Τι ισχύει για την είσοδο σε γυμναστήρια, αλαλούμ με την προσέλευση ασθενών στα οδοντιατρεία (vids)

Newsroom
Τι ισχύει για την είσοδο σε γυμναστήρια, αλαλούμ με την προσέλευση ασθενών στα οδοντιατρεία (vids)
Ένα αλαλούμ επικράτησε σχετικά με τα μέτρα που ισχύουν για την προσέλευση ασθενών στα οδοντιατρεία.

Αυστηρά μέτρα ισχύουν για την είσοδο των πολιτών στα γυμναστήρια. Συγκεκριμένα, και σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις, στα κλειστά γυμναστήρια μπορούν να μπαίνουν οι εμβολιασμένοι και όσοι έχουν νοσήσει εντός εξαμήνου, επιδεικνύοντας το ανάλογο πιστοποιητικό, το οποίο ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης νομιμοποιείται να ζητά στην είσοδο και να κάνει ταυτοπροσωπία μέσω της εφαρμογής «Covid Free App».

Σε ό,τι αφορά στους ανεμβολίαστους, η πρόσβασή τους θα γίνει με αρνητικό rapid test 48 ωρών, αλλά είναι στην διακριτική ευχέρεια της εκάστοτε επιχείρησης το αν θα τους δεχτεί.

Επίσης, τα αποδυτήρια των γυμναστηρίων θα λειτουργούν με τους ακόλουθους κανόνες:

  • Η χωρητικότητα καθορίζεται σε 1 άτομο ανά 15 τμ.
  • ​Επιτρέπεται η χρήση του 50% των καταϊονιστήρων (ντους).
  • ​Απαγορεύεται η χρήση της σάουνας όπου υπάρχει.
  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας KN95 ή FFP2 αντί διπλής μάσκας στους κοινόχρηστους χώρους.

«Τα γυμναστήρια είναι ένας ασφαλέστατος χώρος. Τα μέτρα τηρούνται 100% και όλοι μπορούν να αισθάνονται απόλυτα ασφαλείς. Για να έρθει ανεμβολίαστος χρειάζεται rapid test που να έχει γίνει εντός των τελευταίων 48 ωρών. Έχει χαθεί μεγάλο μέρος πελατών για αυτό το λόγο. Υπάρχει μεγάλο κομμάτι ανεμβολίαστων στις νέες ηλικίες, αλλά έπρεπε να παρθούν κάποια μέτρα. Υπάρχουν και άλλοι τρόποι, ακόμα πιο ασφαλείς, χωρίς να χρειάζονται τόσα τεστ. Υπάρχει το μηχάνημα καθαρισμού του αέρα», ανέφερε στο Mega Σαββατοκύριακο ο ιδιοκτήτης ενός γυμναστηρίου.

Αλαλούμ με την προσέλευση ασθενών στα οδοντιατρεία

Μετά την έντονη διαμαρτυρία μελών της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας (ΕΟΟ) για τις νέες οδηγίες που αφορούσαν μεταξύ άλλων και την υποχρεωτική διενέργεια rapid test των ασθενών σε θεραπείες με αερόλυμα, μετά και από αναθεώρηση της ΚΥΑ επί του θέματος, γνωστοποιήθηκαν νέες οδηγίες για την προσέλευση των ασθενών αλλά και των συνοδών τους.

Η νέα επικαιροποιημένη ΚΥΑ περιλαμβάνει τα εξής:

  • Εμβολιασμένοι ασθενείς: Προσέρχονται κανονικά, χωρίς επιπρόσθετο έλεγχο.
  • Συνοδός ασθενούς: Εάν επιβάλλεται η παρουσία του, πρέπει να είναι εμβολιασμένος ή να διαθέτει rapid test 48 ωρών.
  • Ανεμβολίαστοι ασθενείς: Προσέρχονται με αρνητικό rapid test 48 ωρών. Εξαιρούνται τα έκτακτα περιστατικά με χαρακτήρα επείγοντος ή για εκτέλεση πράξης χωρίς παραγωγή αερολύματος. Δηλαδή, διενεργείται μόνο διαγνωστικός έλεγχος.
  • Παιδιά σχολικής ηλικίας: Προσέρχονται με την εξέταση, δηλαδή self-test 48 ωρών, που ήδη έχουν διενεργήσει για τη φυσική τους παρουσία στο σχολικό πρόγραμμα.