Επικράτησε η λογική: Ακυρώθηκε το κυνήγι αγριογούρουνων στην Πεντέλη (pic)

Επικράτησε η λογική: Ακυρώθηκε το κυνήγι αγριογούρουνων στην Πεντέλη (pic)
To Δασαρχείο Πεντέλης ανακοίνωσε πως το κυνήγι αγριογούρουνων που είχε προαναγγελθεί για αύριο, δεν θα πραγματοποιηθεί.

Έστω και την τελευταία στιγμή, φαίνεται πως η λογική επικράτησε και το κυνήγι αγριογούρουνων που οργάνωνε το Δασαρχείο Πεντέλης, ακυρώθηκε.

Θυμίζουμε οτι αυτό θα γινόταν επειδή τα ζώα αυτά είχαν αυξηθεί στο δάσος της περιοχής και ουκ ολίγες φορές είχαν κατέβει σε κατοικημένη περιοχή για να βρουν φαγητό, χωρίς ωστόσο να δημιουργήσουν κανένα πρόβλημα.

Προκειμένου να φτάσουμε όμως στην απόφαση αυτή, λιγότερο από 24 ώρες από το προγραμματισμένο ραντεβού του δασαρχείου με τους κυνηγούς, χρειάστηκε να υπάρχουν αντιδράσεις από φιλοζωικές οργανώσεις, αλλά και από τους Δήμους Πεντέλης και Διονύσου.

Οι θέσεις των Δήμων

«Με αφορμή την πρόσφατη ανακοίνωση του Δασαρχείου Πεντέλης για τη μείωση του υπερπληθυσμού των αγριόχοιρων στην ευρύτερη περιοχή του Πεντελικού όρους, σε συνεργασία με τον Κυνηγετικό Σύλλογο Αμαρουσίου, ο Δήμος Διονύσου δηλώνει απερίφραστα και κατηγορηματικά ότι αντιτίθεται σε κάθε δράση που στρέφεται κατά της ζωής ανυπεράσπιστων ζώων», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Δήμος Διονύσου, προσθέτοντας πως «δεν επικροτεί σε καμία περίπτωση την πρακτική και "δράση" που έχει προγραμματιστεί για την Τρίτη, 31 Αυγούστου 2021, η οποία απλώς μας κοινοποιήθηκε από το αρμόδιο Δασαρχείο, χωρίς να υπάρχει η παραμικρή συνεννόηση».

Και συνεχίζει: «Ο δήμος μας έχει πληγεί το τελευταίο χρονικό διάστημα από τη φυσική καταστροφή "Μήδεια" και είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της πρόσφατης καταστροφικής πυρκαγιάς. Η άγρια πανίδα βρίσκεται σε κίνδυνο και όλα τα ζώα έχουν υποστεί απίστευτη ταλαιπωρία. Γι' αυτό τον λόγο καλούμε το Δασαρχείο να ακυρώσει την προγραμματισμένη δράση και να εξετάσει άλλες εναλλακτικές μεθόδους μείωσης του πληθυσμού των αγριόχοιρων που δεν προϋποθέτουν τη θανάτωση των ζώων.

Ο δήμαρχος Διονύσου, Γιάννης Καλαφατέλης, σε στενή συνεργασία με την ειδική σύμβουλο Φιλοζωίας, Μαρία Αντωνοπούλου-Πρίντζου και τον αρμόδιο εντεταλμένο σύμβουλο, Γιάννη Τσουδερό, θα ασκήσουν κάθε δυνατή πίεση για την ακύρωση της απόφασης του Δασαρχείου και την αντικατάστασή της από μία άλλη δράση, που δεν θα προβλέπει σε καμία περίπτωση τη θανάτωση ζώων. Επίσης, ενημερωτικά αναφέρουμε ότι ο Δήμος Διονύσου για την προστασία των διερχόμενων οδηγών από τη διέλευση αγριόχοιρων, έγκαιρα είχε εκδώσει σχετική ανακοίνωση από τις 13 Νοεμβρίου 2019, ενώ ολοκληρώνεται σύντομα η τοποθέτηση προειδοποιητικών πινακίδων σε διάφορα κεντρικά σημεία-περάσματα αγριόχοιρων στον δήμο».

Από τη δική του μεριά, ο Δήμος Πεντέλης, επίσης εξέδωσε ανακοίνωση, όπου τονίζεται μεταξύ άλλων ότι: «Στον Δήμο Πεντέλης απαγορεύεται το κυνήγι εδώ και πολλά χρόνια και δεν υπάρχει καμία πρόθεση επαναφοράς του».

Και καταλήγει ως εξής: «Ο Δήμος Πεντέλης, δεν έχει καμία ανάμειξη στη λήψη της συγκεκριμένης απόφασης του Δασαρχείου, ούτε υπήρξε αποδέκτης της, ούτε καν με τη μορφή της κοινοποίησης. Η προστασία του ορεινού οικοσυστήματος, της βιοποικιλότητας, της χλωρίδας και της πανίδας του Πεντελικού όρους είναι για εμάς αδιαπραγμάτευτη».

Η αλλαγή της απόφασης

Έτσι σήμερα το μεσημέρι, το Δασαρχείο ανακοίνωσε την ακύρωση της ενέργειας, λέγοντας πως θα συνεχίσει να στήνει παγίδες για να πιάνει τα αγριογούρουνα και να τα απελευθερώνει στο περιβάλλον από το οποίο προήλθαν.
ανακοινωση