Ο μοναδικός επιβεβαιωμένος μετεωρίτης που έχει πέσει ποτέ στην Ελλάδα (vids)

Newsroom
Ο μοναδικός επιβεβαιωμένος μετεωρίτης που έχει πέσει ποτέ στην Ελλάδα (vids)
Ο… ελληνικής καταγωγής μετεωρίτης «Seres» είχε εκτεθεί στην Ελλάδα, στο μουσείο Ηρακλειδών στο Θησείο και οι υπεύθυνοι είχαν πει πως «ελάτε να θαυμάσετε την πέτρα από το διάστημα».

Μία λάμψη στον ουρανό, που συνήθως αφήνει και μια ουρά πίσω του. Καπνοί και θερμότητα εκεί που έχει πέσει, καίγοντας το σημείο που έχει «πατήσει»! Αυτές τις εικόνες παρατήρησαν δύο Γερμανοί, στις Σέρρες. Δεν ονειρεύονταν, ούτε είχαν πιει. Φυσικά, δεν έβλεπαν κάποια ταινία στην τηλεόραση. Μιλάμε για το 1818. Είχαν πράγματι δει ένα αντικείμενο να πέφτει από τον σερραϊκό ουρανό.

Έσπευσαν να το δουν από κοντά και να το περισυλλέξουν, ωστόσο το εντόπισαν μετά από λίγες μέρες και ακόμα έβγαζε καπνούς. Το έδωσαν στον Οθωμανό διοικητή της περιοχής, ο οποίος όμως δεν φάνηκε να εντυπωσιάζεται και έτσι το έδωσε στον Γερμανό γιατρό του. Αυτός με τη σειρά του, το χάρισε στον Αυστριακό καθηγητή χημείας Αντρέας Σέρερ.

Το 1844, ο Σέρερ-προφανώς έχοντας αντιληφθεί ότι πρόκειται για κάτι σημαντικό- το έδωσε στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Βιέννης, οι υπεύθυνοι του οποίου το εκθέτουν μέχρι και σήμερα.

Μιλάμε λοιπόν για τον μοναδικό μετεωρίτη- τους περίπου 67.000 που έχουν καταγραφεί σε παγκόσμιο επίπεδο- που έχει πέσει στην Ελλάδα και μάλιστα αναφέρεται ως «μετεωρίτης ελληνικής καταγωγής» στη βάση δεδομένων του διεθνούς Δελτίου Μετεωριτών του Σεληνιακού και Πλανητικού Ινστιτούτου (Meteoritical Bulletin of Lunar & Planetary Institute).

To αρχικό δείγμα του μετεωρίτη ζύγιζε περίπου 8,5 κιλά και ανήκει στην κατηγορία των χονδριτών (το 86% περίπου των μετεωριτών) και αποτελεί υπόλειμμα των πρώτων σταδίων της δημιουργίας του ηλιακού μας συστήματος, καθώς η ηλικία του εκτιμάται ότι είναι περίπου 4,56 δισεκατομμυρίων ετών.

Στη Βιέννη ο Seres έχει «παρέα» περίπου 10.000 μετεωρίτες που έχουν βρεθεί σε διάφορα μέρη του κόσμου και είναι ένας από τους 1.100 που εκτίθενται μόνιμα. Στα χέρια του αυστριακού μουσείου βρίσκονται τέσσερα κομμάτια από τον «ελληνικό» μετεωρίτη: το μεγαλύτερο (που θα έλθει στην Ελλάδα), έχει βάρος 4,6 κιλά, ένα μικρότερο είναι 1,3 κιλά, ενώ υπάρχουν και δύο άλλα των 52 και 150 γραμμαρίων.

Στη χώρα μας υπάρχουν μερικές ακόμα παλαιότερες ιστορικές πληροφορίες για την πτώση και ανεύρεση μετεωριτών, ωστόσο δεν υπάρχει κανένα απτό δείγμα, ώστε να χαρακτηριστούν επιβεβαιωμένες. Σε αυτές οι περιπτώσεις που χαρακτηρίζονται ως «αμφίβολοι» μετεωρίτες, ανήκουν αναφορές για πτώση μετεωριτών στην περιοχή της Λάρισας (το 1706), στη Θράκη (το 452), στους Δελφούς και στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής.

Ο Seres είχε εκτεθεί στην Ελλάδα, στο μουσείο Ηρακλειδών στο Θησείο και οι υπεύθυνοι είχαν πει πως «ελάτε να θαυμάσετε την πέτρα από το διάστημα».