Facebook, Instagram, WhatsApp down: Τεχνικό πρόβλημα ή «επίθεση»;

Newsroom
Facebook, Instagram, WhatsApp down: Τεχνικό πρόβλημα ή «επίθεση»;
Η εταιρεία κολοσσός του Μαρκ Ζάκερμπεργκ (Facebook, Instagram, Messenger, WhatsApp) ήταν έξι ώρες «κάτω» και οι θεωρίες συνωμοσίας δίνουν και παίρνουν.

Τεχνικό πρόβλημα στον server ή απλώς οι εύλογες συνέπειες των αποκαλύψεων, που έφερε στο φως - μέσω της Wall Street Journal- η πρώην μηχανικός και υπεύθυνη προϊόντος στο Facebook; Η Φράνσις Χόγκεν είχε διαρρεύσει προ ολίγων ημερών (μέσω της εφημερίδας) πολλά εσωτερικά έγγραφα και υποτίθεται απόρρητα, από τα οποία το συμπέρασμα ήταν πως η εταιρεία κολοσσός του Μαρκ Ζάκερμπεργκ επιλέγει το όφελός της παρά την ασφάλεια. Αν ανατρέξετε μάλιστα λίγο στο πρόσφατο παρελθόν, θα θυμηθείτε σωρεία δημοσιευμάτων που ανέφεραν κενά ασφαλείας στο Facebook.

Όταν όλα αυτά «συνοδεύονται» από το γενικό κρασάρισμα επί έξι ώρες των Facebook, Instagram, WhatsApp και Messenger, τότε σαφέστατα το μυαλό οδηγεί σε άλλα μονοπάτια συμπερασμάτων.

Η μυστικοπάθεια του Ζάκερμπεργκ

Μην περιμένετε η εταιρεία να πει κάτι περισσότερο. Ακόμα και να έχει δεχθεί κυβερνοεπίθεση (ένα από τα επικρατέστερα σενάρια) δεν πρόκειται να το παραδεχθεί. Καταλαβαίνετε τι θα σήμαινε αυτή η παραδοχή για το πλέγμα ασφαλείας της;

Ενδεχομένως να αρκεστεί σε ένα «αλλαγή στη διαμόρφωση του σέρβερ» στο οποίο είχε αρκεστεί και το 2019, όταν είχε κρασάρει το σύστημά της για περίπου 24 ώρες. Τότε διαψεύδοντας τις φήμες περί επίθεσης DdoS.

Οι άχρωμες, άγευστες και κενές ανακοινώσεις

Η πρώτη του αντίδραση ήταν η άχρωμη και άνοστη «γνωρίζουμε ότι ορισμένοι χρήστες αντιμετωπίζουν πρόβλημα πρόσβασης στις εφαρμογές και τα προϊόντα μας.

Δουλεύουμε για να επαναφέρουμε τα πράγματα στο φυσιολογικό το συντομότερο δυνατό και ζητούμε συγγνώμη για την όποια ταλαιπωρία» από τον υπεύθυνο επικοινωνίας Άντι Στόουν, ενώ τo Facebook - και αυτό μέσω twitter, που αλλού;- ανέφερε το «κενό»: «Καταλαβαίνουμε ότι μερικοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην σύνδεση με την εφαρμογή και τα προϊόντα μας. Δουλεύουμε για να επιστρέψει η κανονικότητα όσο πιο γρήγορα γίνεται και απολογούμαστε για την οποιαδήποτε δυσκολία».

Ο επικεφαλής τεχνολογίας της εταιρείας, Μάικ Σρόεπφερ, ανέφερε στο ίδιο μήκος κύματος: «Αντιμετωπίζουμε προβλήματα δικτύωσης και οι ομάδες εργάζονται όσο το δυνατόν γρηγορότερα για τον εντοπισμό σφαλμάτων και την αποκατάστασή τους όσο το δυνατόν γρηγορότερα».

Μπλόκαραν οι κάρτες πρόσβασης

Το ακόμα πιο… αστείο (τραγικό όμως αν πιστέψουμε στα σενάριο κυβερνοεπίθεσης) είναι αυτό που μετέφερε ρεπόρτερ των New York Times, η οποία επικοινώνησε με εργαζόμενο του Facebook και της είπε πως δεν μπορούσαν να μπουν στο κτίριο για να διορθώσουν το πρόβλημα, γιατί είχαν μπλοκάρει οι κάρτες πρόσβασής τους.

Πρόβλημα στο DNS και στα ρούτερ;

Σε πιο λογικές φήμες και σενάρια, ως πιθανή αιτία παρουσιάζεται στο σύστημα Domain Name (DNS), το οποίο επιτρέπει στις διαδικτυακές διευθύνσεις να μεταφέρουν τους χρήστες στους ιστοτόπους τους. Κάτι που είχε συμβεί και πριν λίγο καιρό (σ.σ. Ιούλιος) στην cloud εταιρεία Akamai Technologies με αποτέλεσμα να «πέσουν» πολλοί μεγάλοι ιστότοποι σε όλο τον κόσμο.

Άλλοι πάλι κάνουν λόγο για πρόβλημα στα ρούτερ της εταιρείας, που το «μεταφράζουν» σε… μέρες επιστροφής στην κανονικότητα.

Το σύστημα επανήλθε, με τα μικροπροβλήματα του, αλλά μετά από έξι ώρες που η σελίδα έβγαζε αρχικά 5xxx Server Error και στη συνέχεια Site Down, είναι και πάλι στον «αέρα», ωστόσο ενδεχομένως και να μην δούμε κάτι επίσημο ή το πολύ-πολύ να βγάλει η εταιρεία ένα τυπικό μήνυμα, αλλά η ανασφάλεια να παραμείνει για το πλέγμα προστασίας που παρέχει!