Τα 10 σημαντικότερα «Σαν σήμερα»: «Μαύρη Πέμπτη», το κραχ στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης

Newsroom
Τα 10 σημαντικότερα «Σαν σήμερα»: «Μαύρη Πέμπτη», το κραχ στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης
Το κραχ σηματοδότησε την αρχή της δεκαετούς Παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης.

Σαν σήμερα, στις 24 Οκτωβρίου το 1929, γίνεται το κραχ στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Το Κραχ της Wall Street του 1929 επίσης γνωστό ως Μαύρη Πέμπτη ή Χρηματιστηριακό κραχ του 1929 ξεκίνησε στις αρχές του Οκτωβρίου του 1929 και ήταν το πιο καταστρεπτικό χρηματιστηριακό κραχ στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής λαμβάνοντας υπόψιν την εξάπλωση και την διάρκεια του.

Το κραχ σηματοδότησε την αρχή της δεκαετούς Παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης που επηρέασε πολλά βιομηχανικά δυτικά κράτη.

Τα σημαντικότερα γεγονότα της 24ης Οκτωβρίου...

  • 1926: Ο Χάρρυ Χουντίνι πραγματοποιεί στο Ντιτρόιτ την τελευταία του παράσταση.
  • 1944: Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Το ιαπωνικό αεροπλανοφόρο Ζουικάκου και το ιαπωνικό θωρηκτό Μουσάσι βυθίζονται από αμερικανικά αεροσκάφη στη ναυμαχία του κόλπου Λέυτε.
  • 1945: Ιδρύεται ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών.
  • 1960: Βαλλιστικός πύραυλος εκρήγνυται στην εξέδρα εκτόξευσης του κοσμοδρομίου του Μπαϊκονούρ στη Σοβιετική Ένωση, σκοτώνοντας 78 άτομα (σύμφωνα με άλλες πηγές 92-126 άτομα).
  • 1961: Επικυρώνεται στη Βόννη η ελληνογερμανική συμφωνία για τις γερμανικές αποζημιώσεις των θυμάτων των ναζί στην Ελλάδα. Το ποσό θα ανέλθει στα 28.700.000 δολάρια.
  • 1963: Την παρασκευή συνθετικής ουσίας, συγγενούς προς την ινσουλίνη, από ομάδα ερευνητών με επικεφαλής το δρα Παναγιώτη Κατσογιάννη, υφηγητή της Βιοχημείας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ, ανακοινώνουν εκπρόσωποι του πανεπιστημίου.
  • 1963: «Για το υπέροχο λυρικό ύφος του, που είναι εμπνευσμένο από ένα βαθύ αίσθημα για το ελληνικό πολιτιστικό ιδεώδες», η Σουηδική Ακαδημία τιμά τον Γιώργο Σεφέρη με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας.
  • 1964: Η Βόρεια Ροδεσία αποκτά την ανεξαρτησία της από το Ηνωμένο Βασίλειο και μετονομάζεται σε Ζάμπια. Η Νότια Ροδεσία παρέμεινε αποικία μέχρι το επόμενο έτος οπότε και προέβη σε μονομερή δήλωση ανεξαρτησίας.
  • 1970: Ο Έλληνας πρωταθλητής του άλματος επί κοντώ Χρήστος Παπανικολάου καταρρίπτει το παγκόσμιο ρεκόρ πηδώντας 5 μ. και 49 εκ. στο Στάδιο Γεώργιος Καραϊσκάκης.
  • 1990: Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζούλιο Αντρεότι αποκαλύπτει στο ιταλικό κοινοβούλιο την ύπαρξη της Gladio, της μυστικής παραστρατιωτικής επιχείρησης του ΝΑΤΟ, η οποία είχε εμπλακεί σε ψεύτικες τρομοκρατικές επιθέσεις ενοχοποιώντας κομμουνιστές και αναρχικούς, ως μέρος της στρατηγικής της έντασης από τα τέλη της δεκαετίας του 1960 έως τις αρχές της δεκαετίας του 1980.

*Με πληροφορίες από wikipedia