Οι επαγγελματίες της εστίασης αποδοκίμασαν τον Άδωνι Γεωργιάδη: «Πινόκιο, θα μας πεις και αχάριστους» (vid)

Newsroom
Οι επαγγελματίες της εστίασης αποδοκίμασαν τον Άδωνι Γεωργιάδη: «Πινόκιο, θα μας πεις και αχάριστους» (vid)
Ο Άδωνις Γεωργιάδης βρέθηκε στο Σύνταγμα για να συναντήσει τους επαγγελματίες της εστίασης, ωστόσο στο τέλος αποδοκιμάστηκε.

Στο Σύνταγμα βρέθηκε το πρωί της Τρίτης (16/11) ο Άδωνις Γεωργιάδης προκειμένου να συναντήσει τους επαγγελματίες της εστίασης που έκλεισαν τα μαγαζιά τους για να διαμαρτυρηθούν, ζητώντας πιο ευνοϊκά μέτρα.

Έπειτα από μια σύντομη συζήτηση μαζί τους, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων αποδοκιμάστηκε έντονα. «Πινόκιο... που θα μας πεις και αχάριστους», «Όλοι οι γραβατωμένοι να πάνε πίσω», ήταν μερικές από τις εκφράσεις που ακούστηκαν μέσα σε έντονες αποδοκιμασίες κατά του Άδωνι Γεωργιάδη.

Οι επαγγελματίες της εστίασης που διαμαρτύρονται ζητώντας μέτρα ανακούφισης, αλλά και να μην γίνονται οι ίδιοι ελεγκτικός μηχανισμός ώστε να επιβεβαιώνουν τη γνησιότητα του πιστοποιητικού των πελατών τους.

Πολλοί επαγγελματίες συγκεντρώθηκαν μετά τις 10 το πρωί της Τρίτης στο κέντρο της Αθήνας, προκειμένου να λάβουν μέρος στο προγραμματισμένο συλλαλητήριο-διαμαρτυρία, κυρίως για τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση για την πανδημία, τα οποία, όπως καταγγέλλουν, πλήττουν τον χώρο της εστίασης.

Όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων ΠΟΕΣΕ τα αιτήματα του κλάδου είναι:

 • Αναπροσαρμογή των προστίμων και μετατόπισή τους και στον παραβάτη.
 • Μεταβολή επιστρεπτέας προκαταβολής σε ΜΗ επιστρεπτέα.
 • Συμμετοχή στην= λήψη αποφάσεων με συμμετοχή στις αρμόδιες επιτροπές.
 • Επιδότηση ενεργειακού κόστους και ενοικίου.
 • Επιδότηση εργοδοτικών εισφορών ή αναστολή των συμβάσεων εργασίας.
 • Απαλλαγή από την καταβολή δημοτικών τελών.
 • Μείωση του ΦΠΑ στο 6%.
 • Συνέχιση της επιδότησης των δόσεων δανείων.
 • Νέες χρηματοδοτήσεις, ανάλογες εκείνων του 2020 και των αρχών του 2021.

Διαρθρωτικά μέτρα

 1. Ειδική Γραμματεία ή Επιμελητήριο Εστίασης
 2. Επίλυση του εργατικού κόστους με ειδικές ρυθμίσεις
 3. Αφορά σε στρεβλώσεις της εργατικής νομοθεσίας που δεν λαμβάνουν υπόψη την υψηλή ένταση επιπλέον κοστολογίων του κλάδου (νυχτερινά, βραδινά, αργίες, Σαββατοκύριακα) και τη μοναδικότητά του στο σύνολο των εργασιακών θέσεων.
 4. Εξορθολογισμός του κλάδου με δομικές αλλαγές

Επίσης, ο Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης καλεί για τη συμμετοχή και τη στήριξη στην απεργία, υποστηρίζοντας ότι ο κλάδος εργαλειοποιείται. Σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι ο κλάδος από την αρχή της κρίσης της πανδημίας έχει επιδείξει πλήρη ενσυναίσθηση και έχει συμβάλει τα μέγιστα στην προστασία της Δημόσια Υγείας, εφαρμόζοντας απαρέγκλιτα (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων) όλα τα μέτρα αυτοπροστασίας πελατών και εργαζομένων. «Σε αντίθεση με άλλους χώρους συνάθροισης (βλ. Εκκλησία, γήπεδα, ΜΜΜ), ο κλάδος της εστίασης έχει να επιδείξει υψηλά ποσοστά εμβολιασμού, παρά το κόστος και την ταλαιπωρία στη λειτουργία των επιχειρήσεων», υποστηρίζει.