Οι ανατιμήσεις σε ρεύμα και σιτηρά ακριβαίνουν το ψωμί: «Tέτοια σφοδρότητα αυξήσεων δεν έχω συναντήσει ξανά», λέει αρτοποιός (vid)

Newsroom
Οι ανατιμήσεις σε ρεύμα και σιτηρά ακριβαίνουν το ψωμί: «Tέτοια σφοδρότητα αυξήσεων δεν έχω συναντήσει ξανά», λέει αρτοποιός (vid)
Aπό 1 Οκτωβρίου αναμένεται να εφαρμοστούν νέες αυξήσεις σε βασικά προϊόντα.

Νέο μπαράζ ανατιμήσεων έρχεται από Οκτώβριο να προστεθεί στις ήδη αυξημένες τιμές, σχεδόν σε όλα τα είδη πρώτης ανάγκης. Οι εταιρίες έχουν ήδη αναμορφώσει τα τιμολόγια τους, με τις νέες αυξήσεις να φθάνουν ακόμα και το 33%.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ρεπορτάζ που μεταδόθηκε στο δελτίο ειδήσεων του Open, αύξηση φωτιά αναμένεται και στο ψωμί, καθώς οι αρτοποιοί δηλώνουν αδυναμία να απορροφήσουν τις αυξήσεις στο ρεύμα που ήδη εφαρμόζονται, αλλά και στα σιτηρά, που μέσα σε ένα χρόνο έχουν πάρει αύξηση πάνω από 100% και ετοιμάζονται να μετακυλήσουν το κόστος και στην τιμή του ψωμιού.

Συγκεκριμένα η τιμή της φρατζόλας (330γρ.) από 0,70 ανεβαίνει στα 0,90 και του μισού κιλού θα φτάσει το 1 ευρώ.

«Τέτοια σφοδρότητα αυξήσεων δεν έχω συναντήσει ξανά. Ένα παράδειγμα θα σας δώσω, πέρυσι το σιτάρι είχε τιμή πώλησης 0,24 ευρώ το κιλό και φέτος διαπραγματεύεται στα 0,53», αναφέρει ένας αρτοποιός στο Open.

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, από 1 Οκτωβρίου πρόκειται να εφαρμοστούν νέες αυξήσεις σε βασικά προϊόντα όπως:

  • Γάλα 3%
  • Καθαριστικά από 3,5% έως 8%
  • Ζυμαρικά 20%-33%
  • Καλλυντικά και βαφές μαλλιών 9%
  • Προϊόντα προσωπικής περιποίησης 3,5%-5,7%

Μεγάλες αυξήσεις σε φρούτα και λαχανικά καταγράφηκαν φέτος το καλοκαίρι, λόγω καύσωνα, που κατέστρεψε μέρος της παραγωγής και της αυξημένης ζήτησης λόγω τουρισμού.

Αυτή την εποχή, οι ντομάτες πωλούνται 50% πάνω, τα κολοκύθια και οι πιπεριές 20%, τα ροδάκινα 35% και τα σταφύλια 20%.

Οι νέες αυξήσεις αναμένονται από Οκτώβριο, λόγω αύξησης σε καύσιμα και ενέργεια.