Ο Γιάννης Βόγλης ήθελε μια διαφορετική αριστερά: Τι πλατφόρμες και μαλ...ες (vids)

Newsroom
Ο Γιάννης Βόγλης ήθελε μια διαφορετική αριστερά: Τι πλατφόρμες και μαλ...ες (vids)
Ο Γιάννης Βόγλης, που σαν σήμερα θα είχε γενέθλια, μιλούσε για τη “σαβούρα” του ΠΑΣΟΚ που μάζεψε ο ΣΥΡΙΖΑ, για τον Θεό που πίστευε, αλλά και τα χρέη που ξεπλήρωσε στους τοκογλύφους.

Ο “νταής” του ελληνικού κινηματογράφου, αυτός που σπάνια γελούσε, ίσως μόνο όταν έκανε αναφορά στα εγγόνια του, αλλά και στη φράση που τον ακολούθησε σε όλη την -όχι μόνο καλλιτεχνική- ζωή του: “Στάσου μύγδαλα” που είπε στην Αν Λόνμπεργκ στην Άνδρο, τη γενέτειρα της μητέρας του. Ο Γιάννης Γκόγκλης… Συγχωρείστε μας, να τον “συστήσουμε” ξανά: Ο Γιάννης Βόγλης λοιπόν, (καθώς το άλλαξε) δεν ήταν αυτό που αποκαλούμε “καλό παιδί”. Δεν το αποδέχθηκε ποτέ (σε τελική ανάλυση τι σημαίνει “καλό παιδί”;) και μόχθησε γι αυτά που κατέκτησε, έχασε αλλά ξανά κέρδισε…

Σαν σήμερα, 30 Σεπτεμβρίου, ο σπουδαίος αυτός ηθοποιός το 1937 ήρθε στη ζωή (και έφυγε από αυτήν τον Απρίλιο του 2016) και “έδειξε” πως είναι ο καλός, ποιοτικός ηθοποιός. “Έδειξε“ πως στη ζωή “όπλο” είναι η μάθηση. Δεν κομματοποιήθηκε, αλλά ήταν πολιτικοποιημένος…

Αριστερός της… επικοινωνίας όχι της εξουσίας

Είχε φανερώσει την συμπάθειά του στην αριστερά στηρίζοντας και ψηφίζοντας το ΚΚΕ, για το οποίο όμως είχε πει ότι το κόμμα “είναι κολλημένο, γι αυτό και συρρικνώθηκε”. Δεν είχε κρύψει τον σεβασμό του στην Αλέκα Παπαρήγα και είχε πει - σε ένα γενικό πλαίσιο πως «ονειρεύομαι μια αριστερά που πιστεύει στην επικοινωνία όχι στην εξουσία. Τι πλατφόρμες και μαλακίες»!, είχε δηλώσει χαρακτηριστικά.

Μισούσε τη λέξη “φιλελεύθερος”, ενώ εκτιμούσε τον Γιάννη Βαρουφάκη. Για τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, την οποία γνώριζε από μικρή ηλικία τη θεωρούσε “εριστική και προκλητική. Αυτές οι καινούργιες κυρίες, που μπαίνουν δυναμικά, δείχνουν γυναίκες που ξεπερνούν το μέτρο».

Θεωρούσε ότι το ΠΑΣΟΚ «βόλεψε το πλήθος», ενώ για τη Νέα Δημοκρατία είχε πει πως «δεν με εκπλήσσει τίποτα».

Έχοντας κάνει αναφορά στον ΣΥΡΙΖΑ, είχε πει ότι «έχει στα σπλάχνα του μέρος της σαβούρας του ΠΑΣΟΚ» ενώ τολμούσε να πει πως είχε ράμματα για όλους.

Ούτε θρησκόληπτος ούτε θρησκευόμενος

Πολλές φορές είχε ερωτηθεί σε τι Θεό πιστεύει και η απάντησή του ήταν «σε μια στάση που τέτοιες ώρες θα τους ήθελε όλους ενωμένους. Δεν είμαι θρησκόληπτος, δεν είμαι θρησκευόμενος. Όμως πιστεύω ότι υπάρχει μια υπέρτατη δύναμη που ρυθμίζει όλο το σύμπαν και την ισορροπία του». Πίστευε δε στη μετά θάνατον ζωή “πιστεύω πως ο κύκλος δεν κλείνει”.

“Θεωρήθηκα… επικίνδυνος”

Η πολιτική στιγμάτισε και τη σχέση του, στα δύσκολα χρόνια, με το Εθνικό Θέατρο. Του είχαν ζητήσει αρχικά να υπογράψει συμβόλαιο αλλά και ένα ατομικό δελτίο. Τι ήταν αυτό; “Έπρεπε να απαντήσω αν είχα άμεση ή έμμεση σχέση με κάποιες πολιτικές οργανώσεις που απαριθμούσαν: Επιτροπή Ειρήνης, Νεολαία της ΕΔΑ, Ελληνοσοβιετικός Σύνδεσμος. Είχα μπλεχτεί”.

Στην τέταρτη πρόβα του ζήτησαν να φύγει: “Στο χαρτί που μου έστειλαν έγραφαν ότι θεωρήθηκα… επικίνδυνος”.

Τα χρέη στους τοκογλύφους

Τα τελευταία χρόνια της καριέρας του ο Γιάννης Βόγλης, επί μια 10ετία δούλευε στην τηλεόραση για να ξοφλήσει τα χρέη του: “Δεν ήθελα να λένε πως ο Βόγλης χρωστάει”. Πως προέκυψαν αυτά τα χρέη; Χρεώθηκε ως παραγωγός, έπεσε θύμα των τοκογλύφων και θυσίασε και το τριώροφο στη Γλυφάδα που έμοιαζε πια βραχνάς. “Τους ξεπλήρωσα όλους, ακόμα και τους τοκογλύφους που τώρα θυμώνων σαν διαφημίζει τα ενεχυροδανειστήρια τους η τηλεόραση”.

Η Σουηδέζα Αν Λόμπεργκ στα “Κορίτσια στον Ήλιο”

Δεν θα μπορούσαμε να “κλείσουμε” δίχως την ιστορία με την Αν Λόμπεργκ στην ταινία “Κορίτσια στον Ήλιο”. Την γοητευτική Σουηδέζα η οποία είχε μάτια μόνο για τον Γιάννη Βόγλη. Το ερώτημα εύλογο, αλλά ο ίδιος έδωσε την απάντηση: “Ποτέ δεν υπήρξε τίποτα μαζί της γιατί ήμουν ερωτευμένος με τη γυναίκα μου. Ούτε όμως κι εκείνη μου είπε ποτέ τίποτα, σεβόταν ότι ήμουν παντρεμένος”.

Συν τοις άλλοις, ο σκηνοθέτης Βασίλης Γεωργιάδης ήταν ερωτευμένος με τη γλυκιά Σουηδέζα και στο υπονοούμενο ενός “μη εκτιμητέου παραγωγού” ο Βόγλης είχε απαντήσει: “Δεν θα ρίσκαρα ποτέ τη φιλία του Βασίλη για λίγο σεξ”.