Αύριο (27/12) «κλειδώνουν» τα νέα μέτρα: Γήπεδα, εστίαση και διασκέδαση στο επίκεντρο (vid)

Newsroom
Αύριο (27/12) «κλειδώνουν» τα νέα μέτρα: Γήπεδα, εστίαση και διασκέδαση στο επίκεντρο (vid)
Πιθανή η λήψη νέων μέτρων πριν την Πρωτοχρονιά. Τα σενάρια για την εστίαση, την τηλεργασία και τα γήπεδα.

Συνεδριάζουν αύριο (27/12) οι λοιμωξιολόγοι και αναμένεται να εισηγηθούν νέα μέτρα που θα αφορούν κυρίως την διασκέδαση αλλά και τα γήπεδα.

Μάλιστα, όπως έχει ήδη προαναγγείλει και ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, αναμένεται να τεθούν σε ισχύ από τις 3 Ιανουαρίου 2022.

Ωστόσο δεν αποκλείεται να δούμε νέα μέτρα και πριν την Πρωτοχρονιά, αν και αυτό το σενάριο δεν φαίνεται να είναι το επικρατέστερο.

Τα σενάρια για την διασκέδαση

Σύμφωνα με το STAR, υπάρχει στο τραπέζι ειδική εισήγηση για τα κέντρα διασκέδασης και η εστίαση ώστε να λειτουργούν με μειωμένη πληρότητα, μόνο με καθήμενους και να κλείνουν τα μεσάνυχτα.

Τα μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι είναι τα εξής:

  • Τα καταστήματα να κλείνουν νωρίτερα. Είτε στις 23:00, είτε τα μεσάνυχτα, έως και τις 05:00. Πρόκειται για ένα μέτρο που το είχαμε δει στα προηγούμενα κύματα της πανδημίας.

  • Επίσης στα καταστήματα θα επιτρέπονται λιγότεροι πελάτες, ανά τετραγωνικό μέτρο.

  • Ακόμα, δεν θα υπάρχουν όρθιοι στα κέντρα διασκέδασης.

Τα εν λόγω μέτρα θα έχουν ισχύ 15 μέρες και από κει και πέρα θα υπάρξει επανεξέταση. Ωστόσο, δεν αποκλείεται η επανεξέταση να γίνει νωρίτερα.

Κατά το ίδιο ρεπορτάζ, η επιτροπή εξετάζει το ενδεχόμενο να ζητήσει την εφαρμογή του μέτρου πριν την πρωτοχρονιά, εκτιμώντας ότι με το «φρένο» στη διασκέδαση θα ανακοπεί η εξάπλωση της Όμικρον.

Επιπλέον, στα μέτρα που θα ξεκινήσουν να εφαρμόζονται στις 3 Ιανουαρίου θα είναι και η υποχρεωτική τηλεργασία σε ποσοστό 50% για τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, στις συσκέψεις των επιτροπών που θα γίνουν τη Δευτέρα και την Τρίτη -οπότε και θα ληφθούν οι κρίσιμες αποφάσεις για τα νέα μέτρα- θα εξεταστούν όλα τα δεδομένα.

Ωστόσο, το συγκεκριμένο ρεπορτάζ αναφέρει ότι εξετάζεται εισήγηση για αναστολή λειτουργίας των κέντρων διασκέδασης (προσοχή: όχι της εστίασης γενικά) για διάστημα λίγων ημερών.

Τα σενάρια για τα γήπεδα

Συγκεκριμένα όσον αφορά τα γήπεδα, η εισήγηση για αγώνες κεκλεισμένων των θυρών έχει κατατεθεί. Το ερώτημα είναι κατά πόσο θα υιοθετηθεί ή θα αποφασιστεί ένα ηπιότερο μέτρο. Γι’ αυτό θα εξεταστεί η αυστηροποίηση των ελέγχων για πιστοποιητικά εμβολιασμού και μάσκες, αλλά και η μείωση της πληρότητας στο 40%.