Συναγερμός για ανατιμήσεις «φωτιά»: Φόβοι πως ο καφές μπορεί να φτάσει τα 5 ευρώ, αυξήσεις σε ρεύμα και καύσιμα

Newsroom
Συναγερμός για ανατιμήσεις «φωτιά»: Φόβοι πως ο καφές μπορεί να φτάσει τα 5 ευρώ, αυξήσεις σε ρεύμα και καύσιμα
Ο Άδωνις Γεωργιάδης προειδοποίησε ότι θα υπάρξει μεγάλη αύξηση στον καφέ και ότι δεν αποκλείεται η τιμή του από 2 ευρώ να φτάσει τα 5. Αυξήσεις σε βασικά αγαθά.

Προ των πυλών είναι οι μεγάλες ανατιμήσεις στην αγορά και για τον λόγο αυτό αναμένονται κυβερνητικές παρεμβάσεις από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς αναμένεται να επηρεαστούν πολλά νοικοκυριά.

Συγκεκριμένα, τις σχετικές ανακοινώσεις για την προσπάθεια συγκράτησης των ανατιμήσεων σε αγαθά όπως το ρεύμα, ο καφές, το ψωμί κτλ., αναμένεται να κάνει ο πρωθυπουργός από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης στις 11 Σεπτεμβρίου.

Μάλιστα το θέμα απασχόλησε χθες (2/9) τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Σύμφωνα με το newsit.gr, ο Άδωνις Γεωργιάδης προειδοποίησε ότι θα υπάρξει μεγάλη αύξηση στον καφέ και ότι δεν αποκλείεται η τιμή του από 2 ευρώ να φτάσει τα 5, λόγω της διεθνούς αύξησης του κόκκου καφέ, συνέπεια της ξηρασίας στη Βραζιλία, η οποία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής καφέ στον κόσμο.

Στην Ευρωζώνη, ο πληθωρισμός έκλεισε στο +3% και στις 9 Σεπτεμβρίου θα φανεί αν θα καταγραφεί αντίστοιχη επίδοση και στην Ελλάδα κάτι που πλέον μοιάζει εξαιρετικά πιθανό.

Αυξήσεις σε ρεύμα και καφέ

Στους λογαριασμούς ρεύματος έχουν ήδη ενσωματωθεί οι «ρήτρες αύξησης της τιμής χονδρικής» και οι πρόσθετες επιβαρύνσεις ανέρχονται σε δεκάδες ευρώ.

Συγκεκριμένα, απλές αναγωγές δείχνουν αυξήσεις στην τιμή της κιλοβατώρας ακόμη και κατά 30-40% ή και περισσότερο.

Στον καταναλωτή αναμένεται να περάσει και η μεγάλη αύξηση του καφέ ενώ έντονες πιέσεις προκαλούνται από την εκτίναξη του μεταφορικού κόστους (τιμή μεταφοράς κοντέινερ) ακόμη και κατά 400% σε σχέση με τις αρχές του χρόνου.

Το οικονομικό επιτελείο μελετά το ενδεχόμενο να συμπεριλάβει μειώσεις έμμεσων φόρων στο νέο πακέτο στήριξης. Μειωμένοι θα παραμείνουν οι φόροι σε ηλεκτρικό ρεύμα, καφέ και μεταφορές.

Άδωνις Γεωργιάδης: «Δεν είναι στη δυνατότητά μας να ελέγξουμε την παγκόσμια οικονομία»

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, από το βήμα της Βουλής αναφέρθηκε, στην αύξηση του πληθωρισμού, «λόγω της διεθνούς αύξησης των τιμών, στα καύσιμα, στην ενέργεια, στα ναύλα και στις πρώτες ύλες», και προέτρεψε τους καταναλωτές να αξιοποιούν την υπηρεσία e καταναλωτής προκειμένου πριν προβούν σε αγορές, να ενημερωθούν για τα σημεία που θα βρουν φθηνότερα τα είδη που θέλουν να αγοράσουν.

«Η διαφορά δεν είναι απλώς 40 λεπτά ή 1 ή 2 ευρώ -που και αυτά έχουν τη σημασία τους- αλλά μπορεί να διαπιστώσει διαφορές δεκάδων ευρώ για το ίδιο είδος», εξήγησε ο κ. Γεωργιάδης.

«Θα υπάρξουν υπό τις παρούσες διεθνείς συγκυρίες ανατιμήσεις σε πολλά προϊόντα. Δεν θα έρθουν δυνάμει της κυβέρνησης. Δεν είναι στη δυνατότητά μας να ελέγξουμε την παγκόσμια οικονομία» ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης.