Τα 10 σημαντικότερα «Σαν Σήμερα»: Η σύλληψη του Γιώργου Κοσκωτά από το FBI (vid)

Newsroom
Τα 10 σημαντικότερα «Σαν Σήμερα»: Η σύλληψη του Γιώργου Κοσκωτά από το FBI (vid)
Ο Γιώργος Κοσκωτάς συλλαμβάνεται από το FBI στο αεροδρόμιο Μπέντφορντ της Μασαχουσέτης. 

Στις 23 Νοεμβρίου 1988 ένα από τα μεγαλύτερα πολιτικά και οικονομικά σκάνδαλα στην ιστορία της Ελλάδας φτάνει στο τέλος με την σύλληψη του Γιώργου Κοσκωτά.

Το 1979, σε ηλικία 25 ετών, προσλαμβάνεται στην Τράπεζα Κρήτης, ενώ μόλις έχει επιστρέψει από τις ΗΠΑ, στην θέση του διευθυντή συναλλάγματος. Μέσα σε πέντε χρόνια, κατάφερε να αποκτήσει το 56% της Τράπεζας Κρήτης και μαζί, τον εκδοτικό οίκο Γραμμή Α.Ε., ο οποίος εξέδιδε μια καθημερινή εφημερίδα και έξι περιοδικά. Μέχρι το 1987, ο Κοσκωτάς είχε αγοράσει την ΠΑΕ Ολυμπιακός, τρείς ημερήσιες εφημερίδες, ενώ η Τράπεζα Κρήτης εμφάνιζε περίφημα νούμερα.

Από τον Οκτώβριο του 1987, τα ΜΜΕ που δεν του ανήκαν, άρχισαν σιγά-σιγά να αποκαλύπτουν τις «παρανομίες του Κοσκωτά. Πλαστογραφίες, παράνομη εξαγωγή συναλλάγματος, φοροαποφυγή και πολλά άλλα. Ο Κοσκωτάς μέχρι τότε «έκοβε και έραβε» σε οικονομικό αλλά και πολιτικό επίπεδο, έχοντας στενές σχέσεις με πολλά πρωτοκλασάτα στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Αυτή η σχέση, πολιτικής τραπεζικού συστήματος και ΜΜΕ, που επικεντρωνόταν σχεδόν αποκλειστικά στο πρόσωπό του, ίσως ήταν και η αρχή του τέλους της «αυτοκρατορίας», του Γιώργου Κοσκωτά.

Τον Ιούλιο του 1988, ο εισαγγελέας διατάσσει τον έλεγχο της Τράπεζας Κρήτης, παρά την προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ, που πέρασε «φωτογραφική» τροπολογία, η οποία έδινε περιθώρια για ελιγμούς στον επιχειρηματία. Το σκάνδαλο έσκασε σαν βόμβα. Η εισαγγελική έρευνα αποκάλυψε υπεξαίρεση 33,5 δισ. δραχμών, με τα οποία ο Κοσκωτάς χρηματοδότησε τις επιχειρήσεις του, με ένα μεγάλο μερίδιο να πηγαίνει στον Ολυμπιακό και την πολύκροτη μεταγραφή του Λάγιος Ντέταρι. Το πολιτικό τοπίο δονείται, το «βρώμικο ‘89» κάνει την εμφάνισή του και πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, μαζί τους και ο Ανδρέας Παπανδρέου, παραπέμπονται σε δίκη.

Όταν ξεσπά το σκάνδαλο, ο Κοσκωτάς βρίσκεται ήδη εκτός χώρας, έχοντας καταφύγει στις ΗΠΑ από τα τέλη Οκτωβρίου. Η περιουσία του κατάσχεται και αποφασίζεται η εκποίηση της. Η ΠΑΕ Ολυμπιακός είναι ένα βήμα πριν από την χρεοκοπία, με τους φιλάθλους του Ολυμπιακού, να ματαιώνουν τελευταία στιγμή συλλαλητήριο υπέρ του, συμπαθούς στα μάτια τους, προέδρους της ομάδας.

