How Clean Is Your House: Το ριάλιτι-τρόμος που «στοίχειωνε» τα απογεύματα στην TV

Γιάννης Μπαϊρακτάρης
How Clean Is Your House: Το ριάλιτι-τρόμος που «στοίχειωνε» τα απογεύματα στην TV
Η ένοχη απόλαυση πολλών πριν από μερικά χρόνια, ήθελε δύο συμπαθέστατες κυρίες, να αναλαμβάνουν να καθαρίσουν τα πιο βρώμικα σπίτια του κόσμου.

Πόσο σίγουρος μπορεί να είναι κάποιος ότι το σπίτι του είναι πραγματικά καθαρό; Με αυτή την ερώτηση κυκλοφόρησε το πρώτο τρέιλερ της εκπομπής «How Clean Is Your House?» πριν από σχεδόν 20 χρόνια (το μακρινό 2003) στη βρετανική τηλεόραση.

Το ριάλιτι πρόγραμμα, που σημείωσε μεγάλη επιτυχία για μια εξαετία ήθελε δύο experts της καθαριότητας, την Άντζι Μακένζι και την Κιμ Γούντμπερν να αναλαμβάνουν να καθαρίσουν τα πιο βρώμικα σπίτια του κόσμου. Μάλιστα, η συγκεκριμένη εκπομπή ήρθε και στην Ελλάδα πριν από δώδεκα χρόνια, αρχικά στον Alpha και μετά στον ΣΚΑΪ, «στοιχειώνοντας» πολλά απογεύματα του Σαββατοκύριακου.

Σε κάθε επεισόδιο βλέπαμε τις δύο συμπαθέστατες κυρίες να επισκέπτονται κάποιο σχεδόν «βομβαρδισμένο» σπίτι. Ήταν όλα τους τόσο βρώμικα, που αναρωτιόσουν αν όλο αυτό είναι αλήθεια και αν όντως μπορεί να ζήσει ένας άνθρωπος μέσα σε αυτόν τον χαμό. Στη συνέχεια, η Μακένζι και η Γούντμπερν εστίαζαν σε συγκεκριμένα σημεία του σπιτιού, τα οποία ήταν αηδιαστικά.

Συχνά μάζευαν υλικό, το οποίο το έστελναν στο εργαστήριο για ανάλυση, με τα αποτελέσματα να αποκαλύπτουν πως στο σπίτι εκτός από τους κατοίκους, ζούσαν κι ένα σωρό μικροοργανισμοί, βλαβεροί για την υγεία. Δεν ήταν λίγοι οι τηλεθεατές, που σε αυτό το σημείο αποφάσιζαν να αλλάξουν κανάλι, μη μπορώντας να αντέξουν τα όσα διαδραματίζονταν.

Την ίδια στιγμή, οι πρωταγωνιστές του επεισοδίου, οι άνθρωποι δηλαδή που έμεναν σε αυτά τα σπίτια, παρουσιάζονταν εξαιρετικά κουλ και ήρεμοι στην κάμερα, λέγοντας πάνω κάτω πως «ε, δεν τρέχει και κάτι, απλά δεν καθάρισα για ένα διάστημα. Πού το κακό;».

Ευτυχώς, στο φινάλε κάθε εκπομπής βλέπαμε τις experts της καθαριότητας να αλλάζουν ριζικά το σπίτι, μετατρέποντάς το σε χώρο που «ντρεπόσουν να πατήσεις». Όλα αυτά, βέβαια, για λίγο μόνο καιρό, μιας και όταν το ξαναεπισκέπτονταν, έβλεπαν πως η κατάσταση δυστυχώς δεν είχε αλλάξει.

Αυτή η εκπομπή, λοιπόν, που «γέμιζε» κάτι απογεύματα Κυριακής «κόπηκε» κάπως απότομα από την ελληνική τηλεόραση πριν λίγα χρόνια. Όσο αποκρουστική κι αν ήταν για αρκετούς, δεν μπορούν παρά να συμφωνήσουν πως αποτελούσε και μια μικρή ένοχη απόλαυση. Άσε που μαθαίναμε και μερικά χρήσιμα tips καθαρισμού και του δικού μας σπιτιού. Αυτό πού το πας;