19χρονος φαν του Ozzy Osbourne αυτοκτόνησε, ακούγοντας το τραγούδι του «Suicide Solution» (vid)

Μάκης Σταθάτος
19χρονος φαν του Ozzy Osbourne αυτοκτόνησε, ακούγοντας το τραγούδι του «Suicide Solution» (vid)
Η αυτοκτονία του νεαρού, τα κρυμμένα μηνύματα στους στίχους και η αγωγή της οικογένειας στον Ozzy Osbourne.

Τα μπλεξίματα του Ozzy Osbourne με τον νόμο ήταν σύνηθες φαινόμενο, αφού ο εκκεντρικός χαρακτήρας του συχνά τον έφερνε αντιμέτωπο με δύσκολες καταστάσεις. Ωστόσο, αυτό που συνέβη στις 26 Οκτωβρίου 1984 ήταν κάτι που σίγουρα δεν μπορούσε να υπολογίσει.

Ο 19χρονος Τζον Μακ Κόλουμ φανατικός θαυμαστής του Όζι βρίσκεται θανάσιμα πυροβολημένος στο κρεβάτι του, στο σπίτι του στην Καλιφόρνια. Πολύ γρήγορα διαπιστώθηκε από την ιατροδικαστική έρευνα ότι δεν επρόκειτο για δολοφονία, αλλά για αυτοκτονία.

Οι γονείς του Μακ Κόλουμ θεώρησαν ότι υπεύθυνος και ηθικός αυτουργός για την αυτοκτονία του γιου τους, δεν ήταν άλλος από τον διάσημο τραγουδιστή. Διότι εκείνη την εποχή ο 19χρονος Τζον άκουγε ανελλιπώς το άλμπουμ «Blizzard of Oz» του Όζι που περιείχε μεταξύ άλλων το τραγούδι «Suicide Solution». Πίστευαν ότι το παιδί τους είχε επηρεαστεί από αυτά τα ακούσματα και είχε οδηγηθεί σε αυτή την πράξη.

Ακολούθησε αγωγή κατά του Όζι από την οικογένεια Μακ Κόλουμ, που ισχυρίστηκε ότι το συγκεκριμένο τραγούδι είχε κρυφά μηνύματα στους στίχους του, τα οποία παρακίνησαν τον νεαρό γιο τους να αυτοκτονήσει. Θεώρησαν ότι το τραγούδι καλούσε τους ακροατές να πάρουν ένα όπλο και να δοκιμάσουν να πυροβολήσουν.

Ο Όζι από την πλευρά του απάντησε στις κατηγορίες αυτές, ξεκαθαρίζοντας ότι το «Suicide Solution» δεν είχε κρυφούς στίχους, αντιθέτως ήταν μια σύνθεση κατά της αυτοκτονίας που γράφτηκε για έναν συνάδελφό του μουσικό που ήπιε μέχρι θανάτου.

Στις ΗΠΑ είναι νόμιμη η έκφραση οποιασδήποτε άποψης ή συναισθήματος, όμως είναι νόμιμο να υποκινούνται βίαιες ενέργειες. Όμως κάτι τέτοιο δύσκολα μπορεί να αποδειχθεί, κάτι που σημαίνει ότι κάθε προσπάθεια να θεωρηθεί υπεύθυνος κάποιος διασκεδαστής πέφτει συνήθως στο κενό. Για παράδειγμα το 1981, ένα δευτεροβάθμιο δικαστήριο έκρινε ότι το NBC και οι παραγωγοί της τηλεοπτικής σειράς «Born Innocent» δεν ήταν υπεύθυνοι για τον βιασμό μιας νεαρής κοπέλας, με τους δράστες να φέρεται να έχουν εμπνευστεί από την εκπομπή.

Το δικαστήριο της Καλιφόρνια απέρριψε την αγωγή της οικογένειας Μακ Κόλουμ το 1988, κρίνοντας ότι η αυτοκτονία του Τζον δεν ήταν αποτέλεσμα του τραγουδιού του Όζι Όσμπουρν.