Οι ερωτήσεις που έκανε ο Μπέζος για να προσλάβει υπάλληλο και να την βάλει στο διπλανό γραφείο

Newsroom
Οι ερωτήσεις που έκανε ο Μπέζος για να προσλάβει υπάλληλο και να την βάλει στο διπλανό γραφείο
Η Αν Χάιατ αποκάλυψε τις δύο ερωτήσεις που της έκανε ο Τζεφ Μπέζος, πριν της δώσει το γραφείο που είναι ακριβώς δίπλα από το δικό του.

Το να δουλεύεις στην Amazon είναι όνειρο ζωής για πολλούς Αμερικανούς. Το να έχεις το διπλανό γραφείο από τον δεύτερο πλουσιότερο άνθρωπο του κόσμου, μοιάζει με ουτοπία.

Για μία κοπέλα όμως δεν ήταν, καθώς το κατάφερε με το... καλημέρα στην εταιρία. Ο λόγος για την Αν Χάιατ, η οποία πλέον έχει αποχωρήσει από τον επιχειρηματικό Κολοσσό, ωστόσο η εμπειρία της συνέντευξης για την Amazon, της έχει μείνει χαραγμένη στο μυαλό.

Μιλώντας στο CNBC λοιπόν γύρισε τον χρόνο πίσω, όταν τον Οκτώβριο του 2020, έχοντας χάσει πλέον κάθε ελπίδα για να πάρει την δουλειά, έλαβε ειδοποίηση για μία τελευταία συνέντευξη.

Την ώρα λοιπόν που περίμενε, άνοιξε η πόρτα και μπήκε ο Τζεφ Μπέζος, ο οποίος της είπε οτι θα της κάνει μόνο δύο ερωτήσεις, λέγοντας οτι θα κάνει εκείνος τις μαθηματικές πράξεις. Η πρώτη ήταν πόσα παράθυρα υπάρχουν στο Σιάτλ.

«Προς στιγμήν τρομοκρατήθηκα. Αλλά έκανα μια παύση για να ηρεμήσω βάζοντας τον εαυτό μου να σκεφτεί για ποιο λόγο μου κάνει αυτή την ερώτηση. Θέλει να δει πως λειτουργεί το μυαλό μου, σκέφτηκα. Θέλει να δει αν μπορώ να σπάσω ένα περίπλοκο πρόβλημα σε μικρά, διαχειρίσιμα κομμάτια. Μπορώ να το κάνω. Υπογράμμισα ότι θα άρχιζα με τον αριθμό των κατοίκων του Σιάτλ, που ευτυχώς υπολόγισα σωστά γύρω στο ένα εκατ. για να διευκολύνω τις αριθμητικές πράξεις. Μετά είπα ότι καθένας τους θα έχει από ένα σπίτι, ένα μεταφορικό μέσο, ένα γραφείο που πηγαίνει ή σχολείο – τα οποία όλα τους θα διαθέτουν παράθυρα. Έτσι πρότεινα να βασίσουμε την εκτίμηση στον μέσο όρο όλων αυτών. Και μετά κάναμε τις αριθμητικές πράξεις. Καταπιαστήκαμε με κάθε πιθανό σενάριο, ομάδα, ανωμαλία και τρόπους να συμπεριλάβουμε αυτές τις εξαιρέσεις στους υπολογισμούς. Ένιωθα λες κει μιλούσα ώρες όσο ο Μπέζος γέμιζε τον πίνακα με αριθμούς. Είμαι σίγουρη ότι μας πήρε παραπάνω από δέκα λεπτά. Θυμάμαι την συγκίνηση που ένιωσα όταν έγραψε την τελική εκτίμηση. Κύκλωσε τον αριθμό. «Φαίνεται περίπου σωστό», είπε. Ευτυχώς.

Και μετά μου έθεσε τη δεύτερη ερώτηση: “Ποιοι είναι οι επαγγελματικοί σας στόχοι;”», μια ερώτηση που, όπως λέει η Χάιατ, κάθε υποψήφιος για νέα θέση θα πρέπει να είναι έτοιμος να απαντήσει. Και καταλήγει: «Γνωρίζοντας τον Μπέζος μετά από τόσα χρόνια βλέπω τώρα γιατί μου έκανε μόνον αυτές τις δύο ερωτήσεις. Μετρούσε τις δυνατότητές μου με ερωτήσεις που θα αποκάλυπτα αν είχα το θάρρος και το κίνητρο να τρέξω με τον ρυθμό του και να είμαι αρκετά γενναία για να κάνω συνεχώς άλματα μαζί του και να ανεβαίνω επίπεδο. Μέχρι το τέλος της συνέντευξης, ξέραμε και οι δύο ότι θα έκανα τα πάντα για να πετύχω».

Όπως είπε, τελικά την προσέλαβαν και της έδωσαν το γραφείο που βρισκόταν ακριβώς δίπλα από αυτό του Τζεφ Μπέζος.