Στην φυλακή ο πρώην σωματοφύλακας του Μακρόν, καταδικάστηκε για τον ξυλοδαρμό διαδηλωτών

Newsroom
Στην φυλακή ο πρώην σωματοφύλακας του Μακρόν, καταδικάστηκε για τον ξυλοδαρμό διαδηλωτών
Η ποινή που επέβαλε το δικαστήριο ήταν αυστηρότερη της 18μηνής ποινής με αναστολή που είχαν ζητήσει οι εισαγγελείς.

Ένας πρώην σύμβουλος ασφαλείας του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν καταδικάστηκε σήμερα σε φυλάκιση τριών ετών, εκ των οποίων τα δύο με αναστολή, με κατηγορίες που περιλαμβάνουν τον ξυλοδαρμό διαδηλωτών την Πρωτομαγιά του 2018, σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης.

Το σκάνδαλο της Πρωτομαγιάς ήταν ένα πλήγμα στην εικόνα του Μακρόν, ο οποίος αναμένεται να είναι υποψήφιος και πάλι στις εκλογές που θα διεξαχθούν το επόμενο έτος.

Το δικαστήριο ανέφερε πως ο Αλεξάντρ Μπεναλά, ο οποίος κρίθηκε επίσης ένοχος για παράνομη χρήση διπλωματικών διαβατηρίων και παράνομη κατοχή όπλου, ενήργησε με «ένα αίσθημα ατιμωρησίας και παντοδυναμίας», έγραψε στο Twitter δημοσιογράφος του franceinfo που βρισκόταν στην αίθουσα του δικαστηρίου.

Η ποινή που επέβαλε το δικαστήριο ήταν αυστηρότερη της 18μηνής ποινής με αναστολή που είχαν ζητήσει οι εισαγγελείς.

Ο Μπεναλά θα εκτίσει τον ένα χρόνο της ποινής του κατ΄οίκον με ηλεκτρονικό βραχιόλι, ανέφεραν ΜΜΕ, περιλαμβανομένου του BFM TV.

Ο Μακρόν και το επιτελείο του στο Μέγαρο των Ηλυσίων είχαν επικριθεί έντονα το 2018 επειδή δεν απέπεμψαν αμέσως τον Μπεναλά, ο οποίος απολύθηκε όταν κυκλοφόρησε ένα βίντεο που δείχνει τι συνέβη έξι εβδομάδες αργότερα.

Το βίντεο έδειχνε τον Μπεναλά να χτυπάει με τα χέρια διαδηλωτές στη διάρκεια μιας επιχείρησης ελέγχου του πλήθους από την αστυνομία. Αν και είχε επιτραπεί η παρουσία του στο σημείο ως παρατηρητή, κατέληξε να λαμβάνει μέρος στην επιχείρηση, φορώντας ρούχα της αστυνομίας. Είπε πως απλώς ήθελε να βοηθήσει την αστυνομία και πως δεν έκανε τίποτα παράνομα.

Αυτό που έγινε ευρέως γνωστό ως «η υπόθεση Μπεναλά» ήγειρε ερωτήματα για το πολύ συγκεντρωτικό στιλ διακυβέρνησης του Μακρόν και τις ευρείες εξουσίες του προέδρου υπό την Πέμπτη Δημοκρατία της Γαλλίας. Ο Μακρόν απέρριψε τις κατηγορίες, λέγοντας πως δεν επιδίωξε να προστατεύσει τον Μπεναλά.

Είναι άγνωστο ακόμη αν η απόφαση θα έχει οποιαδήποτε επίδραση στις πιθανότητες επανεκλογής του Μακρόν τον Απρίλιο. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν πως θα είναι πιθανόν ο νικητής και η πρώιμη εκστρατεία έχει επικεντρωθεί σε άλλα θέματα περιλαμβανομένης της μετανάστευσης και της αγοραστικής δύναμης.

Ο Μπεναλά, 30 ετών, δήλωσε σε επιτροπή της Γερουσίας πως πίστευε ότι επιτρεπόταν να χρησιμοποιήσει τα διπλωματικά διαβατήρια, αλλά πως έκανε λάθος.

«Δεν είμαι κακοποιός», είχε πει σε έρευνα της Γερουσίας τον Σεπτέμβριο του 2018.

Το δικαστήριο επέβαλε επίσης στον Μπεναλά πρόστιμο 500 ευρώ.