Πήρε άδεια για δοκιμές ισπανικό εμβόλιο κατά του κορονοϊού

Newsroom
Πήρε άδεια για δοκιμές ισπανικό εμβόλιο κατά του κορονοϊού
Ο φαρμακευτικός όμιλος Hipra έλαβε άδεια για δοκιμές Φάσης 2 εμβολίου κατά της COVID-19.

Η ρυθμιστική αρχή φαρμάκων της Ισπανίας ενέκρινε την αίτηση του φαρμακευτικού ομίλου Hipra, με έδρα την Καταλωνία, για δοκιμή ενός εμβολίου κατά της COVID-19 το οποίο αναπτύσσει σε τουλάχιστον 1.000 εθελοντές, δήλωσε ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ.

Η Hipra θα πραγματοποιήσει τη λεγόμενη δοκιμή Φάσης 2 --το δεύτερο στάδιο μιας διαδικασίας δοκιμών τριών γύρων-- σε εθελοντές σε 10 νοσοκομεία σε όλη την Ισπανία, δήλωσε ο Σάντσεθ.

Μιλώντας σε μια εκδήλωση για το πώς θα διοχετευθούν τα κεφάλαια του ταμείου ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε επενδύσεις στην υγεία, ο Σάντσεθ χαρακτήρισε την ανάπτυξη του εμβολίου «εξαιρετική είδηση».

«Δείχνει πως η Ισπανία μπορεί να τοποθετηθεί στην πρώτη γραμμή της απόκρισης απέναντι στην COVID», είπε, και προσέθεσε πως η κυβέρνηση επιχορήγησε με 15 εκατ. ευρώ την ανάπτυξη του σκευάσματος.

Η Hipra, ένα φαρμακευτικό εργαστήριο το οποίο κυρίως δραστηριοποιείται στην έρευνα και παρασκευή κτηνιατρικών εμβολίων, εργάζεται σε δύο εμβόλια κατά της COVID-19.

Το ένα από αυτά βασίζεται στην ίδια τεχνολογία mRNA που χρησιμοποιείται σε εμβόλια που παρασκευάστηκαν από την Pfizer και τη Moderna, ενώ το δεύτερο, το οποίο έλαβε μόλις την άδεια για δοκιμές, χρησιμοποιεί μια ανασυνδυασμένη πρωτεΐνη όπως εκείνην της Novavax, μιας φαρμακοβιομηχανίας με έδρα τις ΗΠΑ.

Η Hipra ανέφερε στον ιστότοπό της πως προβλέπει ότι θα είναι σε θέση να παραγάγει 600 εκατ. δόσεις το 2022 και να παραγάγει διπλάσιο αριθμό δόσεων το επόμενο έτος.