Η φρίκη της Γουιάνα: Η ομαδική δηλητηρίαση των «πιστών» ενός… παρανοϊκού εκκλησιαστή (vids)

Newsroom
Η φρίκη της Γουιάνα: Η ομαδική δηλητηρίαση των «πιστών» ενός… παρανοϊκού εκκλησιαστή (vids)
Σαν σήμερα το 1978, 909 άνθρωποι αναγκάστηκαν να πιουν δηλητήριο, με τα όπλα στραμμένα πάνω τους, από τον Τζιμ Τζόουνς που είχε ιδρύσει μια χριστιανική αίρεση, το «Peoples Temple».

Ήταν 18 Νοεμβρίου, του 1978, όταν ο ιδρυτής του «Peoples Temple», Τζιμ Τζόουνς οδήγησε εκατοντάδες στον θάνατο, ίσως στη μεγαλύτερη μαζική δολοφονία/αυτοκτονία που έχει λάβει χώρα στα χρονικά παγκοσμίως. Μία φρικιαστική και καθόλα άρρωστη ιστορία που έλαβε χώρα σε μια γεωργική απομακρυσμένη κοινότητα, της Γουιάνα, στη Νότια Αμερική.

Πολλοί από τους οπαδούς του Τζόουνς κατάποσαν πρόθυμα δηλητήριο, ενώ άλλοι αναγκάστηκαν να το κάνουν υπό την απειλή όπλου.
Ο τελικός αριθμός των νεκρών στο «Jonestown», την απομακρυσμένη γεωργική περιοχή ήταν 909, με το 1/3 αυτών που χάθηκαν να είναι παιδιά.

Πως έχει η ιστορία...

Ο Τζιμ Τζόουνς ήταν ένας χαρισματικός εκκλησιαστής που ίδρυσε το «Peoples Temple», μια χριστιανική αίρεση, στην Ινδιανάπολη τη δεκαετία του ‘50. Κήρυττε κατά του ρατσισμού και έτσι η εκκλησία του, προσέλκυσε πολλούς Αφροαμερικανούς. Το 1965, μετακόμισε στη Βόρεια Καλιφόρνια και το 1971 στο Σαν Φρανσίσκο. Όμως τη δεκαετία του ΄70, η εκκλησία του κατηγορήθηκε από τα μέσα ενημέρωσης για οικονομική απάτη, σωματική κακοποίηση των μελών της και κακομεταχείριση παιδιών.
Σε απάντηση στην αυξανόμενη κριτική, ο ολοένα και πιο... παρανοϊκός Τζόουνς κάλεσε την εκκλησία του και τους «πιστούς» της να μετακομίσουν μαζί του στη Γουιάνα, όπου υποσχέθηκε ότι θα χτίσουν μια σοσιαλιστική ουτοπία. Το «Jonestown»!

Μόνο «παράδεισος» δεν ήταν το «Jonestown»

Το «Jonestown» δεν αποδείχθηκε όμως παράδεισος, όπως είχε υποσχεθεί ο αρχηγός τους. Τα μέλη της εκκλησίας δούλευαν πολλές μέρες στα χωράφια και υπόκεινταν σε σκληρές τιμωρίες εάν αμφισβητούσαν την εξουσία του Τζόουνς. Τα διαβατήριά τους κατασχέθηκαν, τα γράμματά τους λογοκρίθηκαν και τα μέλη αναγκάστηκαν να παρευρεθούν σε μακροχρόνιες συναντήσεις αργά το βράδυ. Ο Τζόουνς, μέχρι τότε, με την επιδείνωση της ψυχικής του υγείας και εθισμένος στα ναρκωτικά, ήταν πεπεισμένος ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ και άλλοι, ήταν έτοιμοι να τον καταστρέψουν, οπότε άρχισε να ζητά από τα μέλη της εκκλησίας να συμμετέχουν σε εικονικές ασκήσεις αυτοκτονίας στη μέση της νύχτας.

Η επίσκεψη του Βουλευτή που έφερε αποστασία

Το 1978, μια ομάδα πρώην μελών του «Peoples Temple και πολλοί συγγενείς των μελών της εκκλησίας έπεισαν τον βουλευτή των ΗΠΑ Leo Ryan, να ταξιδέψει στο «Jonestown» και να ερευνήσει τον οικισμό, όπερ και εγένετο, καθώς στις 17 Νοεμβρίου 1978, ο Ryan έφτασε στο «Jonestown» με μια ομάδα δημοσιογράφων και άλλους παρατηρητές. Στην αρχή η επίσκεψη πήγε καλά, αλλά την επόμενη μέρα- καθώς η αντιπροσωπεία του Ryan είχε προγραμματισμένη την αναχώρησή της- αρκετοί κάτοικοι του «Jonestown» πλησίασαν την ομάδα του βουλευτή και τους ζήτησαν να φύγουν μαζί τους από τη Γουιάνα.

Ο Τζόουνς στενοχωρήθηκε με την αποστασία των οπαδών του και ένας από τους υπολοχαγούς του μάλιστα επιτέθηκε στον Ryan με ένα μαχαίρι. Ο βουλευτής κατάφερε να δραπετεύσει από το περιστατικό σώος, αλλά ο Τζόουνς διέταξε να στήσουν μια ενέδρα ώστε να σκοτωθούν στον αεροδιάδρομο. Έτσι και έγινε: Ο βουλευτής και άλλα τέσσερα μέλη της συνοδείας του δολοφονήθηκαν καθώς επιβιβάζονταν στο ναυλωμένο αεροπλάνο τους.

Η ομαδική… αυτοκτονία

Πίσω στο «Jonestown», ο Τζόουνς διέταξε όλους τους «πιστούς» του να συγκεντρωθούν και να διαπράξουν αυτό που ονόμασε «επαναστατική πράξη». Αυτό για το οποίο έκαναν ασκήσεις. Τα νεότερα μέλη, ήταν αυτά που πέθαναν πρώτα, καθώς οι γονείς και οι νοσοκόμες χρησιμοποίησαν σύριγγες για να ρίξουν ένα ισχυρό μείγμα κυανίου, ηρεμιστικών και χυμού φρούτων σε σκόνη, στον λαιμό των παιδιών. Στη συνέχεια, οι ενήλικες έκαναν ουρά για να πιουν το δηλητηριασμένο παρασκεύασμα, ενώ ένοπλοι φρουροί τους περικυκλώσει.

Το αποτρόπαιο θέαμα

Όταν οι αξιωματούχοι της Γουιάνας έφτασαν στο «Jonestown» την επόμενη μέρα, βρήκαν την περιοχή καλυμμένη με εκατοντάδες πτώματα. Μόλις λίγοι κάτοικοι κατάφεραν να δραπετεύσουν στη ζούγκλα, μετά τις αυτοκτονίες, ενώ λίγες δεκάδες μέλη του «Peoples Temple», συμπεριλαμβανομένων αρκετών από τους γιους του Τζόουνς, επέζησαν επειδή βρίσκονταν σε άλλο μέρος της Γουιάνα εκείνη τη μέρα.