Η δολοφονία του Φιλίππου από χωροφύλακα ενώ έριχνε προκηρύξεις από ταξί: Είπε πως τον πέρασε για έμπορο ναρκωτικών και εξοστρακίστηκε η σφαίρα!

Newsroom
Η δολοφονία του Φιλίππου από χωροφύλακα ενώ έριχνε προκηρύξεις από ταξί: Είπε πως τον πέρασε για έμπορο ναρκωτικών και εξοστρακίστηκε η σφαίρα!
Σαν σήμερα το 1961, ο χωροφύλακας Σπυρίδων Φιλίππου πυροβολεί μέσα σε ταξί τον Στέφανο Βελδεμίρη που ρίχνει προκηρύξεις και τον σκοτώνει.

Ανήμερα του Αγίου Δημητρίου το 1961, πολιούχου της Θεσσαλονίκης, ο χωροφύλακας Σπυρίδων Φιλίππου, τρεις μέρες πριν τις Εθνικές εκλογές που χαρακτηρίστηκαν ως «βίας και νοθείας», πυροβολεί και σκοτώνει τον Στέφανο Βελδεμίρη στον Επτάλοφο Θεσσαλονίκης, γιατί… πετούσε προκηρύξεις μαζί με τον σύντροφό του Μόρφη Στεφούδη.

«Εγώ χάνομαι... Κοίτα μη σταματήσεις αυτό που αρχίσαμε»

«Είχαμε τελειώσει πλέον τη διανομή και ενώ ρίχναμε από τα παράθυρα του ταξί την τελευταία δεσμίδα των προκηρύξεων, ακούστηκε ένας δυνατός κρότος... Ο Στέφανος ήταν αναίσθητος και στο πρόσωπό του είχαν χωθεί κομμάτια γυαλιού από τη θραύση του πίσω παρμπρίζ, με συνέπεια να είναι αιμόφυρτος... Καθώς τον μεταφέραμε με νοσοκομειακό στο Λαϊκό Νοσοκομείο, ο Στέφανος βρήκε για λίγο τις αισθήσεις του και καταλαβαίνοντας ότι έρχεται το τέλος του, πρόλαβε να μου πει με κομμένη την ανάσα: "Εγώ χάνομαι. Κοίτα μη σταματήσεις ποτέ αυτό που αρχίσαμε...". Την άλλη μέρα το πρωί ο Στέφανος ξεψύχησε» είχε περιγράψει ο Στεφούδης!

Αυτό που ξεκίνησε όμως από πλευράς χωροφυλακής ξεπερνά κάθε φαντασία. Ή πιο σωστά, πολλοί μπορείτε να αντιληφθείτε την εκδοχή που έδωσαν!

Οι 2 εκδοχές

  • Η αστυνομία ισχυρίστηκε αρχικά πως ο χωροφύλακας που πυροβόλησε, ο Σπυρίδων Φιλίππου, πέρασε τους Βελδεμίρη και Στεφούδη για εμπόρους ναρκωτικών, επειδή υπήρχαν πληροφορίες ότι θα μοιραστούν ναρκωτικά στην περιοχή..
  • Στη δίκη, ο χωροφύλακας υποστήριξε όμως πως είχε σκοπό να πυροβολήσει τα λάστιχα και οι σφαίρες... εξοστρακίστηκαν.

2

4 χρόνια για φόνο εξ αμελείας στα 2 βγήκε

Το δικαστήριο της εποχής χαρακτήρισε τη δολοφονία «φόνο εξ αμελείας» και επέβαλε ποινή φυλάκισης 4 χρόνων στον χωροφύλακα Σπύρο Φιλίππου, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος μετά από δύο χρόνια και δεν επέστρεψε στο σώμα χωροφυλάκων.

2

«Εξαφάνισαν το σώμα του»

«Το νέο είχε μαθευτεί αστραπιαία. Στο σπίτι ήρθαν εκατοντάδες κόσμος για να μάθει, να δει τον Στέφανο για τελευταία φορά. Τον είχαν εξαφανίσει. Μάταια έψαχνε ο πατέρας μου από νοσοκομείο σε νοσοκομείο για να τον βρει. Τελικά μας ειδοποίησαν ότι θα τον πάνε απευθείας στο νεκροταφείο της Ευαγγελίστριας» είχε πει ο αδερφός του Γιώργος Βελδεμίρης.

Στις 7 Δεκεμβρίου του 2010, το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης τοποθέτησε αναμνηστική πλάκα στην οποία αναγράφεται: «Εδώ δολοφονήθηκε στις 26 Οκτωβρίου 1961 ο νεολαίος αγωνιστής της δημοκρατίας, Στέφανος Βελδεμίρης»!