Τα 10 σημαντικότερα «Σαν Σήμερα»: Η επίθεση των Χρυσαυγιτών εναντίον μελών του ΚΚΕ στο Πέραμα (vid)

Newsroom
Τα 10 σημαντικότερα «Σαν Σήμερα»: Η επίθεση των Χρυσαυγιτών εναντίον μελών του ΚΚΕ στο Πέραμα (vid)
Η επίθεση των μελών της Χρυσής Αυγής σε μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ που έκαναν αφισοκόλληση στο Πέραμα το 2013.

Στις 12 Σεπτεμβρίου 2013, περίπου 50 Χρυσαυγίτες με λοστούς και καδρόνια επιτέθηκαν σε ομάδα περίπου 30 ατόμων του ΚΚΕ που διενεργούσε αφισοκόλληση στο Πέραμα και τραυμάτισε 9 εξ αυτών που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο. Επίσης προκλήθηκαν ζημιές σε αυτοκίνητα.

«Κατά τη διάρκεια αφισοκόλλησης, μια ομάδα 50 θρασύδειλων φασιστών Xρυσαυγιτών επιτέθηκε με ρόπαλα, από τα οποία προεξείχαν πρόκες, σε 20 κομμουνιστές. Η επίθεση ήταν δολοφονική, χτυπούσαν στο ψαχνό οδηγώντας 9 άτομα στο νοσοκομείο.

Οι συγκεκριμένοι «παλικαράδες» δεν έκαναν κανένα μεγάλο κατόρθωμα. Οι κομμουνιστές και ο λαός δεν τρομοκρατούνται. Δεν έχουμε τρομοκρατηθεί δεκαετίες ολόκληρες από πιο σκληρούς αντικομμουνιστές από αυτούς, δε θα μας τρομοκρατήσουν ένα τσούρμο θρασύδειλων», ανέφερε η ανακοίνωση που εξέδωσε η Τομεακή Οργάνωση Πειραιά του ΚΚΕ και η Νομαρχιακή Οργάνωση Πειραιά της ΚΝΕ.

Η εφημερίδα Guardian χαρακτήρισε την επίθεση ως τη σοβαρότερη βιαοπραγία της Χρυσής Αυγής μετά την είσοδό της στο Κοινοβούλιο.

Την επίθεση καταδίκασαν όλα τα κόμματα, πλην της Νέας Δημοκρατίας. Αρκετά μέλη του ΣΥΡΙΖΑ παρευρέθηκαν στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας που οργάνωσε το ΚΚΕ στο Πέραμα το απόγευμα της Παρασκευής, 13 Σεπτεμβρίου 2013.

Η αστυνομία δεν προέβη σε καμία σύλληψη από τα 24 άτομα που προσήγαγε.

Τα σημαντικότερα γεγονότα της 12ης Σεπτεμβρίου...

1829: Λαμβάνει χώρα η Μάχη της Πέτρας στη Βοιωτία, η τελευταία μάχη της Ελληνικής Επανάστασης.

1945: Γεννήθηκε ο Μίλο Μανάρα, Ιταλός κομίστας, γνωστός για τη σειρά του «Το κουμπί της».

1948: Αεροπειρατεία εκδηλώνεται σε αεροσκάφος της ΤΑΕ, που εκτελεί το δρομολόγιο Αθήνα - Θεσσαλονίκη. Οι έξι νεαροί αεροπειρατές, μέλη της ΕΠΟΝ, αναγκάζουν τον πιλότο να οδηγήσει το σκάφος στη Γιουγκοσλαβία. Είναι μία από τις πρώτες αεροπειρατίες στην ιστορία της πολιτικής αεροπορίας.

1959: Κάνει πρεμιέρα στις Η.Π.Α. η Μπονάντσα, η πρώτη προγραμματισμένη έγχρωμη τηλεοπτική σειρά.

1967: Η Αστυνομία και ο Δήμος Πειραιώς προβαίνουν στο κλείσιμο των κακόφημων μπαρ και των οίκων ανοχής στην περιοχή της Τρούμπας.

1981: Ο Ιρλανδός ρόκερ Ρόρι Γκάλαχερ δίνει μία συγκλονιστική συναυλία στο Γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας, παρουσία 40.000 θεατών.

2003: Πέθανε ο ο Τζόνι Κας, Αμερικανός τραγουδιστής, τραγουδοποιός, ηθοποιός και συγγραφέας. Θεωρείται ένας από τους πιο επιδραστικούς μουσικούς του 20ού αιώνα. Έμεινε στην ιστορία σαν λαϊκός τραγουδιστής της κάντρι παρ' όλη την ενασχόληση του και με άλλα είδη μουσικής, ιδίως στα πρότερα χρόνια της καριέρας του, συμπεριλαμβανομένων των ροκαμπίλι, ροκ εν ρολ, μπλουζ, φολκ και γκόσπελ.

2013: Δολοφονική επίθεση από 50 μέλη της Χρυσής Αυγής δέχονται λίγο πριν από τα μεσάνυχτα 30 μέλη της ΚΝΕ και του ΚΚΕ, που πραγματοποιούν αφισοκόλληση στο Πέραμα, μερικά μέτρα από την πύλη της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης στη Λεωφόρο Δημοκρατίας.

2016: Υπέρ της αλλαγής του άρθρου 16 του Συντάγματος τάσσεται ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, υποστηρίζοντας ότι με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα υπήρχαν και σημαντικά οφέλη για την οικονομία.

2019: «Έφυγε» από τη ζωή ο Νάνος Βαλαωρίτης, Έλληνας ποιητής, που κινείται στο κλίμα του υπερρεαλισμού.