Ανήκουστο: Εστιατόριο απαγορεύει την είσοδο σε πελάτες με εμφανή τατουάζ γιατί είναι «εκφοβιστικό»

Newsroom
Ανήκουστο: Εστιατόριο απαγορεύει την είσοδο σε πελάτες με εμφανή τατουάζ γιατί είναι «εκφοβιστικό»
Πελάτες με τατουάζ σε λαιμό, κεφάλι, χέρια, αλλά και βαριά κοσμήματα δεν θα μπαίνουν γιατί εκφοβίζουν τους άλλους επισκέπτες και το προσωπικό.

Σάλος έχει προκληθεί με τους νέους κανόνες που επιβάλει το μπαρ-εστιατόριο στο Σύδνεϋ της Αυστραλίας «Double Bay's Bedouin». Με μια πινακίδα που έχει τοποθετηθεί εκτός του καταστήματος, αναγράφεται ο νέος ενδυματολογικός κώδικας - ο οποίος φυσικά επεκτείνεται και σε όλο το προσωπικό – με τον οποίο απαγορεύει την είσοδο σε πελάτες με εμφανή και ορατά τατουάζ, με ρούχα που φέρουν σε εμφανές σημείο τον σχεδιαστή αλλά και σε αυτούς με βαριά κοσμήματα.

Το «Bedouin» έχει γίνει ένας δημοφιλής χώρος προσέλκυσης διασημοτήτων από τότε που άνοιξε, όπως ο ηθοποιός Scott Eastwood, η μουσικός Rita Ora και ο συνεργάτης της σκηνοθέτης Taika Waititi, ωστόσο η νέος ενδυματολογικός κώδικας φαίνεται εντελώς παράλογος, ου μην και ρατσιστικός.

2

Ο Βρετανός σεφ Μάικλ Μακελρόι, ο οποίος έχει τατουάζ στον λαιμό και τα χέρια, είπε στο 7News: «Δεν έχω ακούσει ποτέ για αυτήν την πολιτική στην Αυστραλία. Έχω τατουάζ στο κεφάλι και στα χέρια και ούτε μια φορά δεν αντιμετώπισα πρόβλημα όταν τρώω έξω, μέχρι τώρα. Το να ακούς πως θεσπίζουν αυτούς τους κανόνες είναι πραγματικά κρίμα».

Ο ιδιοκτήτης του «Double Bay's Bedouin», είπε στην Daily Telegraph ότι η πολιτική αυτή είχε τεθεί σε εφαρμογή για να αποθαρρύνει οποιονδήποτε επισκέπτεται το εστιατόριο και προκαλεί με τις «εκφοβιστικές εμφανίσεις» του.

«Εκτιμούμε τους πελάτες μας και τα ενδιαφερόμενα μέρη της κοινότητας και εφαρμόζουμε πάντα κανόνες που περιλαμβάνουν μια πολιτική ντυσίματος που αποθαρρύνει τις εκφοβιστικές εμφανίσεις» ανέφερε σχετικά.

2

Ο Richard Shields, δημοτικός σύμβουλος στη Woollahra του Σύδνεϋ, θεώρησε ότι ένα Πρωταπριλιάτικο αστείο, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Οι περιορισμοί αυτοί θα απέκλειαν ένα μεγάλο κομμάτι των ανατολικών προαστίων. Όσον αφορά τα τατουάζ, προσωπικά δεν είμαι λάτρης, αλλά υπερασπίζομαι τα δικαιώματα των ανθρώπων να εκφράζονται με αυτόν τον τρόπο».

2

Την συγκεκριμένη πολιτική δεν ακολουθεί (δυστυχώς) μόνο «Double Bay's Bedouin». Παρόμοιες απαγορεύσεις έχει θεσπίσει και το «Gold Coast», το οποίο αναφέρει στον ιστότοπό του: «Οι επισκέπτες με τατουάζ είναι ευπρόσδεκτοι στο χώρο μας, ωστόσο, η πολιτική μας δεν επιτρέπει εκφοβιστικά, επιθετικά ή προσβλητικά τατουάζ, ρούχα ή συμπεριφορά που μπορεί να προσβάλλουν ή να εκφοβίσουν άλλους επισκέπτες ή το προσωπικό.

Τα τατουάζ στο λαιμό, το κεφάλι και το πρόσωπο θεωρούνται ως αυξημένος εκφοβισμός και στους πελάτες με τέτοιου είδους τατουάζ δεν θα επιτρέπεται η είσοδος».