To 10% των Αθηναίων καπνίζει κάνναβη και είναι χαμηλής ποιότητας (vid)

Newsroom
To 10% των Αθηναίων καπνίζει κάνναβη και είναι χαμηλής ποιότητας (vid)
Από την ανάλυση των λυμάτων, φαίνεται πως 1 στους 10 κάτοικους της Αθήνας καπνίζει κάνναβη που στις περισσότερες περιπτώσεις δεν είναι καλή ποιότητα.

Η κάνναβη είναι η δημοφιλέστερη ουσία από αυτές που ανήκουν στην κατηγορία των ναρκωτικών, είτε μιλάμε για τα λεγόμενα «σκληρά», είτε για αυτά που χαρακτηρίζονται ως «μαλακά».

Κάτι που επιβεβαίωσε ο Νίκος Θωμαΐδης, μιλώντας στον Σταύρο Θεοδωράκη και στην εκπομπή του Alpha «Πρωταγωνιστές».

Ο καθηγητής αναλυτικής χημείας του ΕΚΠΑ αναφέρθηκε στα στοιχεία της ανάλυσης των λυμάτων της Αττικής, τονίζοντας οτι η χρήση της αυξάνεται τον χειμώνα και μειώνεται το καλοκαίρι.

«Από τον Μάρτιο του 2020 σκεφτήκαμε να αναλύουμε τα λύματα κάθε μήνα για να δούμε αν σε συνθήκες πανδημίας έχουμε κάποια μεταβολή στην χρήση ουσιών», είπε αρχικά ο καθηγητής και συνέχισε: «Διαπιστώσαμε πως από τον Σεπτέμβριο έως και τον Μάρτιο έχουμε μία αύξηση της κάνναβης, ενώ από τον Απρίλιο έως τον Αύγουστο έχουμε μία μείωση».

Σε ερώτηση για τα τελευταία στοιχεία, αποκάλυψε: «Δείχνουν οτι είμαστε σε μία κατανάλωση του 10% του πληθυσμού της Αθήνας», ενώ αναφορικά με την ποιότητα της κάνναβης, τόνισε: «Τα στοιχεία μας δείχνουν οτι είναι αντίστοιχα με αυτά του ευρωπαϊκού κέντρου παρακολούθησης των ναρκωτικών. Τα τελευταία χρόνια η κάνναβη που κυκλοφορεί στην Ευρώπη είναι χαμηλότερης ποιότητας από τα προηγούμενα χρόνια».

Όσον αφορά το λόγο που γίνεται αυτό; «Φαίνεται οτι η καλλιέργεια και η διακίνηση της κάνναβης έχει κάποια προβλήματα. Η κάνναβη είναι η ουσία που καταναλώνεται περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη, ωστόσο τα τελευταία χρόνια έχουμε δει μία σημαντική αύξηση της κοκαΐνης που φτάνει το 1% του πληθυσμού».