Μπάχαλο με την απογραφή: Άλλοι βρίζουν και άλλοι φοβούνται να ανοίξουν

Newsroom
Μπάχαλο με την απογραφή: Άλλοι βρίζουν και άλλοι φοβούνται να ανοίξουν
Μεγάλα προβλήματα αντιμετωπίζει η απογραφή που γίνεται αυτές τις μέρες, καθώς εκτός από τους αρνητές υπάρχουν οι αγενείς και όσοι φοβούνται να ανοίξουν.

Αυτές τις μέρες σε όλη την Ελλάδα διεξάγεται η απογραφή του πληθυσμού, μόνο που οι άνθρωποι που καλούνται να την φέρουν εις πέρας, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με την δουλειά τους.

Και αυτό γιατί δεν υπάρχουν απλά οι αρνητές που καλούν τον κόσμο μέσω των social media να απέχουν από την διαδικασία, η οποία σημειωτέον είναι υποχρεωτική. Υπάρχουν οι αγενείς που σε πολλές περιπτώσεις βρίζουν τους υπαλλήλους, αλλά και αυτοί που φοβούνται με αυτά που έχουν ακούσει να συμβαίνουν.

Και να σκεφτεί πως πριν περάσουν οι απογραφείς από την κάθε πολυκατοικία, τις προηγούμενες μέρες κολλάνε ένα χαρτί στην είσοδο που ενημερώνει για την προσέλευσή τους.

Και πάλι όμως, η απογραφή σε πολλές περιπτώσεις γίνεται μετ' εμποδίων. Αν και τα στοιχεία που συλλέγονται είναι εμπιστευτικά, δεν διαβιβάζονται ή κοινοποιούνται σε οποιονδήποτε δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα και χρησιμοποιούνται μόνο για την παραγωγή συγκεντρωτικών στατιστικών στοιχείων, στα social media υπάρχουν αναρτήσεις ανθρώπων που δουλεύουν για λογαριασμό της ΕΛΣΤΑΤ που αναφέρουν περιπτώσεις που τους βρίζουν.

Δυστυχώς όμως δεν είναι μόνο αυτοί... Υπάρχει και μία άλλη κατηγορία, η οποία όμως είναι δικαιολογημένοι. Είναι αυτοί που φοβούνται. Όχι μην τυχόν τους κάνουν το εμβόλιο, όπως αναφέρει μία... ψεκασμένη θεωρία που κυκλοφορεί, αλλά μην τους κλέψουν. Βλέπετε τα περιστατικά με ανθρώπους που κάνουν τους υπαλλήλους της ΔΕΗ ή της ΕΥΔΑΠ για να πείσουν ηλικιωμένους κυρίως να τους ανοίξουν την πόρτα, είναι καθημερινό φαινόμενο πλέον, με αποτέλεσμα πολλοί να φοβούνται.

Σε αυτό όμως υπάρχει λύση, καθώς ο σχετικός φάκελος για να γίνει ηλεκτρονικά η απογραφή μπορεί να παραδοθεί κάτω από την πόρτα και οι όποιες πληροφορίες μπορούν να δοθούν πίσω από κλειστή πόρτα. Αρκεί να υπάρχει διάθεση.

Αξίζει να σημειώσουμε πως οι 60.000 απογραφείς της ΕΛΣΤΑΤ, φέρουν, εκτός από την αστυνομική τους ταυτότητα, ειδική κονκάρδα με το σήμα της ΕΛΣΤΑΤ, στην οποία αναγράφονται τα στοιχεία τους, καθώς και έντυπο ορισμού με τη φωτογραφία τους και σφραγίδα της ΕΛΣΤΑΤ.

Πως γίνεται η απογραφή

Η διαδικασία που ακολουθείται για την απογραφή του πληθυσμού είναι η εξής...

  • -Ένας απογραφέας της ΕΛΣΤΑΤ αφήνει στην κατοικία έναν κλειστό ανώνυμο φάκελο που περιέχει τον «Μοναδικό Κωδικό Απογραφής» της κατοικίας.
  • -Ένας εκπρόσωπος του νοικοκυριού, έχοντας τον «Μοναδικό Κωδικό Απογραφής» και τον κωδικό του στο taxisnet μπορεί μέσω της ψηφιακής πύλης του Δημοσίου τομέα www.gov.gr να απογράψει την κατοικία και όλα τα μέλη του νοικοκυριού.
  • Όσοι πολίτες δεν μπορέσουν, για οποιονδήποτε λόγο, να αυτοαπογραφούν ηλεκτρονικά έως και τις 26 Νοεμβρίου, θα απογραφούν από τον απογραφέα της περιοχής τους με τη διαδικασία της προσωπικής συνέντευξης.
  • Τα άτομα που διαμένουν σε συλλογικά καταλύματα, όπως καταυλισμούς, στρατόπεδα, μοναστήρια, δομές φιλοξενίας μεταναστών/προσφύγων και ασυνόδευτων ανηλίκων, Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης μεταναστών/προσφύγων, οίκους ευγηρίας, οικοτροφεία, άσυλα, κλινικές χρόνιών νοσημάτων, δομές φιλοξενίας αστέγων κ.λπ. απογράφονται από ειδικούς απογραφείς με τη διαδικασία της προσωπικής συνέντευξης.