Μετάλλαξη Όμικρον: Η κυβέρνηση αποκλείει το lockdown και εξετάζει τρία εφεδρικά μέτρα (vid)

Newsroom
Μετάλλαξη Όμικρον: Η κυβέρνηση αποκλείει το lockdown και εξετάζει τρία εφεδρικά μέτρα (vid)
Εκτός συζήτησης συνεχίζει να θέτει η κυβέρνηση τα σενάρια καθολικού ή τοπικών lockdown.

Η ταχύτατη εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον του κορονοϊού σε πολλές χώρες του πλανήτη, έχει σημάνει συναγερμό στην Κυβέρνηση και τις Υγειονομικές Αρχές.

Παρόλα αυτά η κυβέρνηση συνεχίζει να θέτει εκτός σχεδιασμού τα σενάρια καθολικού ή τοπικών lockdown, ενώ στην παρούσα φάση λέει όχι σε νέα μέτρα, βλέποντας την εφαρμογή των υφιστάμενων περιορισμών με επίκεντρο τους ανεμβολίαστους να αποδίδουν καρπούς, οδηγώντας σε σαφή και ταχεία αύξηση των εμβολιασμών.

«Η πανδημία είναι δυναμικό φαινόμενο και λαμβάνουμε τα μέτρα που κρίνονται απαραίτητα, εξετάζοντας τα επιδημιολογικά, οικονομικά και κοινωνικά δεδομένα. Το μείγμα μέτρων δεν είναι στατικό. Πίσω από τις επιμέρους ρυθμίσεις υπάρχει στρατηγικό σχέδιο. Το lockdown δεν βρίσκεται στο πλέγμα του σχεδιασμού μας και δεν θα υπάρξει», αναφέρει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Πέραν του lockdown, ωστόσο, ουδείς μπορεί να αποκλείσει με βεβαιότητα άλλες παρεμβάσεις εν όψει Χριστουγέννων και ανάλογα με την εξέλιξη της μετάλλαξης Όμικρον.
«Έχουμε λάβει εγκαίρως όλα τα μέτρα που πρέπει προληπτικώς και φυσικά και εμείς παρακολουθούμε τι συμβαίνει ακριβώς γιατί όπως ανέφεραν και οι ειδικοί δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο τι συμβαίνει με τη συγκεκριμένη μετάλλαξη», δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς.

Στο οπλοστάσιο του εφεδρικού Plan B της κυβέρνησης, που μπορεί να ενεργοποιηθεί εφόσον κριθεί αναγκαίο, εξετάζονται:

-Η αύξηση των rapid test σε 3 από 2 εβδομαδιαίως για την προσέλευση των ανεμβολίαστων στην εργασία τους είτε ή απαίτηση να είναι ημερήσια αντί 48ωρου

-Η χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους παντού ανεξαρτήτως συνωστισμού

-και σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης ως ύστατο μέτρο ο αποκλεισμός των ανεμβολίαστων και από τους εξωτερικούς χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας ακόμη και με αρνητικό rapid test.