Αμερικανοί πεζοναύτες διατάχθηκαν να σβήσουν τα «f..k isis + taliban» που έγραψαν στο αεροδρόμιο

Newsroom
Αμερικανοί πεζοναύτες διατάχθηκαν να σβήσουν τα «f..k isis + taliban» που έγραψαν στο αεροδρόμιο
Οι τελευταίες διαταγές που έλαβαν οι Αμερικανοί πεζοναύτες στο Αφγανιστάν, οι κωδικοί που έδωσαν στους Αφγανούς για την εκκένωση και το «χαστούκι» των διοικητών.

Τα Αμερικανικά στρατεύματα αποσύρθηκαν ύστερα από 20 χρόνια από το Αφγανιστάν, ωστόσο οι Αμερικανοί πεζοναύτες πριν φύγουν από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, τράβηξαν κάποιες αναμνηστικές φωτογραφίες και έγραψαν στους τοίχους «f...k isis + taliban» (σ.σ. Γαμ… νται o isis οι Tαλιμπάν).

Δεν θεώρησαν πως έκαναν κάτι κακό, ωστόσο οι διατάχθηκαν από τους διοικητές τους να τα σβήσουν πριν αποχωρήσουν. Μία διαταγή, που ήταν «σαν χαστούκι», όπως είπε ένας πεζοναύτης στην Washington Post.

Ανάμεσα στις διαταγές που έλαβαν, ήταν να καταστρέψουν κάθε ηλεκτρονικό εξοπλισμό ακόμα και τα θωρακισμένα οχήματα, ώστε να είναι άχρηστα για τους Ταλιμπάν όταν πέσουν στα χέρια τους, ενώ καθάρισαν και το μέρος.

2

Οι Αμερικανοί πεζοναύτες συνεισέφεραν τα μέγιστα στην εκκένωση από το Αφγανιστάν, έχοντας δώσει κωδικές λέξεις στους Αφγανούς πολίτες, ώστε να πηδήξουν το ποτάμι και να μπουν στο αεροδρόμιο για να τους πάρουν μαζί τους οι Αμερικανοί.

Εκεί πάρθηκε και η εμβληματική φωτογραφία που απεικονίζει έναν πεζοναύτη να σηκώνει πάνω από τον συρμάτινο φράχτη ένα βρέφος.

Παράλληλα, οι Αμερικανοί είχαν μάθει να ξεχωρίζουν μόνο με την ακοή τις προειδοποιητικές βολές των Ταλιμπάν από τους θανατηφόρους πυροβολισμούς.

«Θα ήξερες ότι σκότωναν ανθρώπους όταν άκουγες έναν πυροβολισμό, μετά μια παύση και μετά έναν άλλον πυροβολισμό», είπε ο πεζοναύτης στην Washington Post και συμπλήρωσε για την επιχείρηση εκκένωσης: «Τότε συνειδητοποίησα πως δεν ήθελα να είμαι εκεί. Βλέποντας αυτούς τους ανθρώπους να περνούν μέσα από αυτό το ποτάμι και να κυματίζουν τα χαρτιά τους και εγώ να πρέπει να τους πω όχι».

2