Το DNA πρώην αστυνομικού στη Γαλλία έδειξε ότι ήταν ο κατά συρροή δολοφόνος την περίοδο 1986-1994 (vid)

Newsroom
Το DNA πρώην αστυνομικού στη Γαλλία έδειξε ότι ήταν ο κατά συρροή δολοφόνος την περίοδο 1986-1994 (vid)
Στην εξιχνίαση δολοφονιών της περιόδου 1986-1994 έφτασε το εγκληματολογικό του Παρισιού, με τον δράστη να είναι αστυνομικός.

Για δεκαετίες τα εγκλήματα ενός διαβόητου κατά συρροή δολοφόνου είχαν στοιχειώσει την εγκληματολογική ομάδα στο Παρίσι. Πρόκειται για βιασμούς και δολοφονίες που συγκλόνισαν την πρωτεύουσα της Γαλλίας από το 1986 έως το 1994 και παρέμεναν ανεξιχνίαστες για δεκαετίες.

Δράστης ήταν ο Francois Verove, ένας πρώην αξιωματικός της στρατονομίας, ο οποίος στη συνέχεια έγινε αστυνομικός. Γνωστός και ως «Le Grele», ο Francois αυτοκτόνησε, αφήνοντας ένα σημείωμα με το οποίο ομολογούσε τα εγκλήματά του. Τα εργαστηριακά αποτελέσματα μάλιστα, έδειξαν ότι το DNA ταίριαζε με τα εγκλήματα.

Μεταξύ αυτών, ήταν και η δολοφονία μας 11χρονη που είχε εξαφανιστεί από το σχολείο της στο Παρίσι το 1986 και είχε δηλωθεί ως εξαφανισμένη από την οικογένειά της. «Δεν θα μάθουμε ποτέ όλα τα εγκλήματα που διέπραξε ο «Le Grêlé», δήλωσε ο Didier Saban, δικηγόρος που εκπροσωπεί τις οικογένειες.

Ο François Vérove συνδέεται με τέσσερις δολοφονίες και έξι βιασμούς, αλλά ο δικηγόρος είναι βέβαιος ότι υπάρχουν κι άλλα εγκλήματα. Ο θάνατος του δράστη άφησε πολλές οικογένειες χωρίς απαντήσεις.

Ένα σκίτσο του «Le Grêlé» κρέμεται για δεκαετίες στους τοίχους της εγκληματικής ταξιαρχίας της δικαστικής αστυνομίας του Παρισιού. Η υπόθεση άρχισε να διαλευκάνεται όταν ένας ανακριτής κάλεσε 750 αξιωματικούς της στρατονομίας, που εργάζονταν στην περιοχή του Παρισιού εκείνη την εποχή να καταθέσουν.

La Grele

Ο 59χρονος άνδρας που βρέθηκε νεκρός ήταν στρατονόμος πριν γίνει αστυνομικός και αργότερα συνταξιοδοτήθηκε. Κλήθηκε από την αστυνομία στις 24 Σεπτεμβρίου για να δώσει δείγμα DNA πέντε ημέρες αργότερα. Η σύζυγός του ανέφερε ότι από τις 27 Σεπτεμβρίου ήταν αγνοούμενος.

Το πτώμα του του ανακαλύφθηκε σε ένα ενοικιαζόμενο διαμέρισμα στο Grau-du-Roi στις ακτές της Μεσογείου, μαζί με ένα σημείωμα αυτοκτονίας. Οι εισαγγελείς λένε ότι το DNA του ταυτίζεται με στοιχεία που βρέθηκαν σε αρκετές σκηνές εγκλημάτων. Το περιεχόμενο της επιστολής δεν έχει επιβεβαιωθεί, αλλά οι πληροφορίες κάνουν λόγο για ομολογία χωρίς να διευκρινίσει τα θύματα ή τις συνθήκες.

Τα ίδια ίχνη DNA, που βρέθηκαν στη σορό της 11χρονης, εντοπίστηκαν και σε άλλους φόνους και βιασμούς. Μεταξύ αυτών στην περίπτωση της δολοφονίας της 38χρονης Gilles Politi και της Γερμανίδας νταντάς Irmgard Müller, το 1987. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το ίδιο DNA εντοπίστηκε και στην σορό της 19χρονης Karine Leroy το 1994, η οποία βρέθηκε νεκρή, ένα μήνα αφού είχε εξαφανιστεί, καθώς πήγαινε και αυτή στη σχολή της. Στους βιασμούς της 26χρονης Γερμανίδας και δύο ακόμα κοριτσιών, ηλικίας 14 και 11 ετών, ο ύποπτος φέρεται να αυτοπροσδιορίστηκε ως αστυνομικός.

«Είχαμε αυτή την πεποίθηση ότι ήταν αξιωματικός είτε της αστυνομίας είτε του στρατού, τόσο από τη βία που άσκησε στα θύματά του όσο και από τις τακτικές που υιοθέτησε», δήλωσε ο δικηγόρος που εκπροσωπούσε τα θύματα στην France Info TV.