Οι επιστήμονες γνωρίζουν πότε θα εκραγεί ο ήλιος (vid)

Newsroom
Οι επιστήμονες γνωρίζουν πότε θα εκραγεί ο ήλιος (vid)
Νέα ευρήματα έχουν βοηθήσει τους επιστήμονες να υπολογίσουν πότε θα συμβεί η καταστροφή.

Οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι έχουν καταλάβει πότε ο Ήλιος θα εκραγεί λόγω της μεγαλύτερης κατανόησης των πυρηνικών αντιδράσεων και της σύντηξης. Ερευνητές από το Αστροφυσικό Αστεροσκοπείο Smithsonian, το Παρατηρητήριο του Κολλεγίου του Χάρβαρντ και του Κέντρου Αστροφυσικής έχουν κάνει τους υπολογισμούς για την ζωή του Ήλιου.

Χάρη σε νέες έρευνες, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ο ήλιος μας είναι «μεσήλικας». Ο Paolo Testa ένας από τους πιο διακεκριμένους επιστήμονες που εργάζονται γι αυτή την έρευνα, εξήγησε πως τα ευρήματα των τελευταίων ετών, διευκόλυναν να υπολογίσουν πότε πρόκειται να συμβεί αυτή η καταστροφή.

«Ένα αναπόσπαστο μέρος για να καταλάβει κανείς το πώς λειτουργεί ένα αστέρι προέρχεται από την κατανόηση των πυρηνικών αντιδράσεων και της σύντηξης. Πριν από την δεκαετία του 1930, μια από τις κύριες ιδέες για το πως λειτουργούσαν τα αστέρια ήταν ότι η ενέργεια τους προερχόταν απλώς από την βαρυτική ενέργεια.

Συγκεντρώνοντας πολλές διαφορετικές πληροφορίες από πολλά αστέρια, οι αστρονόμοι και οι αστροφυσικοί θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ένα μοντέλο για το πως εξελίσσονται τα αστέρια. Αυτό μας δίνει μια μάλλον ακριβή εικασία για το πόσο ετών είναι ο Ήλιος», ανέφερε.

Έτσι οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το τέλος του Ήλιου θα συμβεί σε περίπου 5 δισεκατομμύρια χρόνια. Όταν πάψει να είναι αυτός που γνωρίζουμε, θα μεταμορφωθεί σε πλανητικό νεφέλωμα. Αλλά το πρόβλημα είναι ότι η έννοια του πλανητικού νεφελώματος είναι πολύ αφηρημένη και περιλαμβάνει αμέτρητες διαφορετικές μορφές.

Σύμφωνα με μια θεωρία ο Ήλιος πρώτα θα γίνει «κόκκινος γίγαντας», δηλαδή θα διογκωθεί και μετά θα επέλθει ο θάνατός του, θα γίνει δηλαδή «λευκός νάνος».

Ο κόκκινος γίγαντας αποκτά τεράστιες διαστάσεις, σε σχέση με εκείνες του σημερινού Ήλιου. Η διάμετρός του είναι δεκάδες ή εκατοντάδες φορές μεγαλύτερη, ο όγκος του, χιλιάδες ή εκατομμύρια φορές μεγαλύτερος, ενώ η μάζα του είναι περίπου στα επίπεδα του σημερινού Ήλιου, δηλαδή από 0,4 ως 10 φορές μεγαλύτερη.

Ο Ήλιος θα διογκωθεί τόσο, που θα συμπεριλάβει μέσα στο εσωτερικό του, τον Ερμή και την Αφροδίτη και ίσως και τη Γη, αν φυσικά, οι πλανήτες, δεν έχουν μετατοπιστεί προηγουμένως πιο μακριά, κάτι που θα οφείλεται στη μειωμένη βαρυτική έλξη που θα ασκεί τότε ο Ήλιος, εξαιτίας της απώλειας της μάζας του καθώς και στους ηλιακούς ανέμους. Υπολογίζεται ότι, καθώς ο Ήλιος θα γίνει κόκκινος γίγαντας, η θερμοκρασία στην επιφάνεια της Γης, θα ξεπεράσει τους 500 βαθμούς Κελσίου, με αποτέλεσμα, να εξατμιστεί κάθε ίχνος νερού.

«Λευκός νάνος» ονομάζεται το υπόλειμμα του πυρήνα ενός Ήλιου μικρής ή μεσαίας μάζας, που απομένει μετά το θάνατό του. Ο «λευκός νάνος» είναι το ένα από τα τρία είδη «αστρικών πτωμάτων», μαζί με τους αστέρες νετρονίων και τις μαύρες τρύπες.

Ωστόσο, μια διεθνής ομάδα επιστημόνων ισχυρίζεται ότι ο Ήλιος δεν θα γίνει λευκός νάνος, αλλά ένα τεράστιο και λαμπερό νεφέλωμα αποτελούμενο από σκόνη και αέρια και θα είναι ορατό ακόμη και από τους γειτονικούς γαλαξίες, ενώ θα λάμπει για δέκα χιλιάδες χρόνια περίπου.

Οι προσομοιώσεις που έκαναν οι επιστήμονες οδήγησαν επίσης στο συμπέρασμα ότι η Γη μπορεί ίσως να επιβιώσει από αυτή την ηλιακή αυτοκαταστροφή, αν και θα έχει πάψει πολύ νωρίτερα, να φιλοξενεί ζωή.

Σύμφωνα πάντα με την προσομοίωση, δύο περίπου δισεκατομμύρια χρόνια πριν ο Ήλιος ξεκινήσει τη διαδικασία της αυτοκαταστροφής του, θα γίνεται όλο και πιο λαμπερός, με αποτέλεσμα να αυξάνεται συνεχώς η θερμοκρασία στη Γη, ώσπου, κάποτε, οι ωκεανοί μας να βράζουν κυριολεκτικά.