Αυτό είναι το πιο επικίνδυνο άθλημα των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων

Γιάννης Μπαϊρακτάρης
Αυτό είναι το πιο επικίνδυνο άθλημα των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων
Προστέθηκε στη λίστα με τα Ολυμπιακά αθλήματα το 2014, όμως οι ανησυχίες για την ασφάλεια των αθλητών που αγωνίζονται είναι πολλές.

Για όσους λατρεύουν τα αθλήματα του χιονιού και του πάγου, οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του Πεκίνου συνεχίζονται μέχρι και τις 20 Φεβρουαρίου, προσφέροντας πλούσιο θέαμα. Μπορεί ορισμένα σπορ όπως το κέρλινγκ και το χόκεϊ να μην είναι στο DNA μας, ωστόσο σχεδόν όλοι μας έχουμε δει έστω μια φορά στη ζωή μας κάποιο στιγμιότυπο από καλλιτεχνικό πατινάζ.

Αν τώρα τρομάζεις και μόνο στην ιδέα να δεις κάποιον αθλητή ή αθλήτρια να πραγματοποιεί μια τετραπλή περιστροφή πάνω στον πάγο (το έκανε η 15χρονη Καμίλα Βαλίεβα γράφοντας ιστορία), σκέψου ότι κάποιοι άλλοι διεκδικούν ένα μετάλλιο στο πιο επικίνδυνο άθλημα των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων.

Μιλάμε για το half-pipe skiing, το οποίο αποτελεί κατηγορία του ελεύθερου σκι (Freestyle skiing) και συμπεριλήφθηκε στους Αγώνες σχετικά πρόσφατα, το 2014 στο Σότσι της Ρωσίας. Το συγκεκριμένο άθλημα ουσιαστικά συνδυάζει το σκι με τα ακροβατικά, με τους αθλητές του να πραγματοποιούν άλματα και περιστροφές, σε μια ειδική ράμπα, η οποία μοιάζει με αυτές του skate. Μόνο που σε αυτή την περίπτωση είναι καλυμμένη με χιόνι.

Τα κράνη είναι απαραίτητα στο half-pipe skiing, ενώ κατά τη διάρκεια των προπονήσεων των αθλητών μπαίνουν ειδικοί αερόσακοι στις άκρες της ράμπας. Παρόλα αυτά, το 2012 η Καναδή αθλήτρια Sarah Burke πέθανε από έναν σοβαρό τραυματισμό που είχε κατά τη διάρκεια της προπόνησής της, πέφτοντας με το κεφάλι μετά από ένα εντυπωσιακό άλμα της.

Φυσικά, οι τραυματισμοί ακόμη και πολύ έμπειρων αθλητών κατά τη διάρκεια κάποιου τρικ είναι πολλοί, κάτι που έχει εγείρει ανησυχίες. Όσο πιο επικίνδυνο είναι, βέβαια, ένα άθλημα τόσο πιο έντονη είναι η επιθυμία του κόσμου να το παρακολουθήσει. Κάπως έτσι, το half-pipe skiing έχει αποκτήσει ένα μεγάλο κοινό, το οποίο ζητά όλο και πιο δύσκολα τρικ από τους αθλητές που διαγωνίζονται.

Κάτι που, όπως είναι λογικό, αυξάνει και τον κίνδυνο για κάποιον τραυματισμό.