Οι διαφορές των Beriev και Ilyushin στη μάχη της πυρόσβεσης (vid)

Οι διαφορές των Beriev και Ilyushin στη μάχη της πυρόσβεσης (vid)
Οι δυο «γίγαντες» τον αιθέρων επιχειρούν ενάντια στον πύρινο εφιάλτη.

Δύο ρωσικά ιπτάμενα «θηρία» έχουν ριχτεί στη μάχη με τις πυρκαγιές που έπληξαν τη χώρα μας και συνέβαλαν αποφασιστικά στις προσπάθειες της κατάσβεσης. Πρόκειται για το Beriev και το Ilyushin.

Αναλυτικά

  • To Beriev ΒΕ-200 έχει μήκος 32 μέτρα, ζυγίζει 25 τόνους και μπορεί να μεταφέρει 12.000 λίτρα νερού.
  • Το Ilyushin IL-76 έχει μήκος 46 μέτρα, ζυγίζει 92 τόνους. Έχει την δυνατότητα να μεταφέρει 50.000 λίτρα νερού.

Οι δυο «γίγαντες» τον αιθέρων επιχειρούν ενάντια στον πύρινο εφιάλτη, πρόσφατα στα Βίλια αλλά προηγουμένως στην Εύβοια, στην Βαρυμπόμπη και στην Κρήτη.

Το Beriev

Το Beriev είναι ένα υδροπλάνο με μεταφορική ικανότητα 50% περισσότερη από το ικανότερο καναντέρ που διαθέτουμε σήμερα, το οποίο έχει αποδειχθεί μάλλον αποτελεσματικό για τις ελληνικές ιδιαιτερότητες.

Στις 4 δεξαμενές του Beriev αφρός αναμειγνύεται με νερό για αποτελεσματικότερη κατάσβεση. Με ταχύτητα 75 χιλιόμετρων την ώρα φτάνει στο μισό χρόνο από τα καναντέρ.

Μπορεί να γίνει συντήρηση ακόμη και τη νύχτα, όμως θα πρέπει να τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας για τα όρια του χρόνου πτήσης.

To Beriev είναι πιο ευκίνητο από το μεγαθήριο Ilyushin που μπορεί να κάνει μόνο μια ρίψη την ώρα.

Το Ilyushin

«Το Ilyushin είναι ένα τροποποιημένο μεταγωγικό, το μέσο που μεταφέρει την μεγαλύτερη ποσότητα νερού με εξαίρεση 747 που χρησιμοποιούνται στις ΗΠΑ που μπορούν να μεταφέρουν 100 τόνους νερού. Έχει ένα σοβαρό μειονέκτημα. Πρώτον σαν πολύ μεγάλο δεν μπορεί να διαχειριστεί ανάγλυφο, από μεγάλα ύψη η ρίψη νερού δεν είναι αποτελεσματική. Για να γεμίσει τους 40-50 τόνους που παίρνει πρέπει να γίνει στο αεροδρόμιο», ανέφερε στο Star, ο αεροναυπηγός κ. Φαίδων Καραϊωσηφίδης.