Νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους: Τι αναφέρει η κυβέρνηση για τα σενάρια νέου lockdown, προ των πυλών η χρήση μάσκας παντού (vid)

Νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους: Τι αναφέρει η κυβέρνηση για τα σενάρια νέου lockdown, προ των πυλών η χρήση μάσκας παντού (vid)
Σε ποιους κλειστούς χώρους δεν θα επιτρέπεται να μπαίνουν οι ανεμβολίαστοι. Τι αναφέρουν κυβερνητικές πηγές για τα σενάρια νέου lockdown.

Νέα πραγματικότητα περιμένει τους ανεμβολίαστους μετά τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης πιθανότατα την Τρίτη (24/8) και με την μετάλλαξη Δέλτα να καλπάζει.

«Η χώρα δεν θα ξανακλείσει»

Όλα δείχνουν ότι ο Σεπτέμβριος θα μπει με περιορισμούς για όσους δεν έχουν κάνει το εμβόλιο, με την κυβέρνηση να διαμηνύει ότι η χώρα δεν θα ξανακλείσει, σύμφωνα με ρεπορτάζ που μεταδόθηκε στο δελτίο ειδήσεων του Open.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου το πρωί του Σαββάτου (21/8) υπογράμμισε πως δεν υπάρχει περίπτωση να επιβληθεί καθολικό lockdown, καθώς δεν μπορεί να ανασταλούν ξανά το φθινόπωρο η οικονομική δραστηριότητα και η κοινωνική ζωή.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, τα μέτρα που αναμένεται να ανακοινωθούν από την κυβέρνηση είναι τα εξής:

  • Απαγόρευση εισόδου για μη εμβολιασμένους σε χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας,

  • Είσοδος στις σχολικές και ακαδημαϊκές μονάδες του προσωπικού (καθηγητές ΑΕΙ, καθηγητές Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και δάσκαλοι) μόνο με επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή με δύο αρνητικά εργαστηριακά τεστ την εβδομάδα,

  • Υποβολή σε εργαστηριακά τεστ για εργαζόμενους στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

  • Επιστροφή της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους.

Προ των πυλών η χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους

Στην επιθετικότητα της ινδικής μετάλλαξης «Δέλτα» αποδίδεται η σταθερά υψηλή καταγραφή κρουσμάτων σε ημερήσια βάση, καθώς και η αύξηση των νοσηλειών.

Το σύστημα υγείας πιέζεται και πολλές περιοχές είναι στο «κόκκινο». Μόλις δύο μήνες μετά την άρση της υποχρεωτικότητας στη χρήση μάσκας σε όλους τους εξωτερικούς χώρους, η επαναφορά του μέτρου βρίσκεται προ των πυλών, σε μία προσπάθεια ανάσχεσης του κύματος της πανδημίας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Open, η κυβέρνηση με την σύμφωνη γνώμη των ειδικών είναι έτοιμη να ανακοινώσει την χρήση της μάσκας παντού, ακόμη και για τους εμβολιασμένους σε μια προσπάθεια ανάσχεσης του κύματος της πανδημίας που πλήττει τη χώρα.

Μάλιστα ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, σε δηλώσεις του τόνισε πως: «η επιτροπή πρέπει να εξετάσει προσεκτικά και να γενικεύσει την χρήση μάσκας υψηλής προστασίας ή διπλής μάσκας. Το μεταδοτικό στέλεχος Δέλτα δυστυχώς είναι πολύ διαφορετικό από τα προηγούμενα…».

Την Τρίτη οι ανακοινώσεις

Όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, οι ανακοινώσεις των μέτρων αναμένεται να πραγματοποιηθούν την προσεχή Τρίτη (24/8).

«Νομίζω την Τρίτη (24/8) θα ανακοινωθεί το πλαίσιο λειτουργίας της οικονομίας και της κοινωνίας όσον αφορά την πανδημία δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία, επιμένει δεν υποχωρεί, δημιουργεί απειλές σε πείσμα όσων ερμηνεύουν τα πράγματα με το δικό τους τρόπο» ενώ πρόσθεσε: «Ή θα εμβολιαστούν αυτοί οι άνθρωποι, ή θα νοσήσουν, θέτοντας σε κίνδυνο το κοινωνικό σύνολο, κι όσους έχουν εμβολιαστεί, κι αυτό είναι άδικο», τόνισε.