Οι Κρητικοί ήξεραν ότι θα γίνει σεισμός, πριν αυτός γίνει: Η απίστευτη εφαρμογή στα android κινητά (vid)

Newsroom
Οι Κρητικοί ήξεραν ότι θα γίνει σεισμός, πριν αυτός γίνει: Η απίστευτη εφαρμογή στα android κινητά (vid)
Μία εφαρμογή σε smartphones android ειδοποίησε τους κατοίκους των Χανίων για τον σεισμό που έγινε στην Κρήτη.

Για τον σεισμό των 5,7 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ ειδοποιήθηκαν σήμερα το πρωί αρκετοί Κρητικοί, προλαβαίνοντας να βγουν από τα σπίτια τους. Η ειδοποίηση κτύπησε στο κινητό τους, λίγα δευτερόλεπτα πριν αυτός εκδηλωθεί και ταρακουνήσει την Κρήτη. Όπως είδαμε στο Mega, οι κάτοικοι των Χανίων γνώριζαν ότι έρχεται το «χτύπημα» του εγκέλαδου.

Πρόκειται για εφαρμογή της Google που είναι διαθέσιμη και στην Ελλάδα από τον περασμένο Μάιο και παρέχει έγκαιρη αυτόματη ειδοποίηση στους χρήστες smartphones με λειτουργικό Android, κάθε φορά που σημειώνεται σεισμός στην περιοχή τους.

Η Ελλάδα είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα στην οποία επεκτάθηκε η υπηρεσία, καθώς χαρακτηρίζεται από υψηλή σεισμικότητα. Σκοπός είναι η έγκαιρη ειδοποίηση καθώς θα μπορούσε να βοηθήσει στην αποφυγή τουλάχιστον του 50% των τραυματισμών που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια ενός σεισμού.

Στην περίπτωση του σεισμού στην Κρήτη, η ειδοποίηση φαίνεται πως λειτούργησε, έστω και σχεδόν ταυτόχρονα με τον σεισμό, με πρόβλεψη που άγγιζε την πραγματική τελικά, μέτρηση.

«Το κινητό έχει έναν αισθητήρα που χρησιμοποιείται για πολλές εφαρμογές ο οποίος μετράει την επιτάχυνση. Χρησιμοποιεί αυτόν τον αισθητήρα όταν το κινητό είναι σταθερό, σε ακινησία και φορτίζεται», λέει ο Σωκράτης Κατσίκας, καθηγητής ασφάλειας πληροφοριακών και επικοινωνιακών συστημάτων Νορβηγικού Πανεπιστημίου ΝΤΝU.