Μετά την αποκάλυψη νέα υπεξαίρεσης, ο Κοσκωτάς θα διαφύγει για την Βραζιλία, με το ιδιωτικό αεροσκάφος του Αργύρη Σαλιαρέλη και από εκεί στις ΗΠΑ. Στον Σαλιαρέλη φέρεται τότε να μεταβίβασε χωρίς κανένα αντίτιμο τις μετοχές τις ΠΑΕ Ολυμπιακός (68%), κάτι που όμως αρνήθηκε αργότερα.

Στις 23 Νοεμβρίου του 1988, συλλαμβάνεται στην Μασαχουσέτη, με το ελληνικό κράτος να ζητά την έκδοσή του στην χώρα. Αυτό θα γίνει τον Ιούνιο του 1991, σχεδόν 2,5 χρόνια αργότερα. Αμέσως μετά την σύλληψή του κατηγόρησε σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Time», τον Ανδρέα Παπανδρέου αλλά και άλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Ο Παπανδρέου κατέθεσε μήνυση κατά του περιοδικού αλλά δεν απάντησε ποτέ στις κατηγορίες...

Σπουδαία γεγονότα που έλαβαν χώρα σαν σήμερα 23η Νοεμβρίου

1826: Πέθανε ο Γιόχαν Μπόντε, Γερμανός αστρονόμος, που προσδιόρισε τον εμπειρικό νόμο, ο οποίος επιτρέπει τον προσδιορισμό της απόστασης των πλανητών από τον Ήλιο, γνωστό ως νόμο Titus-Bode. Δημοσίευσε άτλαντα με 17.2490 αστέρες και νεφελώματα.

1859: Γεννήθηκε ο Γουίλιαμ Μπόνεϊ, γνωστός ως Μπίλι δε Κιντ, παράνομος της Άγριας Δύσης, που σκοτώθηκε σε ενέδρα από τον σερίφη Πατ Γκάρετ. Η ιστορία και το τέλος του απαθανατίστηκε κινηματογραφικά από τον σκηνοθέτη Σαμ Πέκινπα στην ταινία «Pat Garrett & Billy the Kid», με μουσική του Μπομπ Ντίλαν.

1924: Δημοσιεύεται για πρώτη φορά στην New York Times η ανακάλυψη του Έντγουιν Χαμπλ ότι το νεφέλωμα της Ανδρομέδας είναι στην πραγματικότητα ένας γαλαξίας πολύ μακριά από τον δικό μας.

1964: Ο Αμερικανός καρδιοχειρουργός Μάικλ ΝτιΜπέικι πραγματοποιεί την πρώτη παράκαμψη στεφανιαίας αρτηρίας (μπάι-πας).

1970: Ο Τζορτζ Χάρισον κυκλοφορεί στις ΗΠΑ το τραγούδι του «My Sweet Lord», που θα γίνει η μεγαλύτερη επιτυχία της καριέρας του.

1976: Αεροπλάνο YS-11 της Ολυμπιακής Αεροπορίας συντρίβεται κοντά στην Κοζάνη, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι 50 επιβαίνοντες, από τους οποίους τέσσερις είναι μέλη του πληρώματος.

1980: Πέθανε ο Ιάκωβος Κουμής, κύπριος φοιτητής της Νομικής, που έπεσε θύμα άγριας επίθεσης από τα ΜΑΤ στις 16 Νοεμβρίου 1980 κατά τη διάρκεια της πορείας για τον εορτασμό της επετείου της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

1988: Ο πρόεδρος του Ολυμπιακού και της Τράπεζας Κρήτης, Γιώργος Κοσκωτάς, συλλαμβάνεται από το FBI στις ΗΠΑ για χρέη προς το αμερικάνικο δημόσιο. («Σκάνδαλο Κοσκωτά»).

1989: ΠΑΣΟΚ, Νέα Δημοκρατία και Συνασπισμός σχηματίζουν οικουμενική κυβέρνηση υπό τον Ξενοφώντα Ζολώτα.

1996: Το μοντέλο Ειρήνη Σκλήβα κατακτά τον παγκόσμιο τίτλο ομορφιάς Μις κόσμος στην Ινδία. Αντιδρασεις από τον Ινδικό λαό για την διοργάνωση των καλλιστείων.