Ξεκινά το βράδυ της Τετάρτης η κακοκαιρία «Αθηνά», προειδοποίηση από την ΕΜΥ

Newsroom
Ξεκινά το βράδυ της Τετάρτης η κακοκαιρία «Αθηνά», προειδοποίηση από την ΕΜΥ
Ξεκινά απόψε η κακοκαιρία «Αθηνά», η πρώτη που «βαφτίστηκε» από την ΕΜΥ.

Η κακοκαιρία «Αθηνά» (Athina) -σύμφωνα με το όνομα που της έδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία- η πρώτη του φετινού φθινοπώρου, θα πλήξει από απόψε (6/10) τη χώρα, γι' αυτό και η ΕΜΥ εξέδωσε και σχετικό Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων.

Σύμφωνα με το meteo, την Πέμπτη 7 Οκτωβρίου αναμένονται βροχές και καταιγίδες στο Ιόνιο και στα ηπειρωτικά. Τα φαινόμενα θα είναι τοπικά ισχυρά, κυρίως στα δυτικά και βορειοδυτικά τμήματα της χώρας, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις θα συνοδευτούν από χαλάζι και πολύ ενισχυμένους ανέμους. Στο Βόρειο Ιόνιο και στην Κέρκυρα είναι πιθανό το χαλάζι να έχει σχετικά μεγάλο μέγεθος.

Πώς ονομάστηκε κακοκαιρία «Αθηνά»

Είναι η πρώτη κακοκαιρία που «βαφτίζεται» από την ΕΜΥ -κάτι που έως τώρα έκανε το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ)- στο πλαίσιο της νέας τριμερούς επίσημης συνεργασίας των μετεωρολογικών υπηρεσιών Ελλάδας (ΕΜΥ), Κύπρου (DoM) και Ισραήλ, υπό την αιγίδα του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO) και του Δικτύου Ευρωπαϊκών Μετεωρολογικών Υπηρεσιών (EIG- EUMETNET), με σκοπό την ονοματοδοσία μετεωρολογικών συστημάτων που προβλέπεται να προκαλέσουν πολύ ισχυρά φαινόμενα, κατά τη διάρκεια της ψυχρής αλλά και της θερμής περιόδου του έτους.

Έχει συμφωνηθεί από τις τρεις υπηρεσίες η ονοματοδοσία των ισχυρών καιρικών φαινομένων με χρήση κατά σειρά για το προσεχές 12μηνο των εξής ονομάτων από την ακόλουθη κοινή λίστα: Athina, Ballos, Carmel, Diomedes, Elpis, Filippos, Genesis, Helios, Irit, Kalypso, Lavi, Meliti, Nikias, Ora, Paris, Raphael, Semeli, Thomas, Uranis, Vion, Xenios, Yasmin, Zefyros. Συνεπώς η επόμενη κακοκαιρία στην περιοχή θα ονομαστεί Μπάλλος και η μεθεπόμενη Κάρμελ.