Γιατί και πώς στα αεροπλάνα θα υπάρχει μόνο ένας πιλότος!

Newsroom
Γιατί και πώς στα αεροπλάνα θα υπάρχει μόνο ένας πιλότος!
Για να δούμε τι μας επιφυλάσσει το μέλλον στα αεροπλάνα που όπως φαίνεται στο πιλοτήριο θα υπάρχει ένας -και όχι δύο- πιλότος.

Η εικόνα από το πλήρωμα του αεροπλάνου είναι γνώριμη πλέον στους περισσότερους, αν όχι σε όλους. Οι αεροσυνοδοί, ο μηχανικός (είναι ο τύπος που εμφανίζεται από ο πουθενά και μετά χάνεται και πάλι) και οι 2 πιλότοι. Δύο πιλότοι… Παλαιότερα στο πιλοτήριο ήταν τρεις, πιο παλιά πέντε, αλλά τα τελευταία χρόνια είναι δύο. Ο Κυβερνήτης και δίπλα του ο δεύτερος πιλότος!

Αυτό, όπως αναφέρει το CNN, φαίνεται πως θα αλλάξει και στο άμεσο μέλλον στα αεροπλάνα θα υπάρχει ένας πιλότος. Ένα σενάριο πιθανό, αλλά που… μεταξύ μας, με τους δύο νιώθουμε μια έξτρα ασφάλεια, όπως και να το κάνεις.

Πως όμως μπορεί να πάμε στο σενάριο του ενός πιλότου με την απαραίτητη ασφάλεια; Ο ένας τρόπος είναι να αυξηθεί ακόμα περισσότερο η αυτοματοποίηση στο πιλοτήριο. Ο αυτόματος πιλότος που λέμε, ο οποίος – για όσους δεν το γνωρίζατε- μπορεί να κάνει ήδη και απογείωση-προσγείωση. Το μεγαλύτερο μέρος δηλαδή θα γίνεται μέσω του αναπτυγμένου προγράμματος και ο κυβερνήτης θα έχει την εποπτεία.

3

Ο δεύτερος τρόπος είναι να γίνεται η δουλειά… από το έδαφος και όχι από τον αέρα και πάλι φυσικά με την αγαστή και απαραίτητη βοήθεια των ηλεκτρονικών προγραμμάτων. Της λεγόμενης «απομακρυσμένης βοήθειας». Αυτός ο τρόπος φαίνεται να είναι και ο πιο εφικτός και πιθανός. Κάτι παρόμοιο δηλαδή με αυτό που κάνει η NASA με τους διαστημικούς πυραύλους της.

Σε ένα τέτοιο σενάριο, ο πιλότος θα έχει την υποστήριξη ενός «σούπερ αποστολέα» στο έδαφος, (έναν δεύτερο πιλότο), οι οποίος θα επιβλέπει πολλές διαφορετικές πτήσεις ταυτόχρονα.

Σύμφωνα πάντως με μια πρόσφατη μελέτη της NASA, η μετάβαση από τους δύο πιλότους στον έναν θα είναι σαφέστατα πιο δύσκολη από την αντίστοιχη που έγινε από τα πέντε στα τρία άτομα και από τα τρία στα δύο, καθώς θα χρειάζεται η βοήθεια του «σούπερ αποστολέα» και των υπολογιστών!

Για να δούμε τι μας επιφυλάσσει το μέλλον αν και το παρόν… δεν είναι άσχημο. Μια χαρά δείχνουν οι δύο πιλότοι. Έτσι για σιγουριά!