Η ληστεία αλά «Italian job» στην Lufthansa: Το λάθος του οδηγού και η προδοσία (vid)

Newsroom
Η ληστεία αλά «Italian job» στην Lufthansa: Το λάθος του οδηγού και η προδοσία (vid)
Σαν σήμερα το 1978 έγινε μία από τις μεγαλύτερες ληστείες στην Αμερική, η οποία όμως δεν κατέληξε καθόλου καλά για τους εμπλεκόμενους.

Το ημερολόγιο έδειχνε 11 Δεκεμβρίου 1978, όταν μασκοφόροι ληστές εισέβαλαν στο κτίριο φορτίων της Lufthansa Airlines στο αεροδρόμιο JFK της Νέας Υόρκης, βγάζοντας περισσότερα από 5 εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά (σημερινή αξία 21 εκατομμύρια δολάρια) και σχεδόν 1 εκατομμύριο δολάρια σε κοσμήματα. Μέχρι σήμερα, η ληστεία της Lufthansa, όπως είναι γνωστή, θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες στην ιστορία των ΗΠΑ.

Το σχέδιο εμπνεύστηκε ο Peter Gruenewald, ένας εργαζόμενος στη Lufthansa στο αεροδρόμιο JFK. Ο Gruenewald γνώριζε ότι η ιταλική αεροπορική εταιρεία μετέφερε τακτικά μεγάλα ποσά μετρητών από την Ευρώπη στο JFK. Συνήθως, αυτά τα χρήματα θα μεταφέρονταν αμέσως σε αμερικανικές τράπεζες μέσω των φορτηγών της γνωστής εταιρείας Brink. Ωστόσο, οι καθυστερήσεις μερικές φορές ανάγκαζαν το φορτηγό να μένει στην αποθήκη στο κτίριο της Lufthansa στο αεροδρόμιο, μέχρι την επόμενη εργάσιμη ημέρα και φυσικά να είναι ευάλωτο και διαθέσιμο για κλοπή.

Ο Gruenewald είπε το σχέδιό του στον φίλο και συνάδελφό του, που εργαζόταν στις εκφορτώσεις, Louis Werner, με την ελπίδα να το βάλουν μπροστά. Δυστυχώς όμως για τον Gruenewald, ο Werner είδε τη ληστεία ως μια ευκαιρία για να ξεφύγει από ένα «βουνό» με χρέη τζόγου που τον πλάκωνε. Έκλεψε το σχέδιο του Gruenewald και το πήγε σε ένα μεγάλο πρακτορείο στοιχημάτων και το αφεντικό Martin Krugman, ο οποίος με τη σειρά του, μετέφερε την ιδέα στον φίλο του, τον διαβόητο μαφιόζο Henry Hill.

2

Ο Hill ήταν μέλος μιας ομάδας γκάνγκστερ υπό τις εντολές του James «Jimmy» Berk. Μαζί ανέλαβαν και τον σχεδιασμό της ληστείας. Η ομάδα του Jimmy Berk ήταν πολύ εξοικειωμένη με το αεροδρόμιο JFK, οπότε ήταν ένας εύκολος στόχος. Ήξεραν πώς να διακινούν εμπορεύματα για να βγάλουν επιπλέον μετρητά.

Ο Berk και ο Hill συγκέντρωσαν την ομάδα για τη ληστεία και περίμεναν το σύνθημα από τον εκ των έσω άνθρωπό τους, τον Werner. Περίπου στις 3:00 π.μ. στις 11 Δεκεμβρίου, ένα μαύρο βαν φορτωμένο με τους μασκοφόρους άντρες, ανέβηκε στον αποθηκευτικό χώρο της Lufthansa. Οι άνδρες μπήκαν στο κτίριο, ενώ το βαν απόδρασης μεταφέρθηκε στο πίσω μέρος του. Εισέβαλαν, κρατώντας όπλα ενώ μάζεψαν τους υπαλλήλους της νυχτερινής βάρδιας και τους πέρασαν χειροπέδες στην αίθουσα διαλειμμάτων.
Οι ένοπλοι ανάγκασαν τον επόπτη να ανοίξει το θησαυροφυλάκιο για να αποφύγουν τον συναγερμό φόρτωσαν τα μετρητά και κοσμήματα στο φορτηγό. Η όλη ληστεία κράτησε λιγότερο από μία ώρα.

2

Δυστυχώς γι αυτούς όμως, δεν την έβγαλαν… καθαρή. Ο οδηγός Parnell Steven "Stacks" Edwards μέθυσε το ίδιο βράδυ και πάρκαρε παράνομα σε δρόμο στο Μπρούκλιν. Ο Berk μαθαίνοντας, πως είχαν τα αποτυπώματα του οδηγού και ότι έγινε ο πρώτος ύποπτος για τη ληστεία, αποφάσισε να κόψει δεσμούς. Έγινε λοιπόν ο πρώτος ύποπτος για τη ληστεία που βρέθηκε δολοφονημένος.

Ο Berk γινόταν όλο και πιο παρανοϊκός αλλά και άπληστος για ένα μεγαλύτερο μερίδιο και το ντόμινο άρχισε να εκτυλίσσεται αρκετά γρήγορα. Ο επόμενος που εξαφανίστηκε ήταν ο Krugman, ο πράκτορας στοιχημάτων ενώ μέχρι το καλοκαίρι εκείνου του έτους, οκτώ άνδρες που σχετίζονταν με τη ληστεία ήταν νεκροί ή αγνοούμενοι.

2

Ανίκανο να συνδέσει τη συμμορία του Jimmy και του Henry με τη ληστεία, το FBI έστρεψε την προσοχή του στον άνθρωπο που λειτούργησε εκ των έσω και δεν ήταν άλλος από τον Louis Werner. Με τη βοήθεια της μαρτυρίας του Gruenewald (που είχε αρχικά εμπνευστεί το σχέδιο αλλά του το έκλεψε), ο Werner καταδικάστηκε για τον ρόλο του στη ληστεία, αλλά αρνήθηκε να συνεργαστεί και να καταδώσει τους υπόλοιπους.

Την άνοιξη όμως του 1980, ο Hill συνελήφθη για έξι κατηγορίες που σχετίζονταν με ναρκωτικά και ύστερα από λίγες μέρες κατέθεσε τα πάντα για όλους. Η μαρτυρία του Hill οδήγησε στην καταδίκη του Berk για δύο διαφορετικές κατηγορίες ενώ το 1996 πέθανε στη φυλακή το 1996.

Το FBI δεν βρήκε μόνο ένα μέρος των κλεμμένων χρημάτων.