Όλα δείχνουν παράταση των περιοριστικών μέτρων: Ανοιχτό η αυστηροποίησή τους (vid)

Newsroom
Όλα δείχνουν παράταση των περιοριστικών μέτρων: Ανοιχτό η αυστηροποίησή τους (vid)
Ο υψηλός αριθμός κρουσμάτων, σε συνδυασμό με την πίεση που δέχεται το ΕΣΥ οδηγεί την κυβέρνηση στην παράταση των μέτρων.

Όταν στις τελευταίες μέρες του 2021 η κυβέρνηση και ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης ανακοίνωναν τα τελευταία περιοριστικά μέτρα, αυτά είχαν ορίζοντα ως την 16η Ιανουαρίου.

Ωστόσο, ο υψηλός αριθμός των κρουσμάτων και η ασφυκτική πίεση που δέχεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας, δεν δημιουργεί αισιοδοξία για την άρση τους στα μέσα του μήνα. Βλέπετε δεν είναι μόνο οι εισαγωγές που αυξάνονται στα νοσοκομεία, είναι και το μειωμένο προσωπικό λόγω της καραντίνας που είναι αναγκασμένοι να μπουν όσοι μολύνονται.

Είναι χαρακτηριστικό πως η Πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη εκτίμησε χθες πως δεν επαρκούν οι πέντε ημέρες καραντίνας για τους υγειονομικούς, αλλά απαιτούνται τουλάχιστον 8-10 ημέρες για την επιστροφή στις θέσεις τους, μετά από μοριακό έλεγχο (PCR). «Από δω και πέρα, μέχρι τις 20 Ιανουαρίου, οι δυσκολίες θα είναι πολλές στα νοσοκομεία. Καταλαβαίνω ότι υπάρχουν ελλείψεις, αλλά πάνω απ’ όλα είναι η υγεία των συναδέλφων μου. Δεν ξέρουμε με τι συμπτώματα είναι ο καθένας και σε τι κλινική κατάσταση θα είναι. Υπάρχουν κάποιοι με πιο βαριά συμπτώματα και κάποιοι με πιο ελαφρά».

Και δεν είναι μόνο αυτό το κομμάτι... Στα Σώματα Ασφαλείας βρίσκονται σε καραντίνα 2.000 άτομα, ενώ μόνο χθες εντοπίστηκαν 200 κρούσματα. Ανάλογη ανησυχία υπάρχει και για τα ΜΜΜ με τις μολύνσεις οδηγών.

Επανεξέταση της κατάστασης

Όπως εύκολα καταλαβαίνει κανείς, υπό αυτή την κατάσταση και με την αύξηση της κινητικότητας που θα υπάρχει από Δευτέρα με το άνοιγμα των σχολείων, η κατάσταση είναι εξαιρετική δύσκολη.

Θα επανεκτιμηθεί βέβαια την επόμενη εβδομάδα, τόσο από την επιτροπή των ειδικών, όσο και από την κυβέρνηση, όμως δύσκολα θα δούμε να απελευθερώνεται το ωράριο στην εστίαση, να επιστρέφει η μουσική και να αυξάνονται οι θεατές στα γήπεδα.

Αυστηροποίηση

Αντιθέτως, δεν αποκλείεται να δούμε την αυστηροποίησή τους. Ήδη ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης έχει ανακοινώσει πως το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα ισχύει για 7 μήνες, ενώ λογικά θα υπάρξει και επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού.

Από εκεί και πέρα, ανάλογα με την κατάσταση στο τραπέζι της συζήτησης, ενδεχομένως να μπουν και άλλα μέτρα.