Ο Πλεύρης ανακοίνωσε τα νέα μέτρα: Μάσκες παντού και ματαίωση εκδηλώσεων, στις 27/12 έρχονται νέα για γήπεδα (vid)

Newsroom
Ο Πλεύρης ανακοίνωσε τα νέα μέτρα: Μάσκες παντού και ματαίωση εκδηλώσεων, στις 27/12 έρχονται νέα για γήπεδα (vid)
Ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης ανακοίνωσε τα νέα περιοριστικά μέτρα, στην προσπάθεια αναχαίτισης του «κύματος» της μετάλλαξης «Όμικρον». Στις 27/12 ανακοινώσεις για τα γήπεδα.

Ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης ανακοίνωσε τα νέα περιοριστικά μέτρα, στην προσπάθεια αναχαίτισης του «κύματος» της μετάλλαξης «Όμικρον».

Ο κίνδυνος εκθετικής αύξησης των κρουσμάτων τις μέρες των εορτών λόγω των μεγάλων συναθροίσεων, οδήγησε την κυβέρνηση στην απόφαση να λάβει νέα μέτρα, κατόπιν των εισηγήσεων που έκανε η επιτροπή των λοιμωξιολόγων.

Τα μέτρα οριστικοποιήθηκαν σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα (23/12) το πρωί υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και ο Θάνος Πλεύρης τα ανακοίνωσε.

Ο Θάνος Πλεύρης είπε αρχικά: «Η «Όμικρον» βρίσκεται και στη χώρα μας και τις τελευταίες μέρες παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων. Στο σκέλος της μεταδοτικότητας είναι υψηλή η «Όμικρον», στη νοσηρότητα είναι πιο αισιόδοξα τα πράγματα, αλλά κρίθηκε επιτακτικό να ληφθούν μέτρα. Είμαστε η χώρα να ανοίξουμε τον εμβολιασμός στους τρεις μήνες. Όλες οι μελέτες δείχνουν πως η αναμνηστική δόση δρα ανασταλτικά για την «Όμικρον»

Δύο είναι τα σκέλη, το ένα από αύριο ως τις 2 Ιανουαρίου και το άλλο από τις 3 Ιανουαρίου και έπειτα. Η επιτροπή θα συνεδριάσει ξανά στις 27 Δεκεμβρίου ημέρα Δευτέρα και τότε θα υπάρξει η πλήρης αποκωδικοποίηση των μέτρων.

Από αύριο στις 6:00 το πρωί θα ισχύουν:

  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους
  • Υποχρεωτική μάσκα αυξημένης προστασίας KN-95 στα σούπερ μάρκετ και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
  • Απαγορεύονται όλες οι μαζικές εορταστιές εκδηλώσεις σε ανοικτούς χώρους (φεστιβάλ, events κλπ).
  • Οι ταξιδιώτες θα επαναλαμβάνουν το τεστ την 2η και την 4η μέρα από την είσοδό τους στη χώρα
  • Ισχυρή σύσταση για τεστ πριν από κοινωνική εκδήλωση

Αυτά θα ισχύουν από αύριο στις 6 ως τις 2 Ιανουαρίου.

Από τις 3 Ιανουαρίου θα ισχύουν μέτρα ειδικά και θα αφορούν τη διασκέδαση, τις εκδηλώσεις και κυρίως τις αθλητικές, την τηλεργασία και γενικότερα μέτρα που θα αφορούν τις μη αναγκαίες δραστηριότητες. Στις 27 Δεκεμβρίου θα γίνουν οι ακριβείς διατυπώσεις.

Τα μέτρα είναι επαρκή να γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα και να μην υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια Υγεία».

Κατόπιν ειδικής ερώτησης είπε πως τα σχολεία θα ανοίξουν κανονικά.

Οικονόμου: «Τα νέα μέτρα δεν περιλαμβάνουν καθολικούς περιορισμούς και lockdown»

«Θα κάνουμε ό,τι απαιτείται για την αντιμετώπιση της παραλλαγής «Όμικρον» με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, χωρίς πανικό και χωρίς εφυσηχασμούς» υπογράμμισε κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.
Προτού δώσει το λόγο στον Υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, ο οποίος και ανακοίνωσε τις νέες κυβερνητικές παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι τα νέα μέτρα δεν περιλαμβάνουν καθολικούς περιορισμούς και lockdown, αλλά αποτελούν αναγκαίες προσαρμογές στην υφιστάμενη κυβερνητική στρατηγική με στόχο την αντιμετώπιση της πανδημίας, όπως αυτή πλέον διαμορφώνεται.