Τα 10 σημαντικότερα «Σαν Σήμερα»: Το Διαστημικό Λεωφορείο Ντισκάβερι απογειώνεται για το παρθενικό του ταξίδι

Τα 10 σημαντικότερα «Σαν Σήμερα»: Το Διαστημικό Λεωφορείο Ντισκάβερι απογειώνεται για το παρθενικό του ταξίδι
Το σκάφος φέρει το όνομα παλαιότερων εξερευνητικών πλοίων, κυρίως τα HMS Discovery, το ιστιοφόρο πλοίο που συνόδευσε τον εξερευνητή Τζέημς Κουκ στο τρίτο και τελευταίο ταξίδι του.

Σαν σήμερα, 30 Αυγούστου, το 1984 το STS-41-D, το Διαστημικό Λεωφορείο Ντισκάβερι απογειώνεται για το παρθενικό του ταξίδι.

Το Διαστημικό Λεωφορείο Ντισκάβερι (Κωδικός Τροχιακού Οχήματος: OV-103) είναι ένα από τα τρία επιχειρησιακά διαστημικά λεωφορεία του στόλου της NASA.

Όταν πρωτοπέταξε το 1984, το Ντισκάβερι έγινε το τρίτο επιχειρησιακό διαστημικό λεωφορείο και προσγειώθηκε για τελευταία φορά στις 9 Μαρτίου 2011 αφού ολοκλήρωσε την αποστολή STS133.

Το Ντισκάβερι έχει πραγματοποιήσει τόσο ερευνητικές αποστολές όσο και αποστολές συναρμολόγησης του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (International Space Station - ISS).

Τα σημαντικότερα γεγονότα της 30ης Αυγούστου...

  • 1945: Οι βρετανικές δυνάμεις απελευθερώνουν το Χονγκ Κονγκ από τους Ιάπωνες.
  • 1945: Πραγματοποιείται η πρώτη συνεδρίαση του Συμμαχικού Συμβουλίου Ελέγχου, που κυβερνά τη Γερμανία μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
  • 1962: Η Ιαπωνία πραγματοποιεί δοκιμή του NAMC YS-11, του πρώτου της αεροσκάφους από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και του μοναδικού επιτυχημένου εμπορικού αεροσκάφους της πριν ή μετά τον πόλεμο.
  • 1963: Τίθεται σε λειτουργία η τηλεφωνική γραμμή Μόσχας-Ουάσινγκτον μεταξύ των ηγετών των Η.Π.Α. και της Σοβιετικής Ένωσης.
  • 1974: Τρένο που εκτελεί το δρομολόγιο Βελιγράδι-Ντόρτμουντ εκτροχιάζεται στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Ζάγκρεμπ, σκοτώνοντας πάνω από 150 επιβάτες.
  • 1991: Το Αζερμπαϊτζάν κηρύσσει την ανεξαρτησία του από τη Σοβιετική Ένωση.
  • 1996: Στην Ολλανδία, η στρατιωτική θητεία γίνεται εθελοντική.
  • 2001: Διεξάγονται οι πρώτες εκλογές στο Ανατολικό Τιμόρ. Το Επαναστατικό Μέτωπο για ένα Ανεξάρτητο Ανατολικό Τιμόρ (FRETILIN) κερδίζει 57% των ψήφων και 55 από τις 88 έδρες στο Κοινοβούλιο, ακολουθούμενο από το Δημοκρατικό Κόμμα με 9% και 7 έδρες. Η συμμετοχή είναι πολύ μεγάλη και φθάνει το 91,3%.
  • 2003: Βυθίζεται στη Θάλασσα Μπάρεντς το παροπλισμένο ρωσικό πυρηνοκίνητο υποβρύχιο K-159 με αποτέλεσμα την απώλεια 9 μελών του πληρώματός του.
  • 2008: Η Λιβύη υπογράφει συμφωνία με την Ιταλία με βάση την οποία η δεύτερη θα προβεί σε επενδύσεις και θα καταβάλει αποζημιώσεις εκατομμυρίων ευρώ στην αφρικανική χώρα για την περίοδο της αποικιοκρατίας.

*Με πληροφορίες από wikipedia