είναι παιδί ηλικίας κάτω των 6 ετών. Μπορεί όμως να είναι και ενήλικας, με αναπηρία ή ηλικιωμένος.

Μια από τις πιο γνωστές υποθέσεις με σύνδρομο Μινχάουζεν είναι η ιστορία της Dee Dee Blanchard, η οποία ενέπνευσε το κανάλι HBO το 2017 που την μετέφερε στην οθόνη. Η μητέρα της Gypsy Rose Blanchard, Dee Dee ισχυριζόταν ότι η κόρη της υπέφερε από διάφορες ασθένειες χωρίς ωστόσο να συμβαίνει κάτι τέτοιο. Το τέλος της ιστορίας ήταν ακόμα πιο τραγικό, καθώς η Gypsy προκειμένου να απελευθερωθεί από τα «δεσμά» της μητέρας της, κανόνισε με τον φίλο της να στην σκοτώσουν το 2015.

Η Gypsy γεννήθηκε το 1991 και από πολύ νωρίς η Dee Dee ισχυρίστηκε ότι η κόρη έπασχε από διάφορες ασθένειες και την έτρεχε σε γιατρούς και νοσοκομεία. Όταν η Gypsy πήγε επτά ετών, είχε ένα ατύχημα που την καθήλωσε σε αναπηρικό καροτσάκι. Έκανε πολλές εγχειρήσεις, προκειμένου να διορθώσει τις συνέπειες που είχε το ατύχημα στα πόδια της. Στη συνέχεια, η Dee Dee έπεισε την Gypsy και τον κόσμο ότι το παιδί πάσχει από διάφορες ασθένειες, όπως λευχαιμία, νοητική υστέρηση, επιληπτικές κρίσεις, μυϊκά προβλήματα που την εμπόδιζαν να περπατήσει ή να φάει φυσιολογικά, με αποτέλεσμα να παραμένει στο αναπηρικό καροτσάκι και να τρέφεται μέσω σωλήνα.

Με την χορήγηση τόσων φαρμάκων σάπισαν τα δόντια της, ενώ το κεφάλι της ήταν φαλακρό επειδή η Dee Dee της ξύρισε τα μαλλιά. Η πραγματικότητα ήταν διαφορετική. Η Gypsy μπορούσε να περπατήσει, δεν είχε καρκίνο και μπορούσε να τραφεί χωρίς σωλήνα σίτισης. Πέρα από την προσοχή που εισέπραξε, η Dee Dee εξαπάτησε πολλούς ανθρώπους και τους πήρε λεφτά, με σκοπό να καλύψει τα υποτιθέμενα ιατρικά έξοδα της Gypsy.

Παρά το γεγονός ότι οι ιατρικές εξετάσεις της Gypsy ήταν ασαφείς και αντιφατικές με τις διαγνώσεις της Dee Dee, η μητέρα σταμάτησε να βλέπει γιατρούς που αμφισβητούσαν τις «παθήσεις» της κόρης της. Υπήρχαν όμως και γιατροί που επηρεάζονταν από τα λεγόμενα της Dee Dee. Είχε κάποιες ιατρικές γνώσεις και μπορούσε να περιγράφει με ακρίβεια κάποια συμπτώματα, ενώ έδινε στην κόρη της φάρμακα για να υποδυθεί καταστάσεις. Η αλήθεια είναι ότι η Dee Dee είχε κερδίσει τον περισσότερο κόσμο, καθώς φαινόταν μια αφοσιωμένη στην κόρη της μητέρα.

Όταν η Gypsy άρχισε να μεγαλώνει και ήταν σε θέση να μιλήσει για την κατάσταση της υγείας της, η Dee Dee της έδωσε εντολή να μένει σιωπηλή στα ραντεβού με τους γιατρούς και ανέλαβε εκείνη να αναλύει το ιστορικό της κόρη της. Μάλιστα, έπεισε τον πατέρα της Gypsy ότι η κόρη τους έπασχε από μια χρωμοσωμική διαταραχή που της έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα υγείας. Όταν όμως το στενό περιβάλλον της οικογένειας, παρατήρησε ότι η Gypsy δεν χρειαζόταν αναπηρικό καροτσάκι, η Dee Dee πήρε την Gypsy και απομακρύνθηκαν.

Εγκαταστάθηκαν από την Louisiana στο Missouri το 2005 με την μητέρα να ισχυρίζεται ότι τους «χτύπησε» ο τυφώνας Κατρίνα. Συνέχισε να πηγαίνει την κόρη της σε διάφορους γιατρούς και χρησιμοποίησε τον τυφώνα ως μια καλή δικαιολογία για την απώλεια των ιατρικών φακέλων της Gypsy. Όταν το κορίτσι έγινε 14 ετών επισκέφτηκε έναν νευρολόγο, ο οποίος ήταν ο πρώτος που κατάλαβε ότι ήταν θύμα του συνδρόμου Μινχάουζεν. Παρόλα αυτά δεν ανέφερε ποτέ την περίπτωση στις Αρχές. Το 2009 έγινε μια ανώνυμη καταγγελία που ανέφερε τους ισχυρισμούς της Dee Dee για τις παθήσεις της Gypsy, που δεν είχαν ιατρική βάση. Δύο υπάλληλοι άρχισαν να επισκέπτονται τακτικά το σπίτι τους, αλλά η μητέρα τους έπεισε ότι δεν υπήρχε κάτι το περίεργο.

Καθώς η Gypsy μεγάλωνε η Dee Dee άρχισε να λέει ψέματα για την ηλικία της, φτάνοντας στο σημείο να αλλάξει τις ημερομηνίες στο πιστοποιητικό γέννησης για να φαίνεται ότι το παιδί της ήταν μικρότερη. Το 2011 η Gypsy προσπάθησε να ξεφύγει από τη μητέρα, όταν γνώρισε έναν άντρα σε ένα συνέδριο. Διατηρούσε διαδικτυακή επικοινωνία μαζί του, αλλά η Dee Dee έψαξε τον υπολογιστή της, με αποτέλεσμα να της κόψει κάθε επικοινωνία. Η Gypsy κατάφερε λίγο αργότερα να βρει και πάλι πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Τότε γνώρισε τον Nicholas Godejohn σε ένα χριστιανικό site γνωριμιών και του αποκάλυψε την αλήθεια: η μητέρα της την εκμεταλλευόταν για να εξαπατά τον κόσμο και την ανάγκαζε να φέρεται σαν ανήλικη με νοητική υστέρηση, ενώ δεν είχε κανένα πρόβλημα. Η μικρή είχε ήδη βρει διάφορα έγγραφα στα οποία αναγραφόταν η πραγματική ημερομηνία γέννησής της και είχε αντιμετωπίσει τη μητέρα της σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα.

Το 2015 η Gypsy δολοφόνησε τη Dee Dee και διέφυγε με τον Nicholas, σε μια προσπάθειά της να ζήσει μια φυσιολογική ζωή. Μετά τη δολοφονία αποκαλύφθηκε όλη η αλήθεια σχετικά με την ηλικία και την υγεία της Gypsy, η οποία, μάλιστα, κέρδισε την αγάπη και την υποστήριξη του κόσμου. Παρ’ όλα αυτά, καταδικάστηκε σε 10 χρόνια για φόνο δευτέρου βαθμού, ενώ ο σύντροφός της έλαβε ισόβια κάθειρξη χωρίς δυνατότητα αναστολής για φόνο πρώτου βαθμού. Η Dee Dee Blanchard διαγνώστηκε μετά θάνατον, με το σύνδρομο Μινχάουζεν δι’ αντιπροσώπου.