Πώς «βαφτίζει» τα έντονα καιρικά φαινόμενα η ΕΜΥ: Η «Αθηνά», ο «Μπάλος» και η «Κάρμεν» (vid)

Newsroom
Πώς «βαφτίζει» τα έντονα καιρικά φαινόμενα η ΕΜΥ: Η «Αθηνά», ο «Μπάλος» και η «Κάρμεν» (vid)
Η λίστα με τα ονόματα των ακραίων καιρικών φαινομένων και τι σχέση έχει η Κύπρος και το Ισραήλ.

Σε όλα τα ακραία καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ετών η ΕΜΥ έχει δώσει κι από ένα όνομα. Άλλες φορές αρσενικού γένους κι άλλες θηλυκού. Πώς όμως παίρνουν οι κακοκαιρίες τα ονόματά τους, τι έχει αλλάξει αλλά και πώς βοηθάει αυτό;

Ο υποδιοικητής της ΕΜΥ, Μανόλης Ανανδρανιστάκης εξήγησε στην ΕΡΤ: «Όλη η Ευρώπη έχει χωριστεί σε ομάδες στρατών που έχουν κοινά μετεωρολογικά χαρακτηριστικά. Εμείς ξεκινήσαμε μια διαδικασία με την Κύπρο και το Ισραήλ και φτιάξαμε την ομάδα της ανατολικής Μεσογείου. Όλα αυτά υπό την αιγίδα της Ένωσης Ευρωπαϊκών μετεωρολογικών υπηρεσιών καθώς και του παγκόσμιου μετεωρολογικού οργανισμού. Θα υπάρχουν τακτικές επικοινωνίες των αρμόδιων διευθυντών εβδομαδιαίως για να αποφασίσουν αν ένα σύστημα είναι αρκετά ισχυρό ώστε να δημιουργήσει προβλήματα είτε με καταιγίδες, ανέμους, χιονοπτώσεις ή υψηλές θερμοκρασίες και να του δίνουμε κάποιο όνομα», ανέφερε αρχικά.

«Τα ονόματα αυτά έχουν ήδη προαποφασιστεί, έχουμε φτιάξει μια λίστα με 20-25 ονόματα, δεν τα θυμάμαι όλα. Μπορώ να σας πω το πρώτο κατά σειρά είναι "Αθηνά" που έχουμε επιλέξει εμείς, "Μπάλος" που επέλεξαν οι Κύπριοι και "Κάρμεν" που επέλεξαν οι Ισραηλινοί και με βάση αυτή τη λίστα θα ονοματίζουμε κάθε τέτοιο σύστημα που θα μας επηρεάσει. Είναι περίπου 202-25 ονόματα για το 2021-22. Κάθε χρόνο θα ανανεώνεται», κατέληξε.

Η ανακοίνωση της ΕΜΥ

«Επιπλέον, εκτός της Ομάδας ανατολικής Μεσογείου, δημιουργούνται οι Ομάδες: (α) νοτιοδυτικής Ευρώπης αποτελούμενη από τις εθνικές Μετεωρολογικές Υπηρεσίες της Γαλλίας (Meteo France), Ισπανίας (AEMET), Πορτογαλίας (IPMA), Βελγίου (RMI) και Λουξεμβούργου (MeteoLux), (β) δυτικής Ευρώπης από τις εθνικές Μετεωρολογικές Υπηρεσίες της Ιρλανδίας (Met Éireann), Μ. Βρετανίας (Met Office) και Ολλανδίας (KNMI), (γ) βόρειας Ευρώπης από τις εθνικές Μετεωρολογικές Υπηρεσίες της Νορβηγίας (Met Norway), Σουηδίας (SMHI) και Δανίας (DMI), κεντρικής Ευρώπης από τις εθνικές Μετεωρολογικές Υπηρεσίες της Γερμανίας (DWD), Αυστρίας (ZAMG), Ελβετίας (Meteo Swiss), Πολωνίας (IMGW), Τσεχίας (CHMI), Σλοβακίας (SHMU) και Ουγγαρίας (OMSZ), (δ) κεντρικής Μεσογείου από τις εθνικές Μετεωρολογικές Υπηρεσίες της Ιταλίας (ItAF-ReMet), Σλοβενίας (ARSO), Κροατίας (DHMZ), Βόρειας Μακεδονίας (NMHMS), Μαυροβούνιου (IHMS) και Μάλτας (Malta Meteorological Office), ενώ υπό δημιουργία είναι η Ομάδα βορειοανατολικής Ευρώπης που θα αποτελείται από τις εθνικές Μετεωρολογικές Υπηρεσίες της Φινλανδίας (FMI), Εσθονίας (ESTEA), Λετονίας (LEGMC), Λιθουανίας (LHMS) και αυτή της ανατολικής Ευρώπης που θα αποτελείται από τις εθνικές Μετεωρολογικές Υπηρεσίες της Βουλγαρίας (NIMH), Ρουμανίας (NMAR), Μολδαβίας (SHSM) και Σερβίας (RHMZ).

Είναι η πρώτη φορά, που μέσω περιοχικών συνεργασιών των εθνικών Μετεωρολογικών Υπηρεσιών, οι οποίες και αποτελούν τον επίσημο φορέα μετεωρολογικής υποστήριξης της κάθε χώρας, η Ευρώπη ενώνει τις δυνάμεις της, προσδίδοντας κύρος στην παρεχόμενη πληροφόρηση του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου και λειτουργώντας επικοινωνιακά, θέτει σε επαγρύπνηση τον πολίτη με σκοπό την προστασία της ζωής και της περιουσίας του.

Η συνεργασία της ΕΜΥ με τις Μετεωρολογικές Υπηρεσίες Κύπρου και Ισραήλ στο πλαίσιο της Ομάδας ανατολικής Μεσογείου, συνίσταται στην εβδομαδιαία επικοινωνία μεταξύ των αντίστοιχων προγνωστικών κέντρων, με σκοπό την αλληλοενημέρωση για θέματα καιρού της περιοχής ενώ παράλληλα, με τη χρήση όλων των διαθέσιμων σύγχρονων προγνωστικών προϊόντων θα αποφασίζεται, ανάλογα με την ένταση των αναμενόμενων φαινομένων, η ονοματοδοσία τους (ή όχι), με χρήση κατά σειρά για το προσεχές 12μηνο, ονομάτων από την ακόλουθη κοινή λίστα:

Ονοματοδοσία ΕΜΥ για κακοκαιρίες

Η επιχειρησιακή έναρξη της συνεργασίας θα ξεκινήσει ταυτόχρονα και από τις τρεις Εθνικές Μετεωρολογικές Υπηρεσίες».